Sokan élhetnek nem diagnosztizált COPD-vel

Sokan élhetnek nem diagnosztizált COPD-vel

Utolsó módosítás:2022.11.10 16:12

A krónikus obstruktív tüdőbetegség, a COPD esetében fontos a korai diagnózis, mert az idejében kezdett kezeléssel a betegek életminősége és életkilátásai jelentősen javulnak. Ennek ellenére több jel is arra mutat, hogy sokan csak későn, a súlyosabb tünetek kapcsán fordulnak orvoshoz. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy kik számára javasolt mindenképp az évenkénti szűrővizsgálat.

COPD tünete is lehet

COPD tünetei, COPD szűrés, légzésfunkciós vizsgálatA Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által, a Tüdőközpont megbízásából készített online kérdőíves adatfelvétel során, a megkérdezettek mindössze 5%-a nyilatkozott úgy, hogy személyesen érintett COPD-ben. A családilag érintettek aránya is csak 7%. Ennek ellenére az 500 fős mintában jelentős arányban jelöltek a megkérdezettek három olyan gyakori panaszt, amely a COPD tünete is lehet.

 • 12% rendszeresen tapasztal nehézlégzést, fulladásérzést fizikai terhelés hatására,
 • 9% jelölte meg, hogy gyakori köhögése jelentkezik a nap folyamán,
 • szintén 9% azok aránya, akik erős reggeli köhögésre (akár köpetürítéssel kiegészülve) panaszkodnak.

Az első három helyen álló tünetet rendszeresen észlelők aránya (9-12%) tehát nagyjából kétszerese annak, ahányan COPD-ben érintettnek tekintik magukat. Az eredmények alapján arra is következtethetünk, hogy jelentős lehet a még nem diagnosztizált betegek köre.

A koronavírus-járvány időszakában nőtt a nem diagnosztizált betegek száma?

Ha a betegszám alakulását összevetjük egy másik krónikus légúti betegség, az asztma adataival, akkor a Korányi Bulletin 2022/1. lapszámában azt látjuk, hogy 2020-ban jelentősen kevesebb új asztmás beteg került észlelésre, a korábbi évekkel összehasonlítva. A COPD-s betegszám alakulását tekintve a tendencia hasonló. 2017 és 2019 között 12 és 13 ezer közötti a nyilvántartásba vett frissen diagnosztizált betegek száma. A 2020-as évre a számuk 8 ezer körüli, míg 2021-ben már csak 6161 új eset került nyilvántartásba. Ezek alapján tehát az is elképzelhető, hogy a kérdőívben megjelölt három gyakori légúti panasz azt jelzi, hogy sokan élhetnek nem diagnosztizált COPD-vel.

COPD szűrés légzésfunkciós vizsgálattal.Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a felsorolt légúti tünetek hátterében természetesen más egészségügyi problémák is állhatnak, nem csak a COPD. Figyelmet érdemel azonban, hogy mindhárom panasz - a reggelenként jelentkező krónikus köhögés, fokozott váladékképződés a légutakban és a fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés is kifejezetten jellemző a COPD-re. Említést kell tenni arról is, hogy a COPD tünetei fokozatosan rosszabbodnak, a nehézlégzés például kezdetben csak terhelésre, később már nyugalomban is jelentkezik. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a válaszokat sem, amelyek arról szólnak, hogy a betegnél nem rendszeresen, de alkalmanként már jelentkeznek ilyen panaszok. A fizikai terhelésre ritkán jelentkező nehézlégzést például a válaszadók 34%-a jelölte meg, a gyakori köhögést pedig 28%.

Évenként javasolt a szűrővizsgálat

A COPD egy egyszerű és fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálattal szűrhető. Elvégzése javasolt mindenkinek, akinél a felsorolt légúti tünetek jelentkeznek. 40 év feletti dohányosok számára pedig évente indokolt akkor is, ha nincsenek panaszai. A dohányzás miatt jelentkező tünetek ugyanis gyakran elfedik a kezdődő betegséget. Sajnos mindössze a válaszadók 5% állítja, hogy rendszeresen jár évenkénti szűrésre, azonban 57% elképzelhetőnek tartja. Fontos lenne, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel – hangsúlyozza az évenként elvégzett légzésfunkciós vizsgálat fontosságát dr. Potecz Györgyi. A COPD ugyanis nem gyógyítható betegség. A korai diagnózis azért fontos, mert így lehet lelassítani a betegnél az állapotromlást, és jobb életminőséget elérni a kezeléssel.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • légzészavar
  • heveny-rohamszerű köhögések
  • asztmaszerű tünetek
  • COPD kizárása
  • nehézlégzés, mellkasi nyomás
  • fulladásos rohamok

   

  A vizsgálat helyszíne:

  • 1015 Budapest,Ostrom utca 16.
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Komolyan veszi a betegségem

  Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
  .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus