Asztma, pollenallergia vagy mindkettő?

Asztma, pollenallergia vagy mindkettő?

Utolsó módosítás:2023.06.30 12:45

Az asztma és a pollenallergia szoros kapcsolatban állnak egymással, és bizonyos tünetekben hasonlóságokat mutatnak. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy ezek valóban különböző kórképek, ám gyakran előfordul, hogy egyszerre jelentkeznek.

A pollenallergia szénanáthát okoz

A pollenallergiás személy immunrendszere túlműködik, emiatt több, a környezetben előforduló, nem allergiások számára ártalmatlan növény virágpora ellen is védekezéssel reagál. Betolakodóként, kórokozóként kezeli az allergéneket, emiatt hisztamint szabadít fel a szervezetben. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketést okoz a légutakban, orrüregben és a szemekben. Így próbál meg az szervezet az allergénektől megszabadulni.

Ennek következtében jelentkeznek a szénanáthás tünetek: tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szem- és orrviszketés, könnyezés és viszkető érzés a torokban. Emellett sokan panaszkodnak fáradtságra, fejfájásra, arcüregproblémára, álmatlanságra és szaglászavarokra is.

Az asztma jellegzetes tünete a köhögés és sípoló légzés

A köhögés és légszomj asztma tünete is lehet.Az asztma a hörgők krónikus gyulladásával járó betegség. Az asztmás betegnél a légutak túlérzékenyek, emiatt különböző triggerek, provokáló faktorok -például dohányfüst, hideg levegő belégzése, stressz vagy pollenek- hörgőszűkületet váltanak ki, ami a betegek számára tünetek formájában jelentkezik.

Asztmát jelezhet a visszatérő sípoló kilégzés, nehézlégzés, mellkasi feszülés, rohamszerű köhögés, melyek leginkább éjszaka vagy kora reggel jelentkeznek, terhelésre súlyosbodnak. Nagyon fontos, hogy nem mindegyik tünet jelentkezik mindenkinél, illetve ezek intenzitása is egyénenként eltérő lehet.

Speciális eset: az allergiás asztma

Előfordulhat, hogy a két betegség együttesen van jelen, ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az allergiás asztmás személy esetében az allergén -például a pollen- is egy ún. trigger, vagyis asztmás tüneteket provokáló tényező, melynek a belélegzése asztmás tüneteket vált ki. Allergiás asztma kialakulhat úgy is, hogy meglévő asztma mellett jelentkeznek allergiás tünetek, de az allergia szövődménye is lehet az asztma.

Ha már diagnosztizált asztmás a beteg, és a korábban jól beállított kezelés mellett panaszai jelentkeznek pollenszezonban, gondolni kell az allergia lehetőségére is. Ha pedig légúti allergiája van és gyakori köhögést, mellkasi szorító érzést, légszomjat tapasztal, a tünetek alapján javasolt az asztma kivizsgálás.

A mielőbbi kezelés mindegyik esetben fontos

A nem megfelelően kezelt légúti allergia további komoly kockázata, hogy idővel a beteg egyre több mindenre lehet allergiás, illetve asztmája is kialakulhat. Asztma esetében pedig a kezdeti enyhe tünetek kezelés nélkül súlyosbodnak, illetve asztmás roham is kialakulhat. Mind az allergiás, mind pedig az asztmás betegek száma folyamatosan emelkedik, így ha panaszaink vannak - különösen, ha a családban is előfordult valamelyik betegség, tehát a rizikócsoportba tartozunk – forduljunk mielőbb orvoshoz!

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktor úr/nő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy merre induljak el, mert már kétségbe vagyok esve. Minden ősszel, amikor beköszönt a hidegebb, nyálkásabb időszak elkapok egy megfázás szerű valamit, ami végig megy a felső légútról. Legutóbb a háziorvos szerint hörghurutom volt, de ez a torokfájásból jutott el odáig(két antibiotikumos kezeléssel enyhült, de nem mult el) és ebben az időszakban teljesen soha nem múlik el a megfázásom vagy az annak betudható valamim. Folyton visszatér, nagyon csúnyán köhögök, sok a váladék. Én szedek mindenféle vitamint, teázok, de nem múlik soha. A tüdőmnél viszont egy kicsike nyomást érzek. Nagyon szeretnék már ennek a végére járni, de nem tudom hogy merre érdemes kezdeni és a házi orvosom csak megint valami antibiotikumot adna... Segítségét előre is köszönöm, Réka (25 éves)
Kolozsi Réka

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Réka!

Lehet, hogy allergiája, kezdődő asztmája van. Allergia vizsgálatra és légzésfunkcióra bejelentkezhet szakrendelésemre, ahol az egész panaszt meg tudjuk beszélni. A vizsgálat végén kezelést is tudok majd javasolni.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész légkör

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus