Immunterápia a gyermekkori asztma kezelésében

Immunterápia a gyermekkori asztma kezelésében

tudokozpont.hu Létrehozva: 2013.05.09 Módosítva: 2017.09.25
A hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy oki kezelési lehetőség is: az allergén specifikus immunterápia. Az immunterápiás kezelés segítségével hatékonyan csökkenthető a légutak gyulladása, ezáltal pedig a szteroid tartalmú készítmények alkalmazása is.

Az asztma a leggyakoribb krónikus légúti betegség gyermekkorban, felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok.

A betegség kezelésének célja a hörgőgörcs és a gyulladás megszüntetése.                                     
Előbbi a leggyakrabban inhalációs hörgőtágító alkalmazásával valósul meg, a gyulladás csökkentése pedig inhalációs szteroidok, valamint tabletta formájában adagolható leukotrien antagonisták segítségével történik.

Segítség az asztmás tünetek csökkentésében

A hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy oki kezelési lehetőség is: az allergén specifikus immunterápia. Az immunterápiás kezelés segítségével hatékonyan csökkenthető a légutak gyulladása, ezáltal pedig a szteroid tartalmú készítmények alkalmazása is. A kezelés igénybevétele az elvégzett vizsgálatok és a szakorvos elbírálása alapján, minden esetben személyre szabottan történik.

Dr. Farkas Márta - gyermektüdőgyógyász

Fül-orr-gégeközpont

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink