Az allergiája és a munkahelye miatt is lehet asztmás

Az allergiája és a munkahelye miatt is lehet asztmás

Utolsó módosítás:2022.07.06 16:48

Asztma felnőttkorban is kialakulhat. Kutatások szerint a két leggyakoribb kiváltó oka a munkahelyi környezet és a meglévő légúti allergia. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán forduljunk orvoshoz.

A rizikócsoportba tartozó munkakörök

Az Amerikai Tüdő Szövetség (ALA) adatai szerint a munkával összefüggő asztma az egyik leggyakrabban jelentett foglalkozási eredetű tüdőbetegség. Bizonyos munkakörök súlyosbíthatják a már meglévő asztmát, illetve korábban panaszmentes személyeknél is előidézheti a betegség tüneteit.

Foglalkozási asztma.Irritáló, vegyi anyagok, füst, por, szennyezett levegő és allergének tartós belégzése a légutak gyulladását okozhatja, ezáltal az asztma kialakulásában is szerepet játszhat. Az ALA adatai szerint 6 felnőttkorban jelentkező asztmás eset közül 1-et a munkahelyi körülmények okoznak. Már kialakult betegség esetén pedig az asztmás dolgozók 21,5 százaléka úgy találja, hogy asztmáját súlyosbítja a munkahelyi expozíció.

A megelőzés érdekében fontos a megfelelő védőfelszerelés – légzésvédők, szűrők - viselése adott munkakörökben, illetve a beltéri levegő minőségének – például a passzív dohányzás, penészgomba jelenléte az irodában – javítása.

Ezért növeli a kockázatot az allergia

A felnőttkorban kialakuló asztmás esetek legalább 30%-a allergiához köthető – derül ki az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) adataiból. A légúti allergia szövődménye lehet asztma – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Ez a nem diagnosztizált, vagy az ismert, de nem megfelelően kezelt allergia esetében gyakrabban fordul elő. Ezért nagyon lényeges, hogy akinél szénanáthás tünetek jelentkeznek, vizsgáltassa ki magát és kezeltesse az allergiáját. Ellenkező esetben újabb allergiák, súlyosabb tünetek megjelenését és az asztma kialakulását is kockáztatja.

Az AAFA emellett több kiváltó okot is felsorol a felnőttkori asztma hátterében. A munkahelyi körülmények és a szennyezett levegő tartós belélegzése mellett például megemlíti a hormonális ingadozás szerepét is. Sok nő terhesség alatt vagy azt követően, illetve a menopauza időszakában tapasztalja először az asztma tüneteit. A szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy gyakran a korábban gyógyultnak gondolt gyermekkori asztma tünetei térnek vissza és újulnak ki felnőttkorban, a 30-as, 40-es éveik környékén.

Ha ezeket tapasztalja, forduljon orvoshoz!

Az alábbi tünetek asztmára utalnak. Ha a felsoroltak közül egy vagy több is fennáll, akkor javasolt tüdőgyógyászhoz fordulni.

 • Rohamszerű száraz köhögés, különösen éjszaka
 • Feszülés vagy nyomás érzés a mellkasban
 • Zihálás – sípoló hang – kilégzéskor
 • Légszomj edzés vagy fizikai megerőltetés után
 • Nehézlégzés

Az asztma légzésfunkciós vizsgálattal diagnosztizálható és gyógyszerekkel kezelhető. Megfelelő terápia nélkül azonban a fokozódó légúti gyulladás miatt a tünetek súlyosbodnak, állandósulhatnak, ami életminőség romláshoz is vezet, és a veszélyes ( akár életveszélyes) asztmás roham kialakulását kockáztatjuk.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
  Tisztelt Kérdező,

  A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
  Üdvözlettel:
  Budaházi Kata

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Felelősségteljesen a vírus ideje alatt

  Felelősségteljesen vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban is. A recepciós hölgy nagyon határozottan, de udvariasan tette a dolgát. A doktornő körültekintően megvizsgált és számomra is érthető módon elmagyarázott mindent. Nagyon köszönöm!

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus