Sokarcú betegség: november 15. a COPD Világnapja

Sokarcú betegség: november 15. a COPD Világnapja

Utolsó módosítás:2017.11.15 12:37

Az idei világnap a betegség kezdeti, gyakran elbagatellizált tüneteire, a korai diagnózis fontosságára és arra is felhívja a figyelmet, hogy a COPD nem csak a dohányosok betegsége.

A WHO együttműködő szervezete, a Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) idén 16. alkalommal rendezi meg a COPD Világnapot. A rendezvény fő üzenete ebben az évben: The Many faces of COPD, vagyis a betegség különböző, sokszor hosszú ideig lappangó tüneteire, változatos megjelenési formáira hívja fel a figyelmet.

Figyeljük a kezdeti tüneteket!

A COPD krónikus légúti betegség, mely nem gyógyítható, de idejében felismerve jól kezelhető, a betegek megfelelő kezelés mellett teljes életet élhetnek – magyarázza a korai diagnózis jelentőségét dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa. Sokan azonban csak későn fordulnak orvoshoz, mert azt gondolják – különösen ha dohányoznak is – hogy a gyakori köhögés, szorító érzés a mellkasban, nehézlégzés, a váladék felköhögése korral járó, természetes tünetek. Pedig egyáltalán nem az, sőt, a kezdeti jeleket azért sem szabadna félvállról venni, mert azok idővel egyre gyakrabban, kezdetben csak terhelésre, végül már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek, majd a betegség végső stádiumában a betegeknél rendszerint folyamatos otthoni oxigénterápia válik szükségessé.

Akkor is lehet COPD-m, ha nem dohányzom

- COPD a nemdohányzók körében is kialakulhat, esetükben elsősorban a passzív dohányzás, a légszennyezettség növeli a kockázatát, de becslések szerint a betegek 15%-ánál a munkahelyi környezet – különösen a szénpor és a kristályos szilícium-dioxid – tartós belélegzése váltja ki a tünetek megjelenését. Veszélyeztetettek még a műanyaggyártással foglalkozók, textil-, bőr-, fémfeldolgozó - és építőiparban dolgozók.

- A meglévő egyéb krónikus légúti betegség is növeli a COPD kialakulásának kockázatát, asztmások körében átlagosan 8 százalékkal magasabb az előfordulása, ennél sokkal magasabb a dohányos asztmások körében.

- Genetikai tényezők is szerepet játszhatnak megjelenésében, az alfa-1 antitripszin nevű anyag, a májban előforduló fehérje hiánya a COPD-ben szenvedő betegek 5%-át teheti ki.

- A betegség kialakulásának esélye az életkorral is növekszik. A legtöbb COPD-ben szenvedő ember 40 évnél idősebb, de a fiatalon, sokszor tizenéves kor elején elkezdett rendszeres dohányzás esetén a betegség kezdete is fiatalabb életkorra várható.

Mit tegyek, hogy idejében felismerjem?

A COPD szűrésére alkalmas, fájdalmatlan eljárás a légzésfunkciós vizsgálat, más néven spirometria. Segítségével már kezdeti stádiumban is felismerhető a betegség jelenléte. Ezt a vizsgálatot évente javasolt elvégeztetni, akkor is, ha semmilyen panaszunk nincsen, de akár az életkor, akár a dohányzás, meglévő egyéb krónikus légúti betegség vagy munkahelyi ártalmak miatt a veszélyeztetett csoportba tartozunk.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    udvarias kedves

    Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus