Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati gondozás

Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati gondozás

Utolsó módosítás:2022.11.02 11:44

A veleszületett mellkasdeformitások egyik típusa a tölcsérmellkas. A horpadt szegycsont mögött a tüdőnek is kevesebb hely jut, így az elváltozás következtében a tüdőgyógyászati eltérések már gyermekkorban megmutatkozhatnak. Ezek felismeréséről és az érintett betegek gondozásáról kérdeztük dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát.

Mi a tölcsérmellkas?

A belső szerveinket védő bordakosár a gerinctől ered és elöl a szegycsonthoz csatlakozik. Tölcsérmellkas esetén a szegycsont helyzete tulajdonképpen a növekedéssel nem változik, a bordakosár viszont nő, kiemelkedik, így pedig megjelenik a jellegzetes horpadás a mellkason. Az elváltozás néha már kisgyermekkorban is látható, de rendszerint a növekedéssel alakul ki, illetve romlik annyira, hogy szembetűnő lesz.

A tölcsérmellkas fokozatai

A megjelenési tünetek és a deformitás súlyossága alapján megkülönböztetünk szimmetrikus – mindkét oldalon -, aszimmetrikus – csak az egyik oldalon, vagy két oldalon, de eltérő mértékben jelentkező, kisebb mértékű és súlyos tölcsérmellkast. A súlyosságot a gerinc és szegycsont közötti távolság mértéke adja: az minél kisebb, annál súlyosabb az elváltozás.

Ezért fontos a tüdőgyógyászati kontroll

Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati kivizsgálás.A tölcsérmellkas műtéttel kezelhető, a lelki sérülések elkerülésének érdekében rendszerint a csontok növekedésének befejezésekor (16-22 éves kor között) kerül sor a beavatkozásra. A betegek gondozása azonban folyamatosan szükséges a műtét előtt és azt követően is. Mivel a tölcsérmellkas miatt a mellkas térfogata kisebb, a szívnek és a tüdőnek is kevesebb hely jut. Emiatt már gyermekkorban felfedezhetők kisebb kardiológiai és tüdőgyógyászati eltérések.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az érintett gyerekeknél mivel kisebb a mellkas kitérése, kevesebb levegőt tud beszívni a gyermek. Ezáltal gyakoribbak a légúti hurutos betegségek, hörghurut, de akár a tüdőgyulladás is könnyebben kialakul. A szívet is megterheli az összenyomott állapot, kisebb keringési problémák is adódhatnak. A műtétet megelőzően gyógytornával és úszással a mellkas, a hasfal és a hát izomzatát erősíteni lehet. A célzott gyakorlatok és mozgás javítja a tüdő működését is, ezáltal a tüdőgyógyászati szövődmények megelőzésében és kezelésében is segíthet.

Így lehet kimutatni a tüdőelváltozást

A tölcsérmellkas diagnózisának része az ortopédiai kivizsgálás, mellkas CT és röntgenfelvétel készítése. Emellett sor kerül kardiológiai és tüdőgyógyászati vizsgálatra is. A tüdőkapacitás mérésével azt ellenőrzik, hogy a tölcsérmellkas mennyiben gátolja a tüdő működését, de a légzésfunkciós vizsgálat felfedi a kisebb, még panaszt nem feltétlenül okozó eltéréseket és többek közt az olyan krónikus légúti betegségek diagnózisában is fontos szerepe van, mint az asztma.

Tölcsérmellkas esetén a betegek állapotának nyomonkövetése javasolt a műtétet megelőző és az azt követő időszakban is. A műtét utáni ellenőrzéskor a légzésfunkció javulását, a szívpanaszok csökkenését tudták igazolni. De az esztétikai javulás sem elhanyagolható, különösen pszichés szempontból.

A tölcsérmellkas diagnózisának része az ortopédiai kivizsgálás, amely társintézményünkben, a Fájdalomközpontban elérhető.

Téma szakértője

  • Specialitások:
    • légzészavar
    • heveny-rohamszerű köhögések
    • asztmaszerű tünetek
    • COPD kizárása
    • nehézlégzés, mellkasi nyomás
    • fulladásos rohamok

     

    A vizsgálat helyszíne: 

    • 1147 Budapest XIV. kerület,Csömöri út 18.
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
    Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!

    Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
    Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus