Tüdőrák kockázati tényezők

A tüdőrák igen magas halálozási aránya visszavezethető a szűrés és a korai felismerés hiányával. Pedig a tüdőrák a leginkább megelőzhető daganatféleség.

Másik hatalmas probléma a dohányzás illetve egyéb légszennyezés. A tüdőrák 85-87%-a az aktív, 3-5%-a pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. Bizonyított tény, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása a férfiak esetében tízszeresére, nőknél ötszörösére emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Erős dohányosok esetében - naponta két doboz cigaretta - a kockázat akár 20-30 szoros is lehet. Bár a legtöbben nem szívják le a füstjét, a szivarozás és a pipázás is igen komoly kockázati tényező, akárcsak a marihuánás cigaretta fogyasztása.

A csökkentett kátránytartalmú („könnyű”) cigaretták fogyasztása sem jelent védelmet a tüdőráktól – sőt újabb tanulmányok szerint nem kevésbé veszélyesek, mivel a kisebb nikotintartalom miatt a dohányosok mélyebben leszívják és tovább benntartják a füstöt.

A dohányzáson kívül más kockázati tényezői is vannak a tüdőrák kialakulásának.

Növeli a tüdőrák kockázatát az azbesztnek való kitettség, főként hajóépítő, valamint építőipari munkásoknál. Ha ehhez dohányzás is társul, akkor természetesen a kockázatnövekedés mértéke 50-szeres is lehet.

Más kémiai anyagok is növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát, ha valaki rendszeresen kapcsolatba kerül velük: arzénvegyületek, króm, nikkel, vinil-klorid, nehézfémporok, urán, illetve a szénhidrogének (gázolaj és benzin) égéstermékei.

Kis mértékben a radongáz is növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A radon színtelen, szagtalan gáz, amely olyan helyeken szabadul fel, ahol jelentősebb mennyiségű urán van a talajban. A radongáz mennyiségét egy egyszerű műszerrel mérni lehet, és rendszeres szellőztetéssel szabadulhatunk meg tőle.

A városi levegő szennyezettsége és a tüdőrák kialakulása között szignifikáns összefüggést nem lehetett kimutatni, de a szennyezett levegő légutakra kifejtett károsító hatása kifejezett. Akinek már volt tüdőrákja, ki van téve a kiújulás veszélyének.

A kockázatot növelik egyes tüdőbetegségek és a TBC korábbi előfordulása is.

Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, hogy messze a legfontosabb és legveszélyesebb kockázati tényező a dohányzás, és főképp a cigarettázás.