Nemdohányzó Világnap: fókuszban a tüdő egészsége

Nemdohányzó Világnap: fókuszban a tüdő egészsége

dr. Dózsa Izabella Létrehozva: 2019.05.31 Módosítva: 2019.05.31

Minden év május 31-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra kéri az embereket, hogy legalább ezen a napon ne gyújtsanak rá. Világszerte számos figyelemfelhívó kampányt szerveznek a világnap kapcsán, melyek az aktív és passzív dohányzás súlyos szövődményeire figyelmeztetnek. Ezekről beszélgettünk dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, allergológussal, a Tüdőközpont orvosával.

A világnap fókuszában 2019-ben a „dohányzás és a tüdő egészsége” áll. A WHO kampánya nemcsak a dohányosokat veszélyeztető tüdőbetegségekre hívja fel a figyelmet, hanem kiemelten foglalkozik az egészséges tüdő működésének szerepével is.

Észrevétlenül nélkülözhetetlen: mit csinál valójában a tüdőnk?

Egészséges tüdő dohányzás nélkülEgész nap észre sem vesszük, annyira természetes, hogy levegőt veszünk. Pedig valójában ez a művelet szükséges ahhoz, hogy az összes többi tevékenységünket is el tudjuk végezni: a belégzéssel hozzájutunk a szükséges oxigénhez, a kilégzéssel megszabadulunk a felesleges szén-dioxidtól. De mihez is kell ez az oxigén?

Jelek, hogy nem jutunk elég oxigénhez

Oxigén hiányában az agyunk nem tud megfelelően működni, koncentrációhiány, aluszékonyság, ásítozás jelentkezik. A szív nem tud megfelelően dolgozni, már egy kis fizikai aktivitás mellett is kifáradunk. Romlik a szem és a vesék működése, előbb utóbb egyik szervünk sem tudja tökéletesen ellátni a feladatát, ha a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez.

Így foszt meg mindenkit a dohányfüst az oxigéntől

A dohányzással a légzési rendszer szerkezete és működése károsodik, ennek következtében csökken a légzőfelület, csökken a tüdő rugalmassága, hörgőszűkület alakul ki, ezáltal a dohányos egy légvétellel nem jut annyi oxigénhez, amennyihez akkor jutna, ha füstmentesen élne. Mindez egy hosszabb folyamat, így a dohányosok sokáig azt hihetik, hogy a különböző betegségek őket elkerülik, hiszen látszólag semmi bajuk. Pedig a folyamat már zajlik a szervezetükben, ezt elsőként rendszerint a gyakoribbá váló köhögés, váladék képződés, majd a terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés jelzi.

Leszokással javuló közérzet, jobb tüdőműködés és csökkenő kockázat

Leszokással megelőzheti a dohányzás szövődményeitHa a dohányos a kezdeti jelek észlelésekor leteszi a cigarettát, a folyamat jó eséllyel visszafordítható. A jótékony hatás már az utolsó szál elszívása után 24 órával elkezdődik. 3 hónap múlva a köhögés és a nehézlégzés is sokat javulhat és a légzésfunkciós paraméterekben is mérhető változás áll be.

A jéghegy csúcsa: a betegségek megjelenése

Sokan azonban nem veszik elég komolyan a kezdeti intő jeleket, s amíg komolyabb panaszaik nem jelentkeznek, nem is gondolnak a leszokásra. Pedig a WHO figyelmeztetése szerint a tüdőrákos betegek kétharmada a dohányosok közül kerül ki, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásáért pedig az esetek 90%-ában egyértelműen a dohányzás a felelős. A WHO kampánya figyelmeztet még a tuberkulózis és a dohányzás kapcsolatára, a terhesség alatti és a gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás súlyos következményeire is.

Gyerekek és passzív dohányzás

Habár a lakásban a dohányfüst látható jelei gyorsan elillannak, azonban a 7000 vegyi anyag, mely közül 69 bizonyítottan rákkeltő még akár 5 órán keresztül is a levegőben marad. A dohányfüstös lakásban felnövő gyerekeknél jelentősen megnő az asztma, a tüdőgyulladás, a hörgőgyulladás és a különböző alsó légúti fertőzések, felnőtt korukban pedig a COPD kockázata is. Ijesztő adat, miszerint világszerte 165 000 gyermek veszti életét 5 éves kora előtt, a passzív dohányzás következtében.

Mit tegyen, ha leszokna?

Ma már több lehetőség is áll a leszokást választók előtt, például nikotin tapaszok, gyógyszerek, elektromos cigaretták átmeneti használata is segíthet a függőséget megtörni. Tüdőgyógyásztól akár leszokási tervet is kaphatunk a teljes leszokásig vezető úton, folyamatosan csökkentve a napi cigaretta mennyiségét a kiinduló napi mennyiség függvényében.

A COPD szűrése légzésfunkciós vizsgálattal történik, már a betegség korai szakában tünetmentes állapotban is mérhető a tüdőfunkció csökkenése. A kockázati csoportban a szűrővizsgálat évenként javasolt, ezért mindenképpen érdemes szakembert felkeresnie, ha dohányzik és elmúlt 40 éves.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
  • Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértői

Hauser Péterné Gyöngyi

Hauser Péterné Gyöngyi

egészségügyi asszisztens
dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
dr. Somogyi Éva dr. Somogyi Éva

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász

Hírek

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

További részletek
Tüdőtágulás: legtöbbször dohányzással kezdődik

Tüdőtágulás: legtöbbször dohányzással kezdődik

Jellegzetes dohányosbetegség a tüdőtágulás, másnéven emphysema. Megelőzéséről, lefolyásáról és kezeléséről dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink