Tuberkolozis megelőzés

Létrehozva: 2011.12.04 13:09 |

A megelőzés fontos része a gümőkór elleni BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-oltás, mely gyengített kórokozót tartalmaz. Hazánkban kötelezően adják be érett újszülötteknek, többnyire még a szülészeti osztályon. Az oltás hatását 6 hónapos, majd 10-11 és 16-18 éves korban ellenőrzik bőr-tuberkulinpróbával, az ún. Mantoux-próbával. A próba elvégzésekor kis mennyiségű, tuberkulózis-baktériumból származó fehérjét fecskendeznek– többnyire az alkar - bőrébe. Amennyiben a próba helyén kb. két nap után nincs reakció, az előző oltás védőhatása megszűnt, a BCG-oltást meg kell ismételni.

 

Mivel a tuberkulózis első jelei mellkasi röntgenfelvétellel már a betegség korai szakaszában, még a tünetek megjelenése előtt kimutatható, a lakosság évenkénti szűrése a megelőzés ugyancsak fontos része. Ezért javasolt évente részt venni a tüdőgondozókban végzett ingyenes tüdőszűrésen. Segítségével időben kiszűrhetőek a fertőzés forrásai, a tünetmentes ürítők, ami nem csak az egyén korai kezelését, a betegség kifejlődését, hanem további fertőzések megakadályozását is lehetővé teszi.

 

A fertőzőképes személy környezetében kiemelt jelentőségű az érintkező egyének szűrése, a fertőzött váladékainak és használati tárgyainak fertőtlenítése is. A fertőzésre gyanús, fertőzött, valamint beteg személyt környezetétől elkülönítik a további fertőzések elkerülése érdekében.

 

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink