Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Szerző: Dr. Potecz Györgyi Utolsó módosítás:2022.05.02 16:07

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

A Tüdőközpont munkatársai az Asztma Világnapja alkalmából a magyar lakosságot reprezentáló felmérést készítettek az asztmával kapcsolatos ismeretekről. A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet bevonásával készült kutatásban a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy milyen alapvető ismeretekkel és tévhitekkel rendelkeznek a magyarok az asztma kezelésével kapcsolatban. 

Az 500 fős vizsgálatból kiderült, hogy az asztmában személyesen érintettek aránya 8 százalék, amelyet az epidemiológiai adatok is alátámasztanak. Az érintettség tekintetében a nemek között nincs különbség. A fiatalok körében nagyobb az asztmások száma, a betegség családi halmozódást mutat. 

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelyet ismétlődő légszomj és zihálás rohama jellemez, amelyek súlyossága és gyakorisága személyenként változik. Az asztmás roham során a légutak szűkülnek, csökken a légáramlás a tüdőben, és jelentkezik a klasszikus asztmás sípoló légzés. Az asztma kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet.

Az asztma okai nem teljesen tisztázottak, kialakulását vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja okozza. Az asztmás rohamot kiváltó tényezők közül az allergének (por, állatszőr, penész, pollenek), valamint a dohányzás és a különböző kemikáliák szerepe széles körben ismert. Kevesebben tudják, hogy a felső légutak vírusos és bakteriális fertőzései, a különböző időjárási jelenségek, a mozgás és egyes gyógyszerek is provokálhatnak rohamot. A legtöbb válaszadó tudja, hogy asztmás roham az év bármely szakában, bármelyik évszakban jelentkezhet. 

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az asztma nem gyógyítható, de a személyre szabott gyógyszeres kezelés képes szabályozni a tüneteket, és lehetővé teszi a páciensek számára, hogy életminőségük javuljon. A felmérésből kiderült, hogy még mindig vannak (20%), akik úgy vélik, hogy a rohamok elkerülhetetlenek, ezért fontos, hogy az érintettek megismerhessék a rendelkezésre álló terápiákat.

Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik

A magyarok fele tisztában van az asztma tüneteinek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott inhalátorok hatásosságával, míg az allergiás asztma esetében a kiváltó okokat hosszú távon enyhítő módszer, az allergénspecifikus immunterápia hatékonyságát kevesen ismerik.

“Az immunterápia előnye abban rejlik, hogy az allergiához vezető kóros immunreakciót visszatereli a toleráns immunválasz medrébe, vagyis az immunrendszer elfogadja az allergén jelenlétét. Ezzel az adott allergénre kialakult panaszok megszűnnek, valamint úgy tűnik, hogy csökkenti annak az esélyét, hogy újabb környezeti tényezőre alakuljon ki allergia. Ismert, hogy az allergiás náthások egyharmada előbb-utóbb asztmássá is válik, az immunterápia segít ennek megelőzésében. A már kialakult asztmánál az adott allergén miatt fellépő asztmás fellángolást ki tudjuk védeni, így a tünetek hosszabb távon csökkennek, nincs szükség az alapgyógyszerek dózisának emelésére. Teljes tartós panaszmentesség olyan betegeknél érhető el, akiknél kizárólag az adott allergén vált ki asztmás panaszt” - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus, Tüdőközpont.

Az otthoni immunterápia kényelmes módszer, amelynek lényege, hogy a páciens meghatározott allergén mennyiséget cseppek vagy tabletta formájában a nyelv alá juttat, ahonnan az felszívódik. Ennél a kezelésnél a beteg a készítményt magának adagolja, ezért különösen fontos a beteg és orvosa közötti kommunikáció támogatása.

Immunregiszter segíti a páciensek utánkövetését

A Prima Medica Egészséghálózat 2018-ban kezdett bele az Immunregiszter fejlesztésébe, melynek célja az allergénspecifikus immunterápiában részesülő páciensek utánkövetése, az orvosi munka támogatása, az immunterápiás folyamat nyomonkövetése és hatékonyságának mérése. A fejlesztési folyamat a "KKV Start 2020" pályázat keretén belül lezárult tavaly év végén, így pácienseink és orvosaink is teljeskörűen használhatják a Prima Medica innovatív szolgáltatását. “A páciens az online elérhető regiszterben rendszeres időközönként értékeli a tüneteit, ezáltal orvosa valós időben követheti az állapotváltozást. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal (MAKIT) együttműködve azon dolgozunk, hogy országosan elérhetővé tegyük a fejlesztést, és integráljuk a rendszerbe az otthoni légzésfunkciós készülékek használatát is. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően az orvos valós időben lesz képes megfigyelni a páciens állapotának változását, hatékonyabban tudja szabályozni a gyógyszerelést, illetve állapotromlás esetén könnyebben tud beavatkozni” - dr. Babai László, a Prima Medica Egészséghálózat alapítója.

Az asztma világnapja a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet kezdeményezésére jött létre. Az eseményt minden évben május első keddjén tartják. A Prima Medica Egészséghálózat célja, hogy a világnap alkalmából ismeretátadással segítse a megelőzést, növelje a tünetek és a kezelések megértését.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Komolyan veszi a betegségem

  Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
  .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus