Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati gondozás

Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati gondozás

Utolsó módosítás:2022.11.02 11:44

A veleszületett mellkasdeformitások egyik típusa a tölcsérmellkas. A horpadt szegycsont mögött a tüdőnek is kevesebb hely jut, így az elváltozás következtében a tüdőgyógyászati eltérések már gyermekkorban megmutatkozhatnak. Ezek felismeréséről és az érintett betegek gondozásáról kérdeztük dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát.

Mi a tölcsérmellkas?

A belső szerveinket védő bordakosár a gerinctől ered és elöl a szegycsonthoz csatlakozik. Tölcsérmellkas esetén a szegycsont helyzete tulajdonképpen a növekedéssel nem változik, a bordakosár viszont nő, kiemelkedik, így pedig megjelenik a jellegzetes horpadás a mellkason. Az elváltozás néha már kisgyermekkorban is látható, de rendszerint a növekedéssel alakul ki, illetve romlik annyira, hogy szembetűnő lesz.

A tölcsérmellkas fokozatai

A megjelenési tünetek és a deformitás súlyossága alapján megkülönböztetünk szimmetrikus – mindkét oldalon -, aszimmetrikus – csak az egyik oldalon, vagy két oldalon, de eltérő mértékben jelentkező, kisebb mértékű és súlyos tölcsérmellkast. A súlyosságot a gerinc és szegycsont közötti távolság mértéke adja: az minél kisebb, annál súlyosabb az elváltozás.

Ezért fontos a tüdőgyógyászati kontroll

Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati kivizsgálás.A tölcsérmellkas műtéttel kezelhető, a lelki sérülések elkerülésének érdekében rendszerint a csontok növekedésének befejezésekor (16-22 éves kor között) kerül sor a beavatkozásra. A betegek gondozása azonban folyamatosan szükséges a műtét előtt és azt követően is. Mivel a tölcsérmellkas miatt a mellkas térfogata kisebb, a szívnek és a tüdőnek is kevesebb hely jut. Emiatt már gyermekkorban felfedezhetők kisebb kardiológiai és tüdőgyógyászati eltérések.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az érintett gyerekeknél mivel kisebb a mellkas kitérése, kevesebb levegőt tud beszívni a gyermek. Ezáltal gyakoribbak a légúti hurutos betegségek, hörghurut, de akár a tüdőgyulladás is könnyebben kialakul. A szívet is megterheli az összenyomott állapot, kisebb keringési problémák is adódhatnak. A műtétet megelőzően gyógytornával és úszással a mellkas, a hasfal és a hát izomzatát erősíteni lehet. A célzott gyakorlatok és mozgás javítja a tüdő működését is, ezáltal a tüdőgyógyászati szövődmények megelőzésében és kezelésében is segíthet.

Így lehet kimutatni a tüdőelváltozást

A tölcsérmellkas diagnózisának része az ortopédiai kivizsgálás, mellkas CT és röntgenfelvétel készítése. Emellett sor kerül kardiológiai és tüdőgyógyászati vizsgálatra is. A tüdőkapacitás mérésével azt ellenőrzik, hogy a tölcsérmellkas mennyiben gátolja a tüdő működését, de a légzésfunkciós vizsgálat felfedi a kisebb, még panaszt nem feltétlenül okozó eltéréseket és többek közt az olyan krónikus légúti betegségek diagnózisában is fontos szerepe van, mint az asztma.

Tölcsérmellkas esetén a betegek állapotának nyomonkövetése javasolt a műtétet megelőző és az azt követő időszakban is. A műtét utáni ellenőrzéskor a légzésfunkció javulását, a szívpanaszok csökkenését tudták igazolni. De az esztétikai javulás sem elhanyagolható, különösen pszichés szempontból.

A tölcsérmellkas diagnózisának része az ortopédiai kivizsgálás, amely társintézményünkben, a Fájdalomközpontban elérhető.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt szakértők!! 29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom. Hajnalka
Dudás Hajnalka

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Hajnalka!

Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tökéletes ellátás

Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

dr. Hidvégi Edit PhD
dr. Hidvégi Edit PhD
tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus