Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati gondozás

Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati gondozás

Utolsó módosítás:2022.11.02 11:44

A veleszületett mellkasdeformitások egyik típusa a tölcsérmellkas. A horpadt szegycsont mögött a tüdőnek is kevesebb hely jut, így az elváltozás következtében a tüdőgyógyászati eltérések már gyermekkorban megmutatkozhatnak. Ezek felismeréséről és az érintett betegek gondozásáról kérdeztük dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát.

Mi a tölcsérmellkas?

A belső szerveinket védő bordakosár a gerinctől ered és elöl a szegycsonthoz csatlakozik. Tölcsérmellkas esetén a szegycsont helyzete tulajdonképpen a növekedéssel nem változik, a bordakosár viszont nő, kiemelkedik, így pedig megjelenik a jellegzetes horpadás a mellkason. Az elváltozás néha már kisgyermekkorban is látható, de rendszerint a növekedéssel alakul ki, illetve romlik annyira, hogy szembetűnő lesz.

A tölcsérmellkas fokozatai

A megjelenési tünetek és a deformitás súlyossága alapján megkülönböztetünk szimmetrikus – mindkét oldalon -, aszimmetrikus – csak az egyik oldalon, vagy két oldalon, de eltérő mértékben jelentkező, kisebb mértékű és súlyos tölcsérmellkast. A súlyosságot a gerinc és szegycsont közötti távolság mértéke adja: az minél kisebb, annál súlyosabb az elváltozás.

Ezért fontos a tüdőgyógyászati kontroll

Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati kivizsgálás.A tölcsérmellkas műtéttel kezelhető, a lelki sérülések elkerülésének érdekében rendszerint a csontok növekedésének befejezésekor (16-22 éves kor között) kerül sor a beavatkozásra. A betegek gondozása azonban folyamatosan szükséges a műtét előtt és azt követően is. Mivel a tölcsérmellkas miatt a mellkas térfogata kisebb, a szívnek és a tüdőnek is kevesebb hely jut. Emiatt már gyermekkorban felfedezhetők kisebb kardiológiai és tüdőgyógyászati eltérések.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az érintett gyerekeknél mivel kisebb a mellkas kitérése, kevesebb levegőt tud beszívni a gyermek. Ezáltal gyakoribbak a légúti hurutos betegségek, hörghurut, de akár a tüdőgyulladás is könnyebben kialakul. A szívet is megterheli az összenyomott állapot, kisebb keringési problémák is adódhatnak. A műtétet megelőzően gyógytornával és úszással a mellkas, a hasfal és a hát izomzatát erősíteni lehet. A célzott gyakorlatok és mozgás javítja a tüdő működését is, ezáltal a tüdőgyógyászati szövődmények megelőzésében és kezelésében is segíthet.

Így lehet kimutatni a tüdőelváltozást

A tölcsérmellkas diagnózisának része az ortopédiai kivizsgálás, mellkas CT és röntgenfelvétel készítése. Emellett sor kerül kardiológiai és tüdőgyógyászati vizsgálatra is. A tüdőkapacitás mérésével azt ellenőrzik, hogy a tölcsérmellkas mennyiben gátolja a tüdő működését, de a légzésfunkciós vizsgálat felfedi a kisebb, még panaszt nem feltétlenül okozó eltéréseket és többek közt az olyan krónikus légúti betegségek diagnózisában is fontos szerepe van, mint az asztma.

Tölcsérmellkas esetén a betegek állapotának nyomonkövetése javasolt a műtétet megelőző és az azt követő időszakban is. A műtét utáni ellenőrzéskor a légzésfunkció javulását, a szívpanaszok csökkenését tudták igazolni. De az esztétikai javulás sem elhanyagolható, különösen pszichés szempontból.

A tölcsérmellkas diagnózisának része az ortopédiai kivizsgálás, amely társintézményünkben, a Fájdalomközpontban elérhető.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • légzészavar
  • heveny-rohamszerű köhögések
  • asztmaszerű tünetek
  • COPD kizárása
  • nehézlégzés, mellkasi nyomás
  • fulladásos rohamok

   

  A vizsgálat helyszíne: 

  • 1147 Budapest XIV. kerület,Csömöri út 18.
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kedves Doktor Hölgy/Úr! Mellkas felvételen egy 10 mm-es bizonytalan inhomogén árnyék látható.Vélemény lássa tüdőgyógyász. A tüdőgyógyász elküldött CT Vizsgálatra. A CT lelet: A bal 8-as segmentumban subpleuralisan egy 2 mm-es góc figyelhető meg. A bal 1/2-as segmentumban dorsalisan egy 6 mm-es halvány tejüvegszerű gócos elváltozás van. Vélemény: Egy év múlva kontroll. Segítségüket kérném, a lelet eredményét mennyire kell komolyan venni, a kontrollig kell vele foglalkozni,esetleg más irányú vizsgálatokat szükséges végeztetni? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönettel: Kiss Istvánné
  Kiss Istvánné

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Kissné!

  A 2 és 6 mm-es elváltozás olyan kicsi, hogy semmilyen módszerrel nem megközelíthető. (Még PET CT-vel sem!)
  Amennyiben egyéb tünete nincs, akkor legkorábban 3 hónap múlva érdemes kontroll mellkas CT elvégzése. Addig - ha dohányzik - azt hagyja el!

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Fantasztikus

  Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus