Cystikus fibrózis gyógyulásai esélye

Létrehozva: 2011.12.04 13:06 |

A beteg korától függetlenül a cisztikus fibrózis súlyossága nagy egyéni különbséget mutat, a súlyosságot nagyrészt a tüdő érintettsége határozza meg. Az Egyesült Államokban a cisztikus fibrózisban szenvedő betegek fele megéri legalább a 33 éves kort. Az életkilátás folyamatosan javult az elmúlt 50 év során, főleg annak köszönhetően, hogy a tüdőben kialakuló elváltozásoknak egy részét kezeléssel sikerült késleltetni. A hosszú távú túlélés valamivel jobb férfiakban, illetve azokban a betegekben, akiknek kezdeti tünetei az emésztőszervekre korlátozódtak. Azok a betegek is hosszabb életre számíthatnak, akikben nem lép fel hasnyálmirigy-rendellenesség.

 

A fokozatos állapotromlás azonban elkerülhetetlen, a tüdőfunkciók romlása végül halálhoz vezet. A cisztikus fibrózisos betegek halálának oka légzési elégtelenség, mely a tüdőfunkció fokozatos romlását követően, évekkel később következik be. Néhány beteg szívelégtelenségben, májbetegségben, légúti vérzésben vagy sebészeti szövődményben hal meg. A cisztikus fibrózisos betegek számtalan problémájuk ellenére általában nem sokkal a halálukat megelőzően még iskolába járnak vagy dolgoznak.

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink