Tuberkolozis kezelés

Az idejében felismert fertőzés, valamint betegség hatékonyan és akár maradéktalanul kezelhető, gyógyítható antibiotikumokkal, ún. antituberkulotikumokkal. A kezelés során egyszerre több antibiotikumot alkalmaznak annak érdekében, hogy a kórokozó ne alakítson ki rezisztenciát az alkalmazott gyógyszerrel szemben. Mivel a tuberkulózis lassan szaporodó kórokozóinak teljes kiirtása sok időt vesz igénybe, a beteget hónapokig kell gyógyszeres kezelésben részesíteni. Amennyiben a beteg szigorúan betartja a kezelési előírásokat, a beteg tüdőrészeket eltávolító sebészi beavatkozásra ma már ritkán fordul elő. Tartós kezeléssel a betegség kiújulásának esélye is minimálisra csökkenthető.

 

A félbeszakított vagy nem megfelelő kezelés a betegség súlyosbodásához vezet, miközben az érintett személy folyamatosan fertőzi környezetét. Ez kizárható a DOT (directly observed therapy), azaz a közvetlenül ellenőrzött gyógyszerszedéssel. A betegnek naponta orvos, körzeti nővér vagy szociális munkás jelenlétében, tehát ellenőrzött módon kell bevennie az előírt gyógyszert. A beteget a nyilvántartásból csak akkor törlik, ha a klinikai gyógyulás után legalább egy év eltelt, és ezt röntgenfelvétel és a klinikai vizsgálat, továbbá legalább három negatív bakteriológiai vizsgálat is alátámasztja.

 

A betegség terjedését bizonyos tényezők, az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás, a HIV-fertőzés elősegítik. A leromlott fizikai állapot, valamint az egészségügyi ellátás hiánya, a helytelen táplálkozás, valamint a stressz is csökkenti a szervezet általános ellenálló képességéét, vagyis szintén fogékonnyá tesz a betegségre. A kór szempontjából kedvezőtlen szociális helyzetben lévő lakosság szociális helyzetének javítása nagymértékben hozzájárul a fertőzöttek számának csökkenéséhez.