Asztma, pollenallergia vagy mindkettő?

Asztma, pollenallergia vagy mindkettő?

Utolsó módosítás:2023.06.30 12:45

Az asztma és a pollenallergia szoros kapcsolatban állnak egymással, és bizonyos tünetekben hasonlóságokat mutatnak. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy ezek valóban különböző kórképek, ám gyakran előfordul, hogy egyszerre jelentkeznek.

A pollenallergia szénanáthát okoz

A pollenallergiás személy immunrendszere túlműködik, emiatt több, a környezetben előforduló, nem allergiások számára ártalmatlan növény virágpora ellen is védekezéssel reagál. Betolakodóként, kórokozóként kezeli az allergéneket, emiatt hisztamint szabadít fel a szervezetben. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketést okoz a légutakban, orrüregben és a szemekben. Így próbál meg az szervezet az allergénektől megszabadulni.

Ennek következtében jelentkeznek a szénanáthás tünetek: tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szem- és orrviszketés, könnyezés és viszkető érzés a torokban. Emellett sokan panaszkodnak fáradtságra, fejfájásra, arcüregproblémára, álmatlanságra és szaglászavarokra is.

Az asztma jellegzetes tünete a köhögés és sípoló légzés

A köhögés és légszomj asztma tünete is lehet.Az asztma a hörgők krónikus gyulladásával járó betegség. Az asztmás betegnél a légutak túlérzékenyek, emiatt különböző triggerek, provokáló faktorok -például dohányfüst, hideg levegő belégzése, stressz vagy pollenek- hörgőszűkületet váltanak ki, ami a betegek számára tünetek formájában jelentkezik.

Asztmát jelezhet a visszatérő sípoló kilégzés, nehézlégzés, mellkasi feszülés, rohamszerű köhögés, melyek leginkább éjszaka vagy kora reggel jelentkeznek, terhelésre súlyosbodnak. Nagyon fontos, hogy nem mindegyik tünet jelentkezik mindenkinél, illetve ezek intenzitása is egyénenként eltérő lehet.

Speciális eset: az allergiás asztma

Előfordulhat, hogy a két betegség együttesen van jelen, ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az allergiás asztmás személy esetében az allergén -például a pollen- is egy ún. trigger, vagyis asztmás tüneteket provokáló tényező, melynek a belélegzése asztmás tüneteket vált ki. Allergiás asztma kialakulhat úgy is, hogy meglévő asztma mellett jelentkeznek allergiás tünetek, de az allergia szövődménye is lehet az asztma.

Ha már diagnosztizált asztmás a beteg, és a korábban jól beállított kezelés mellett panaszai jelentkeznek pollenszezonban, gondolni kell az allergia lehetőségére is. Ha pedig légúti allergiája van és gyakori köhögést, mellkasi szorító érzést, légszomjat tapasztal, a tünetek alapján javasolt az asztma kivizsgálás.

A mielőbbi kezelés mindegyik esetben fontos

A nem megfelelően kezelt légúti allergia további komoly kockázata, hogy idővel a beteg egyre több mindenre lehet allergiás, illetve asztmája is kialakulhat. Asztma esetében pedig a kezdeti enyhe tünetek kezelés nélkül súlyosbodnak, illetve asztmás roham is kialakulhat. Mind az allergiás, mind pedig az asztmás betegek száma folyamatosan emelkedik, így ha panaszaink vannak - különösen, ha a családban is előfordult valamelyik betegség, tehát a rizikócsoportba tartozunk – forduljunk mielőbb orvoshoz!

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
  Péter

  Budaházi Kata

  vezető asszisztens
  Tisztelt Kérdező,

  A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
  Üdvözlettel:
  Budaházi Kata

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Segítőkész légkör

  Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés.

  dr. Tárnok Ildikó
  dr. Tárnok Ildikó
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus