Asztma és dohányzás: kevesebb gyógyszerrel is tünetmentes lehet, ha a leszokást választja

Asztma és dohányzás: kevesebb gyógyszerrel is tünetmentes lehet, ha a leszokást választja

Utolsó módosítás:2019.03.27 12:38

A dohányzás az asztma egyik fő rizikófaktora, meglévő betegség esetén pedig közismerten rontja a betegek állapotát. Egy felmérés szerint azonban még így is több a dohányos az asztmások, mint a nem asztmások között. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa az asztma és a dohányzás kapcsolatáról és a leszokás egyik fontos előnyéről is nyilatkozott.

Meglepően magas a dohányos asztmások aránya

Az Egyesült Államok Járványügyi és Közegészségügyi Hivatala (CDC) által készített felmérés szerint a lakosság átlagosan közel 17 százaléka dohányzik. Meglepő módon, ez a szám még magasabb, 21 százalék –némely államban 12, de van, ahol 32 százalék - az asztmások körében.

Ezért fokozottan veszélyes a dohányfüst az asztmásokra

kevesebb gyógyszer is elég az asztma kezeléséhez, ha nem dohányzikA dohányzás mindenki egészségére nézve káros, de asztmások esetében még inkább kerülendő lenne. Mind az aktív, mint pedig a passzív dohányzás ugyanis trigger, vagyis a tüneteket fokozó, felerősítő tényező a betegek számára.

A cigarettában közel 600 összetevő található. Ha meggyújtjuk, az égése során több mint 7000 vegyszer keletkezik. Ezek közül 69-ről tudjuk, hogy rákot okozhat. A füst belélegzése gyulladást okoz, emiatt a légutak beszűkülnek. Fokozódik a nyálkahártya váladék termelése – ez okozza a gyakori hurutos, köpetürítéssel járó „dohányos” köhögést. A füst károsítja a torok tisztaságáért felelős, nyálkahártyáját borító csillószőröket.

Milyen tüneteket okoz a dohányfüst belélegzése?

Akár aktív, akár passzív dohányzás történik, az asztmás légutakban jelenlévő krónikus gyulladás a füst belélegzésének hatására fokozódik, a légutak beszűkülnek és a nyálkahártya által több váladék termelődik. Emiatt az alábbi tünetek jelentkeznek:

köhögés

• zihálás

nehézlégzés

• mellkasi szorító érzés.

A passzív dohányzás még ártalmasabb?

Akár az asztmás beteg maga gyújt rá, vagyis aktív dohányzás történik, akár csak belélegzi a környezetében dohányzók füstjét, mindkét esetben jelentkezhetnek nála az említett tünetek. Sőt, a passzív dohányzás még inkább ártalmas, az égő cigaretta vagy szivar végén áramló füst még több egészségre veszélyes anyagot tartalmaz, mint amit a füstszűrőn keresztül lélegeznek be.

Az e-cigaretta sem jó alternatíva

A hatásairól még mindig folynak a vizsgálatok, ám egy 2016-os kutatás már rávilágított arra, hogy az e-cigaretták gőze sem ártalmatlan vízgőz, hanem – különösen a légúti betegségben szenvedők számára – a légutakat irritáló összetevőket tartalmaz. Egy másik vizsgálat pedig arra világított rá, hogy az e-cigarettát használó fiatalok körében megnőtt az asztma kockázata és a súlyos asztmás tünetek miatti hiányzások száma.

Kevesebb gyógyszerrel is tünetmentes lehet, ha a leszokást választja

A dohányzás egy folyamatos irritáció az amúgy is krónikusan gyulladt asztmás légutak számára. A kedvezőtlen hatások kompenzálására még több gyógyszerre van szükség, hogy a betegség tünetei ne súlyosbodjanak, hogy az asztmás rohamot meg lehessen előzni.

„Az asztma kezelése úgynevezett lépcsős kezelési elv szerint történik. Ez azt jelenti, hogy a beteg számára úgy állítjuk be a szükséges gyógyszereket, hogy a tünetmentességet elérjük. Ha egy ilyen plusz triggert, mint a dohányfüst ki tudunk iktatni, a beteg idővel várhatóan kevesebb gyógyszerrel is tünetmentes lehet.”

Az e-cigarettának az átmeneti, rövid ideig tartó használata javasolt a leszokás időszakában a rágó és tapasz mellett, de nem javasolt a cigaretta helyett tartósan rászokni az e-cigire, mert ez nem tekinthető a dohányzás kevésbé káros alternatívájának.

Ha a leszokás mellett dönt, keresse fel tüdőgyógyász kezelőorvosát, aki a leszokásban is segítséget tud nyújtani, illetve nyomonköveti az asztmás tünetek változását, és az aktuális állapotnak megfelelően állítja be a szükséges gyógyszereket.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés asztma kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak