Sokan élhetnek nem diagnosztizált COPD-vel

Sokan élhetnek nem diagnosztizált COPD-vel

Utolsó módosítás:2022.11.10 16:12

A krónikus obstruktív tüdőbetegség, a COPD esetében fontos a korai diagnózis, mert az idejében kezdett kezeléssel a betegek életminősége és életkilátásai jelentősen javulnak. Ennek ellenére több jel is arra mutat, hogy sokan csak későn, a súlyosabb tünetek kapcsán fordulnak orvoshoz. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy kik számára javasolt mindenképp az évenkénti szűrővizsgálat.

COPD tünete is lehet

COPD tünetei, COPD szűrés, légzésfunkciós vizsgálatA Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által, a Tüdőközpont megbízásából készített online kérdőíves adatfelvétel során, a megkérdezettek mindössze 5%-a nyilatkozott úgy, hogy személyesen érintett COPD-ben. A családilag érintettek aránya is csak 7%. Ennek ellenére az 500 fős mintában jelentős arányban jelöltek a megkérdezettek három olyan gyakori panaszt, amely a COPD tünete is lehet.

 • 12% rendszeresen tapasztal nehézlégzést, fulladásérzést fizikai terhelés hatására,
 • 9% jelölte meg, hogy gyakori köhögése jelentkezik a nap folyamán,
 • szintén 9% azok aránya, akik erős reggeli köhögésre (akár köpetürítéssel kiegészülve) panaszkodnak.

Az első három helyen álló tünetet rendszeresen észlelők aránya (9-12%) tehát nagyjából kétszerese annak, ahányan COPD-ben érintettnek tekintik magukat. Az eredmények alapján arra is következtethetünk, hogy jelentős lehet a még nem diagnosztizált betegek köre.

A koronavírus-járvány időszakában nőtt a nem diagnosztizált betegek száma?

Ha a betegszám alakulását összevetjük egy másik krónikus légúti betegség, az asztma adataival, akkor a Korányi Bulletin 2022/1. lapszámában azt látjuk, hogy 2020-ban jelentősen kevesebb új asztmás beteg került észlelésre, a korábbi évekkel összehasonlítva. A COPD-s betegszám alakulását tekintve a tendencia hasonló. 2017 és 2019 között 12 és 13 ezer közötti a nyilvántartásba vett frissen diagnosztizált betegek száma. A 2020-as évre a számuk 8 ezer körüli, míg 2021-ben már csak 6161 új eset került nyilvántartásba. Ezek alapján tehát az is elképzelhető, hogy a kérdőívben megjelölt három gyakori légúti panasz azt jelzi, hogy sokan élhetnek nem diagnosztizált COPD-vel.

COPD szűrés légzésfunkciós vizsgálattal.Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a felsorolt légúti tünetek hátterében természetesen más egészségügyi problémák is állhatnak, nem csak a COPD. Figyelmet érdemel azonban, hogy mindhárom panasz - a reggelenként jelentkező krónikus köhögés, fokozott váladékképződés a légutakban és a fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés is kifejezetten jellemző a COPD-re. Említést kell tenni arról is, hogy a COPD tünetei fokozatosan rosszabbodnak, a nehézlégzés például kezdetben csak terhelésre, később már nyugalomban is jelentkezik. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a válaszokat sem, amelyek arról szólnak, hogy a betegnél nem rendszeresen, de alkalmanként már jelentkeznek ilyen panaszok. A fizikai terhelésre ritkán jelentkező nehézlégzést például a válaszadók 34%-a jelölte meg, a gyakori köhögést pedig 28%.

Évenként javasolt a szűrővizsgálat

A COPD egy egyszerű és fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálattal szűrhető. Elvégzése javasolt mindenkinek, akinél a felsorolt légúti tünetek jelentkeznek. 40 év feletti dohányosok számára pedig évente indokolt akkor is, ha nincsenek panaszai. A dohányzás miatt jelentkező tünetek ugyanis gyakran elfedik a kezdődő betegséget. Sajnos mindössze a válaszadók 5% állítja, hogy rendszeresen jár évenkénti szűrésre, azonban 57% elképzelhetőnek tartja. Fontos lenne, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel – hangsúlyozza az évenként elvégzett légzésfunkciós vizsgálat fontosságát dr. Potecz Györgyi. A COPD ugyanis nem gyógyítható betegség. A korai diagnózis azért fontos, mert így lehet lelassítani a betegnél az állapotromlást, és jobb életminőséget elérni a kezeléssel.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • légzészavar
  • heveny-rohamszerű köhögések
  • asztmaszerű tünetek
  • COPD kizárása
  • nehézlégzés, mellkasi nyomás
  • fulladásos rohamok

   

  A vizsgálat helyszíne:

  • 1015 Budapest,Ostrom utca 16.
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Közvetlen és magabiztos

  Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus