Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Tuberkolozis kezelés

Az idejében felismert fertőzés, valamint betegség hatékonyan és akár maradéktalanul kezelhető, gyógyítható antibiotikumokkal, ún. antituberkulotikumokkal. A kezelés során egyszerre több antibiotikumot alkalmaznak annak érdekében, hogy a kórokozó ne alakítson ki rezisztenciát az alkalmazott gyógyszerrel szemben. Mivel a tuberkulózis lassan szaporodó kórokozóinak teljes kiirtása sok időt vesz igénybe, a beteget hónapokig kell gyógyszeres kezelésben részesíteni. Amennyiben a beteg szigorúan betartja a kezelési előírásokat, a beteg tüdőrészeket eltávolító sebészi beavatkozásra ma már ritkán fordul elő. Tartós kezeléssel a betegség kiújulásának esélye is minimálisra csökkenthető.

 

A félbeszakított vagy nem megfelelő kezelés a betegség súlyosbodásához vezet, miközben az érintett személy folyamatosan fertőzi környezetét. Ez kizárható a DOT (directly observed therapy), azaz a közvetlenül ellenőrzött gyógyszerszedéssel. A betegnek naponta orvos, körzeti nővér vagy szociális munkás jelenlétében, tehát ellenőrzött módon kell bevennie az előírt gyógyszert. A beteget a nyilvántartásból csak akkor törlik, ha a klinikai gyógyulás után legalább egy év eltelt, és ezt röntgenfelvétel és a klinikai vizsgálat, továbbá legalább három negatív bakteriológiai vizsgálat is alátámasztja.

 

A betegség terjedését bizonyos tényezők, az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás, a HIV-fertőzés elősegítik. A leromlott fizikai állapot, valamint az egészségügyi ellátás hiánya, a helytelen táplálkozás, valamint a stressz is csökkenti a szervezet általános ellenálló képességéét, vagyis szintén fogékonnyá tesz a betegségre. A kór szempontjából kedvezőtlen szociális helyzetben lévő lakosság szociális helyzetének javítása nagymértékben hozzájárul a fertőzöttek számának csökkenéséhez.