Poszt-covid tüdőfibrózis

Poszt-covid tüdőfibrózis

Utolsó módosítás:2022.01.14 15:00

Ha a koronavírus-fertőzést követően köhögés és légszomj jelentkezik, fontos, hogy mielőbb tüdőgyógyászhoz forduljunk. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a tünetek hátterében a koronavírus következtében kialakult elváltozás, poszt-covid tüdőfibrózis is állhat, mely idejében megkezdett kezelés nélkül krónikus betegséggé is válhat.

A tüdőfibrózis egy olyan tüdőbetegség, amelyben a tüdő mélyén lévő szövetek hegesednek, vastagabbá és merevvé téve a szövetet. A léghólyagocskák falában lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét, és az így egyre rugalmatlanabb tüdő miatt kisebb a beszívott levegő térfogata légszomjhoz vezet. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előre haladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Tüdőfibrózis és COVID-19: kétirányú kapcsolat

A tüdőfibrózis legyengíti a tüdőfunkciót, emiatt tüdőfibrózisos betegeknél magasabb a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzés kockázata. Önmagában azonban a COVID-19 is szerepet játszhat a betegség megjelenésében, vagyis a COVID-19-ből felépülő embereknél fokozott a tüdőfibrózis kialakulásának kockázata.

Kutatások szerint a koronavírus-fertőzést követően megjelenő fibrózis tulajdonképpen a tüdő gyógyító mechanizmusa, amelyben a COVID-19 kapcsán fellépő gyulladást és annak következményeit igyekszik a szervezet orvosolni. Azonban a gyógyítási folyamat azzal is jár, hogy egyúttal megnő a tüdőfibrózisra utaló heg kialakulásának a kockázata is, ami akár maradandó elváltozást is okozhat.

Kiket veszélyeztet a poszt-covid tüdőfibrózis?

Poszt-covid tüdőfibrózis tünete is lehet a légszomj.Az első kutatások azt mutatták, hogy a súlyos lefolyású, intenzív osztályos, gépi lélegeztetést igénylő koronavírus-fertőzöttek esetében egyértelműen nagyobb a betegség létrejöttének kockázata. A rizikócsoportba tartoznak a 65 év felettiek, dohányosok és alkoholfüggőségben szenvedők.

Lassan két éve az életünk része a koronavírus, így az orvosok, kutatók is egyre többet tudnak a betegségről. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a kezdetben megállapított rizikócsoportok mellett a tüdőfibrózis kialakulása az enyhe lefolyású koronavírus-fertőzötteket is érintheti. Több kutatás is alátámasztja ezt, és az is kiderült például, hogy enyhébb lefolyású betegség és akár 50 éves kor alatt is lehet szövődményes a gyógyulás.

A tünetek hónapokkal a koronavírus-fertőzés lezajlását követően is fennállhatnak, a szakemberek ezért azt javasolják, hogy ha 6-12 hét múlva is köhögést, nehézlégzést, légszomjat és fáradtságot észlel a beteg, forduljon orvoshoz!

Korai diagnózissal elkerülhető a végleges fibrózis

A tüdő rugalmasságának csökkenése jól kezelhető, ha korai stádiumban észlelik. Ilyenkor gyógyszeres kezeléssel meg lehet előzni a maradandó elváltozás kialakulását. A fibrózis korai felfedezéséhez azonban szükséges bizonyos speciális vizsgálatok elvégzése. A tüdő finom szerkezetét nagy felbontású mellkas CT vizsgálat mutatja meg. A megszokott légzésfunkció mérés sem elegendő a fibrózis súlyosságának megítéléséhez.

A diffúziós kapacitásmérő azonban képes megmutatni, hogy mennyire eredményes az oxigén átjutása a tüdő léghólyagocskákból a véráramba. A vizsgálattal tehát a tüdő gázcserére alkalmas felületének nagyságát és állapotát lehet megbecsülni. A kezelés így korai stádiumban megkezdhető, ezzel jó esélyt adva a végleges fibrózis elkerülésére.

Amennyiben rossz a diffúziós kapacitás értéke, a beteg hosszú távú otthoni oxigénpótló kezelésre szorul, melyet tüdőgyógyász szakorvos tud a beteg számára jelentős TB támogatással felírni. Emellett néhány új gyógyszer is alkalmazható, mely a kialakult fibrózis további romlását képes megakadályozni.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Dr Úr! 1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom? Válaszát előre isköszönöm Üdv Ildikó
    Tölts Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!
    Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus