Tízből kilenc dohányos tüdőrákosként végzi

Tízből kilenc dohányos tüdőrákosként végzi

Utolsó módosítás:2019.04.11 13:28

A tüdőben megjelenő daganatos elváltozásokért csak igen kis százalékban tehető felelőssé a környezet. A sokszor végzetes kimenetelű kór kialakulásában a légszennyezettség mindössze tíz, a dohányzás azonban kilencven százalékban játszik szerepet.

Kettős támadás

Egy szál elszívott cigarettával nagy dózisú rákkeltő, illetve egyben a tüdő védekező mechanizmusát is megbénító méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe – figyelmeztet a dohányzás veszélyeire dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A légutakat apró csillók borítják, melyek feladata, hogy a tüdők egészségét veszélyeztető méreganyagokat, kórokozókat kiszűrjék. A dohányfüst azonban megbénítja a csillók mozgását, így azok képtelenek ellátni eredeti funkciójukat. A cigarettában található karcinogén méreganyag így ezután akadálytalanul jut el a tüdőkbe.

Ismerje fel a tüneteket!

A tüdőrák alattomos kór, lappangó tünetekkel jelentkezik, korai stádiumban nem okoz jelentős panaszokat.  Az alábbi tünetek észlelésekor javasolt orvoshoz fordulni:

  • elhúzódó köhögés
  • mellkasi fájdalom, mely főként mély lélegzetvétel alatt jelentkezik
  • zihálás, nehézlégzés
  • szokatlanul erős fáradtság
  • véres köpettel járó köhögés

A kivizsgálás során röntgen, vagy egyéb képalkotó eljárást alkalmazva a kezelőorvos ellenőrzi a tüdő állapotát, majd köpetvizsgálatra, illetve az eredmények függvényében biopszia – szövetvizsgálat - elvégzésére is sor kerülhet.

Gyógyulási esélyek

A daganat típusától, illetve a betegség stádiumától függően eltérőek a betegség gyógyulási esélyei. Az elmúlt évtizedek során ezen a területen is rengeteget fejlődött az orvostudomány, a korszerű terápiák jelentősen javítják a túlélési arányt – számolt be a kedvező fejleményekről dr. Dózsa Izabella. Egyéntől függően, bizonyos esetekben – főként a korai stádiumban felismert betegeknél - a műtét önmagában megoldást jelenthet. A terápia emellett sugárkezeléssel és/vagy kemoterápiával egészülhet ki.

Ma ne gyújtson rá!

A dohányzás világszerte közel hatmillió ember életét követeli évente. Köztük, mintegy 600 ezren a passzív dohányzás szövődményei miatt veszítik életüket. 1988 óta minden évben május 31-e a Nemdohányzó világnap, melynek középpontjában idén a manipuláció felszámolása, a dohánytermékekre vonatkozó hirdetések, szponzoráció és promóció szabályozása áll. A nemzetközi világnap fő célja természetesen az, hogy minél több ember szabaduljon meg káros szenvedélyétől. A dohányzás abbahagyását követő 10. évtől a korábban dohányzó személyeknél kialakuló tüdőrák kockázata egyenlő lesz azokkal, akik soha nem gyújtottak rá.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! Sajnos nagy dohányos vagyok, 29 éves és már 17 éve dohányzom! Egy hónapja azt vettem észre hogy olyan mint ha valami nyomná a hátam nem fáj , de olyan zavaró és kellemetlen, olyan érzés mint ha el feküdtem volna! Nem voltam soha nagy köhögös de az elmúlt 2 hónapban köhögök, nem rohamosan, köpetem van meg volt is már régota , sárgás keresű kővet jött fel, és mostanában pedig fehér néha olyan mint ha youghurtot ettem volna! Véreset még soha nem köptem, fogyni nem fogyók inkább jönnek a kilók , de igen el szoktam fáradni és vannak nehéz légzéseim de nagyon kicsik!
Gabor Balogh

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Kérdező!

A levele alapján sürgős vizsgálatokra lenne szüksége. Elsősorban egy mellkas röntgenre, amire beutalót kérhet a háziorvosától, vagy elmehet egy Tüdőgondozóba is. Amennyiben oda csak sokára kapna időpontot, akkor egy mellkas röntgennel várom szakrendelésemen az Allergiaközpontban.

Üdvözlettel:

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak