Nemdohányzó Világnap: fókuszban a tüdő egészsége

Nemdohányzó Világnap: fókuszban a tüdő egészsége

Utolsó módosítás:2019.05.31 15:00

Minden év május 31-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra kéri az embereket, hogy legalább ezen a napon ne gyújtsanak rá. Világszerte számos figyelemfelhívó kampányt szerveznek a világnap kapcsán, melyek az aktív és passzív dohányzás súlyos szövődményeire figyelmeztetnek. Ezekről beszélgettünk dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, allergológussal, a Tüdőközpont orvosával.

A világnap fókuszában 2019-ben a „dohányzás és a tüdő egészsége” áll. A WHO kampánya nemcsak a dohányosokat veszélyeztető tüdőbetegségekre hívja fel a figyelmet, hanem kiemelten foglalkozik az egészséges tüdő működésének szerepével is.

Észrevétlenül nélkülözhetetlen: mit csinál valójában a tüdőnk?

Egészséges tüdő dohányzás nélkülEgész nap észre sem vesszük, annyira természetes, hogy levegőt veszünk. Pedig valójában ez a művelet szükséges ahhoz, hogy az összes többi tevékenységünket is el tudjuk végezni: a belégzéssel hozzájutunk a szükséges oxigénhez, a kilégzéssel megszabadulunk a felesleges szén-dioxidtól. De mihez is kell ez az oxigén?

Jelek, hogy nem jutunk elég oxigénhez

Oxigén hiányában az agyunk nem tud megfelelően működni, koncentrációhiány, aluszékonyság, ásítozás jelentkezik. A szív nem tud megfelelően dolgozni, már egy kis fizikai aktivitás mellett is kifáradunk. Romlik a szem és a vesék működése, előbb utóbb egyik szervünk sem tudja tökéletesen ellátni a feladatát, ha a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez.

Így foszt meg mindenkit a dohányfüst az oxigéntől

A dohányzással a légzési rendszer szerkezete és működése károsodik, ennek következtében csökken a légzőfelület, csökken a tüdő rugalmassága, hörgőszűkület alakul ki, ezáltal a dohányos egy légvétellel nem jut annyi oxigénhez, amennyihez akkor jutna, ha füstmentesen élne. Mindez egy hosszabb folyamat, így a dohányosok sokáig azt hihetik, hogy a különböző betegségek őket elkerülik, hiszen látszólag semmi bajuk. Pedig a folyamat már zajlik a szervezetükben, ezt elsőként rendszerint a gyakoribbá váló köhögés, váladék képződés, majd a terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés jelzi.

Leszokással javuló közérzet, jobb tüdőműködés és csökkenő kockázat

Leszokással megelőzheti a dohányzás szövődményeitHa a dohányos a kezdeti jelek észlelésekor leteszi a cigarettát, a folyamat jó eséllyel visszafordítható. A jótékony hatás már az utolsó szál elszívása után 24 órával elkezdődik. 3 hónap múlva a köhögés és a nehézlégzés is sokat javulhat és a légzésfunkciós paraméterekben is mérhető változás áll be.

A jéghegy csúcsa: a betegségek megjelenése

Sokan azonban nem veszik elég komolyan a kezdeti intő jeleket, s amíg komolyabb panaszaik nem jelentkeznek, nem is gondolnak a leszokásra. Pedig a WHO figyelmeztetése szerint a tüdőrákos betegek kétharmada a dohányosok közül kerül ki, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásáért pedig az esetek 90%-ában egyértelműen a dohányzás a felelős. A WHO kampánya figyelmeztet még a tuberkulózis és a dohányzás kapcsolatára, a terhesség alatti és a gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás súlyos következményeire is.

Gyerekek és passzív dohányzás

Habár a lakásban a dohányfüst látható jelei gyorsan elillannak, azonban a 7000 vegyi anyag, mely közül 69 bizonyítottan rákkeltő még akár 5 órán keresztül is a levegőben marad. A dohányfüstös lakásban felnövő gyerekeknél jelentősen megnő az asztma, a tüdőgyulladás, a hörgőgyulladás és a különböző alsó légúti fertőzések, felnőtt korukban pedig a COPD kockázata is. Ijesztő adat, miszerint világszerte 165 000 gyermek veszti életét 5 éves kora előtt, a passzív dohányzás következtében.

Mit tegyen, ha leszokna?

Ma már több lehetőség is áll a leszokást választók előtt, például nikotin tapaszok, gyógyszerek, elektromos cigaretták átmeneti használata is segíthet a függőséget megtörni. Tüdőgyógyásztól akár leszokási tervet is kaphatunk a teljes leszokásig vezető úton, folyamatosan csökkentve a napi cigaretta mennyiségét a kiinduló napi mennyiség függvényében.

A COPD szűrése légzésfunkciós vizsgálattal történik, már a betegség korai szakában tünetmentes állapotban is mérhető a tüdőfunkció csökkenése. A kockázati csoportban a szűrővizsgálat évenként javasolt, ezért mindenképpen érdemes szakembert felkeresnie, ha dohányzik és elmúlt 40 éves.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
  • Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! Sajnos nagy dohányos vagyok, 29 éves és már 17 éve dohányzom! Egy hónapja azt vettem észre hogy olyan mint ha valami nyomná a hátam nem fáj , de olyan zavaró és kellemetlen, olyan érzés mint ha el feküdtem volna! Nem voltam soha nagy köhögös de az elmúlt 2 hónapban köhögök, nem rohamosan, köpetem van meg volt is már régota , sárgás keresű kővet jött fel, és mostanában pedig fehér néha olyan mint ha youghurtot ettem volna! Véreset még soha nem köptem, fogyni nem fogyók inkább jönnek a kilók , de igen el szoktam fáradni és vannak nehéz légzéseim de nagyon kicsik!
Gabor Balogh

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Kérdező!

A levele alapján sürgős vizsgálatokra lenne szüksége. Elsősorban egy mellkas röntgenre, amire beutalót kérhet a háziorvosától, vagy elmehet egy Tüdőgondozóba is. Amennyiben oda csak sokára kapna időpontot, akkor egy mellkas röntgennel várom szakrendelésemen az Allergiaközpontban.

Üdvözlettel:

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak