Munkahelyi ártalom is lehet: a tüdőfibrózis

Munkahelyi ártalom is lehet: a tüdőfibrózis

Utolsó módosítás:2021.11.12 16:46

A tüdőfibrózis különböző porok, gázok tartós belégzésének következményeként, de egyes gyógyszerek, sugárzás, autoimmun betegség hatására is kialakulhat. A kezdetben enyhe tüneteket okozó betegség mielőbbi felismerésével az állapotromlás lelassítható.

Veszélyes szakmák?

A tüdő szöveteinek kötőszövetes átépülése , a fibrózis  leggyakrabban 50-70 év közötti férfiaknál jelentkezik.  Anorganikus, szerves porok, gőzök, gázok tartós belélegzése mind hozzájárulhat a tünetek megjelenéséhez, így például bányászt, fodrászt, fogtechnikust, kőcsiszolót egyaránt veszélyeztet. A tüdőt ért sugárzás, vagy bizonyos gyógyszerek szedése szintén kiválthatja a betegséget – sorolja a betegség rizikófaktorait dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Bizonyos esetekben azonban az ok ismeretlen marad, ilyenkor idiopátiás tüdőfibrózisról beszélünk.

Csökkenő légző felület

A tüdő feladata, hogy a belélegzett levegőben lévő oxigént a véráramba juttassa, onnan pedig eltávolítsa a szén-dioxidot. Tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előrehaladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Egyre súlyosbodó tünetek

A betegség kezdetben enyhe köhögést okoz, fizikai aktivitás során, majd később nyugalomban is jelentkező nehézlégzéssel. Figyelmeztető jel a terhelhetőség csökkenése, fáradékonyság, a lépcsőzésnél, futásnál jelentkező légszomj, fulladás-érzés. Ahogy a betegség halad előre, a rossz oxigén ellátottság miatt az ajkak elkékülhetnek, de jellegzetes elváltozás az ujjak deformálódása, a körmök domborúvá válása is.

Kivizsgálás és kezelés

A orvosi vizsgálatok során a tüdő meghallgatása kezdetben tüdőgyulladás gyanúját vetheti fel, a röntgenképen fibrotikus-hálózatos rajzolat látható. A tüdő kapacitásának beszűküléséről árulkodó légzésfunkció mellett további vizsgálatok – CT felvétel, hörgőtükrözés és tüdőszöveti mintavétel - segítik a diagnózis meghatározását. A kezelés kezdetben szteroid készítményekkel történik. Amennyiben jelentős javulás nem tapasztalható, az immunrendszer működését befolyásoló, ún. immunszupresszív szerek adására lehet szükség. A kezelés során életmódváltás is szükséges, a dohányzás például minden esetben rontja a beteg állapotát.

Ismerje fel idejében!

A tüdőfibrózis nem gyógyítható, de korai stádiumban felismerve a betegség lefolyása lelassítható, a tünetek enyhíthetőek. Panaszok esetén már egy fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálat során is képet kaphatunk a tüdő állapotáról. Ezt a vizsgálatot javasolt tünetmentes esetben is évente elvégeztetni, az életkoruk, munkakörülményeik, vagy életmódjuk, krónikus betegségük miatt rizikócsoportba tartozó személyeknek – javasolja a Tüdőközpont orvosa.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
    Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!

    Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
    Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus