Szellőztetés – télen is fontos!

Szellőztetés – télen is fontos!

Utolsó módosítás:2021.02.08 17:02

A hideg miatt télen kevesebbszer nyitunk ajtót, ablakot, pedig légcserére ebben az időszakban is ugyanolyan, vagy még nagyobb szükségünk van, mint más évszakokban. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek a szellőztetés szabályai és miért különösen fontos most, koronavírus-járvány idején.

Szellőztetés télen

A régi, rosszabbul záródó nyílászárók mellett a lakásokban volt valamilyen szintű folyamatos szellőzés. Az új, hermetikusan záródó ajtók és ablakok bent tartják a meleget, de a levegővétellel, fürdéssel, főzéssel és teregetéssel folyamatosan képződő párát is, ami több szempontból sem előnyös.

 

Télen a jó szellőztetés rövid, de hathatós. Öt-tíz perces kereszthuzattal gyorsan ki tudjuk cserélni a lakás levegőjét. Ezt érdemes reggel és este is megismételni, különösen a jelenlegi időszakban, amikor esetleg többen és több időt töltenek az otthonukban. A csendes, zöldövezeti környezetre nyíló ablakokat gyakorlatilag bármilyen napszakban kitárhatjuk, de a forgalmasabb utak mellett élőknek figyelni kell arra is, hogy a szellőztetést akkor végezzék, mielőtt a forgalom elindult, vagy miután elcsitult.

A túl száraz levegő sem egészséges

Szellőztetés télen is fontosPáramérő készülékkel mérni tudjuk a lakás levegőjének nedvességtartalmát. 40-50% között az ideális. Általában a központi fűtéses lakásokban szokott gondot okozni, hogy a levegő páratartalma tartósan a kívánt érték alatt marad, vagyis túl száraz a levegő. Ez sem előnyös, mert a száraz meleg levegő irritálja, kiszárítja a nyálkahártyát. Emiatt gyakori orrvérzés, orrfújásnál véres váladék is jelentkezhet. A száraz nyálkahártya sérülékenyebb, a kórokozók emiatt könnyebben megtelepszenek rajta, a száraz levegőjű lakás emiatt közvetve gyakoribb légúti megbetegedésekhez is vezethet.

 

A szellőztetéssel a páratartalmat is javítani tudjuk. Érdemes este, lefekvés előtt is a hálószobában is szellőztetni, így a túl száraz benti levegőhöz képest kicsit párásabb külső levegő az alvásunkat is segíti. Emellett a szoba hőmérsékletére is fontos ügyelni, mert a túl meleg lakásban szárazabb a levegő. Napközben 22-24oC, éjszakára 19-20oC köré érdemes beállítani a hőmérsékletet.

A párás levegő veszélyei

A túl magas, tehát tartósan 60% feletti páratartalom sem egészséges. Az ilyen lakásokban gyakran jelenik meg penész, ami nemcsak a látvány és dohos szag miatt kellemetlen, de a belélegzése légúti károsodást, penész allergiásoknál komoly tüneteket is okozhat. A szellőztetés ilyen esetben is nagyon fontos, segít a lakásban összegyűlt párától megszabadulni és ezáltal a penészesedés kockázatát is csökkenteni.

Szellőztetés koronavírus-járvány idején

A téli időszakban gyakoribb a különböző légúti fertőzést kiváltó kórokozók jelenléte is a levegőben. Ha beteg van a családban, ezért fontos, hogy lehetőleg a többiektől szeparáltan, külön helyiségben töltse a lábadozás idejét. Ilyenkor a rendszeres szellőztetés azért is fontos, mert a légcserével csökkenteni tudjuk a lakásban összegyűlt kórokozók számát is.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Fantasztikus

    Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus