Tuberkulózis kialakulása

A tuberkulózist az ún. mikobaktériumok okozzák. Emberi vonatkozásban kiemelkedő jelentősége a M. tuberculosis, M. bovis, M. microti vagy M. africanum nevű kórokozóknak van.

A gümőkór kórokozói fertőző váladékokkal, azaz köpettel, gennyel, vizelettel, széklettel, stb. kerülnek a környezetbe, ahol a külső behatásokkal szemben igen ellenállók. Hűvös, nedves helyen akár hónapokig is fertőzőképesek maradnak, a hőt is jól bírják. Fejletlen országokban a M. bovis pasztőrizálatlan tej révén, vagyis élelmiszer útján is továbbítódhat. A magzat születés előtt, illetve alatt a fertőzött magzatvíz lenyelésével, belégzésével ugyancsak megbetegedhet.

Leggyakrabban azonban a nem kezelt beteg köpetében megtalálható baktériumok közvetlenül emberről emberre, vagy a környezetben beszáradt váladék és por belélegzésével, cseppfertőzés útján terjednek. Minél fiatalabb a fertőzésnek kitett személy, annál nagyobb a fogékonyság.

Egy egészséges ellenálló képességű ember esetében a fertőzéshez többnyire a kórokozóval való ismételt találkozásra van szükség. Ennek veszélye akkor áll fenn, ha valaki zárt, rosszul szellőzött légtérben, tartósan együtt tartózkodik egy tbc-s beteggel. A megfertőződés azonban még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a betegség valóban ki is fejlődik a szervezetben.

A fertőzött egyén immunrendszere általában ugyanis képes megsemmisíti, vagy a fertőzés helyén elszigetelni a kórokozót. Az egészséges ellenálló képességgel rendelkező szervezet, speciális fehérvérsejtekkel, ún. falósejtekkel veszi körül a veszélyes betolakodót. Az így keletkező gümő fokozatosan növekszik, közepén "elsajtosodhat". Ha a szervezet nem képes elpusztítani a kórokozókat, a gümős góc tovább növekszik, sőt újabb gócok keletkeznek, melyek később egybeolvadhatnak, idővel elmeszesednek, bennük a kórokozók akár éveken át fennmaradhatnak lappangó állapotban.

Az alvó baktériumok aktiválódása, szaporodása bekövetkezhet, ha a beteg immunrendszere legyengül. Amennyiben a gócok ellágyulnak, levegővel telnek meg, ún. kavernák jönnek létre, tartalmuk fertőző. A betegség lefolyása egyénenként változhat. Az aktív tuberkulózis általában a tüdőben kezdődik (tüdőgümőkór). A szervezet egyéb részeit érintő betegség, az ún. tüdőn kívüli (extrapulmonális) tbc.