Penészes lakásban rosszabbodnak az asztmás tünetek

Penészes lakásban rosszabbodnak az asztmás tünetek

Utolsó módosítás:2020.01.13 13:40

A penész gyakori vendég a lakásokban a téli időszakban. Jelenléte nem csak esztétikailag zavaró, de egészségünket is veszélyezteti. Különösen, ha valaki allergiás asztmában szenved. A penész és az asztma közti kapcsolatról dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa számolt be.

Penész és asztma

A magas páratartalom kedvez a megjelenésének, így a tökéletesen záródó, de szellőzővel nem ellátott nyílászárók mellett a téli időszakban számítani lehet rá, hogy a sarkokban, az északi falakon, a hőhidak mentén vagy a vizes helyiségekben penészgombával találkozunk.

„Ha a penészes épületben az asztmás tünetei súlyosbodnak, akkor valószínűleg allergiás a penészgombára. Az allergén spórák gyorsan elterjednek a levegőben, így nem csak abban a helyiségben okoznak panaszt, ahol a penésznek látható jele is van, hanem az egész lakásban.”

Milyen tünetek esetén gondoljunk rá?

Allergiás asztma esetén a beteg asztmás tüneteit az allergén belélegzése is kiválthatja. Köhögés, nehézlégzés, súlyos esetben akár asztmás roham is felléphet. Emellett az allergiás tünetekkel is meg kell küzdeni: orrdugulás, szem- és orrviszketés, orrfolyás jelentkezhet.

„Előfordulhat, hogy a korábban jól beállított kezelés mellett is erősödnek a tünetek. Ilyenkor is gondolni kell rá, hogy egy új kiváltó ok lépett fel: ez lehet a penészgomba allergia. Ugyanis az allergia később is kialakulhat, az asztma diagnózisát követően akár évekkel.”

Az allergiás asztma kezelése

Allergiás asztmát penész is okozhat.Ha gyanítjuk, hogy a tüneteink hátterében penészgomba allergia állhat, jelezzük kezelőorvosunknak. A szakember allergia vizsgálat elvégzésével tudja megerősíteni vagy kizárni ezt. Ha a feltételezésünk beigazolódik, akkor az allergiát és az asztmát együttesen kell kezelni. Elképzelhető, hogy a korábbi asztma gyógyszereinken változtatni kell, illetve újakat is kell szednünk: antihisztamint és orrspray-t használni az allergiás tünetek ellen.

Allergiás asztma esetén megfontolandó az allergén immunterápiás kezelés is, amely az allergia és az asztma tüneteire is hat. A kezelés hosszabb időt vesz igénybe, 3-5 évig tart. Előnye, hogy akár 10-12 évre is megszünteti az allergiás tüneteket, ami különösen azért megfontolandó, mert a penészgomba allergia nem szezonális, mint a pollenallergia, hanem a tünetei egész évben jelentkezhetnek.

Penészgombák a lakáson belül és kívül

A kezelés is hatásosabb lesz, ha eltávolítjuk a lakásból a penészt. Kutassunk fel minden olyan helyet, ahol megjelenhetett és tisztítószerek segítségével távolítsuk el. A műveletet lehetőleg ne a penészgomba allergiás személy végezze. Járjunk utána, hogyan tudjuk megelőzni a kiújulását! Ebben fontos szerepet játszhat a lakás páratartalmának csökkentése is.

  • Ellenőrizzük, hogy nincs-e vízszivárgás a mosogatók, hűtőszekrény, mosogatógép és mosógép alatt, valamint a WC, a fürdőkád és a zuhany körül.
  • A penész megjelenése ellen gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről, rendszeresen rövid időre kereszthuzattal.
  • Főzés közben használja a páraelszívó ventilátort, vagy nyissunk ablakot, és tartsuk zárva az ajtókat, hogy megakadályozzuk a párás levegő terjedését a házban.
  • Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk a ruhákat a szobákban a radiátoron, ezzel is növelve a lakás páratartalmát.

A penészgomba allergiával azonban a szabadban is számolni kell. Esős időben, különösen ősszel a lehullott avarban, de a kerti mulcsban is elszaporodhatnak a penészgombák, így az allergiás tünetek a szabadban is jelentkezhetnek. Meleg, nedves időjárás esetén magasabb, hideg, szeles napokon alacsonyabb a penészgomba koncentráció a levegőben. Ám évszaktól függetlenül okozhat tüneteket: a nyaralás alatt például egy medencére néző szobában is jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen és magabiztos

    Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus