Csomó a tüdőben - nem csak daganatot jelezhet!

Csomó a tüdőben - nem csak daganatot jelezhet!

Utolsó módosítás:2020.08.31 16:14

Kell-e aggódnunk, ha a röntgen vagy CT leleten a szoliter csomó vagy kerekárnyék kifejezés látható? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmagyarázta, hogy mit jelezhet.

A rettegett diagnózis

A betegek számára valóban ijesztő, ha a tüdőröntgen vagy a CT vizsgálat bármilyen elváltozást jelez. A legtöbben ilyenkor a tüdőrákra gondolnak, ám valójában a tüdőben talált csomó lehet jóindulatú is.

Jó, vagy rosszindulatú?

Nodulus vagy kerekárnyék néven is olvasható a leleten - a szoliter arra utal, hogy magában álló csomó, CT vizsgálattal már a néhány milliméter átmérőjű is elkülöníthető. Jelezhet például jóindulatú daganatot és idült gyulladásos gócot is. Bizonyos autoimmun betegségek is okozhatnak ilyen eltéréseket, de a csomó akár egy korábban lezajlott tüdőgyulladás vagy tüdőembólia nyoma is lehet, ám sokszor nem ismert, mikor alakult ki - főleg ha kisméretű, és átnézeti röntgen képen ez nem különíthető el.

„A nagyobb átmérőjű körülírt elváltozások gyakrabban rosszindulatúak. Fontos információ még, hogy a csomó szabályos alakú, éles szélű-e, látható-e meszesedés benne, illetve milyen a denzitása ( homogén-e). Lényeges összehasonlítani a korábbi vizsgálati eredménnyel, korábbi mellkas röntgen felvétellel, vagy tüdőszűrő képpel– ha van – mert az is iránymutató, hogy jó vagy rosszindulatú- e a csomó, hogy korábbi képeken is látható-e, ha igen, növekszik-e, és milyen gyorsan.”

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

Ha szoliter kerekárnyékot látunk a tüdőben, a 4mm-nél kisebb csomónál ennek további aktuális vizsgálatára nincs mód. Azonban fontos megtudni, hogy volt, vagy van-e a páciensnek egyéb olyan betegsége, aminek részjelensége, vagy következménye lehet az eltérés ( pl. egyéb szervi daganatos betegség, autoimmun betegség, korábbi tbc, stb.). Amennyiben ilyen ismert, vagy gyanú van rá, ennek állapotát tisztázni kell. Fokozott, korai kontrollvizsgálat szükséges, ha a beteg a tüdőrák szempontjából magas kockázatú csoportba tartozik:

  • dohányzik
  • azbesztport lélegzett be
  • családjában előfordult tüdőrák
  • volt korábban tüdő-, vagy olyan egyéb daganata, ami a tüdőbe áttétet adhat.

Csomó a tüdőben röntgen leletA 8mm-nél nagyobb vagy szabálytalan határokkal rendelkező göb esetében, amennyiben ez nem egy ismert, változatlan eltérés, mindenképp további kivizsgálás szükséges. A kezelőorvos javaslata alapján ilyen esetben a CT-t követően a csomóból vett minta szövettani elemzésére (biopszia) kell törekedni.

Ha a mintavétel nem kivitelezhető, vagy az eredmények nem egyértelműek, PET CT vizsgálat indokolt. Az eredmények alapján eldőlhet, hogy rossz vagy jóindulatú-e az elváltozás és milyen kezelés szükséges. Az elváltozást akkor is rendszeresen ellenőrizni kell, ha a csomók hosszabb időn át nem növekednek és nem is okoznak panaszt.

Bár már nem kötelező, javasolt időnként tüdőszűrésre elmenni, mert itt az összes képet archiválják, az új eltérések megítélésében ez visszamenőleg is fontos lehet. Az 50-75 év közötti, daganatos előzménnyel nem rendelkezők részére lehetőség van ingyenes alacsony sugárdózisú mellkas CT ( LDCT) szűrővizsgálatként történő elvégzésére a HUNCHEST program keretében.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Maximális felkészültség

    Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus