A dohányzás nem csak a tüdőt betegíti meg

A dohányzás nem csak a tüdőt betegíti meg

Utolsó módosítás:2022.10.25 08:38

Több betegséget ismerünk, amelyek kialakulásának rizikóját jelentősen növeli a káros füstölgés. A légzőszerveket érintő elváltozások, mint a tüdőrák és tüdőtágulás mellett az egész szervezetben megmutatkoznak egészségkárosító hatásai. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa a gyomor- és bélrendszert érintő kockázatokra hívja fel a figyelmet.

Az első kapu, ahová bejut a dohányfüst

A dohányfüst belélegzésével mintegy 6000 különböző káros összetevő jut a szervezetünkbe. A nagyobb részecskék megragadnak a felső légutakban, a kisebbek eljutnak a tüdőig, ahol különböző elváltozásokat okoznak. Többek között krónikus gyulladást tartanak fenn, ami fokozott váladékképződéshez vezet, károsítják a légcserében fontos szerepet játszó léghólyagocskák falát, a légzőrendszer védelmét biztosító csillószőröket.

Elváltozások az emésztőrendszerben

A dohányzás káros hatásai azonban nem korlátozódnak kizárólag a tüdőre, hanem az egész szervezetben jelentkezhetnek. Növeli például az egyéb daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és az emésztőrendszeri betegségek rizikóját is. A dohányzás kedvezőtlen változásokat idéz elő az emésztőrendszerben, ezáltal megnöveli az olyan gyakori rendellenességek kialakulásának kockázatát, mint a gyomorégés, a gyomorfekély, májbetegségek és Crohn-betegség.

Gyomorégés

A dohányzás a gyomorégés kockázatát növeli.Gyomorégés akkor jelentkezik, ha a gyomor és nyelőcső között található záróizom nem működik megfelelően. Ilyenkor ugyanis a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszajut, ez idézi elő a kellemetlen tüneteket. A dohányfüstben található egyes összetevők rontják a záróizom működését, ezáltal a dohányzás mellett gyakrabban jelentkezhet gyomorégés. A dohányzás önmagában is irritálja a nyelőcsövet borító nyálkahártyát, illetve fokozza a gyomorsav termelését, a kedvezőtlen hatások tehát összeadódnak.

Gyomorfekély és H.pylori

A gyomorfekély lényegében egy nyílt seb, ami a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyájában keletkezik, de tovább terjedhet a vékonybél első részére, amit nyombélfekélynek nevezünk. Megfigyelések szerint fekélyek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő és nehezebben kezelhetők, gyakoribbak a szövődmények a dohányosoknál, mint a nemdohányzóknál.

A Helicobacter pylori ( H. pylori ) baktériumról tudjuk, hogy jelenléte mellett megsokszorozódik a gyomorfekély kialakulásának kockázata. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a dohányzás növelheti a H.pylori baktériummal való fertőzés kockázatát, illetve csökkenti a kezelés sikerességét.

Habár a dohányzás és a gyomorfekély közötti kapcsolat nem teljesen tisztázott, két pont egyértelmű: a dohányosoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki fekély, mint a nemdohányzóknál, és a dohányosok fekélyei kevésbé gyógyulnak gyorsan az egyébként hatékony kezelés hatására.

Májbetegség

A máj fontos szerv, amely számos feladatot lát el. Az epe termelés révén jelentős szerepe van a zsíremésztésben. Többek között felelős a gyógyszermaradványok, az alkohol és más, a szervezetünkbe jutó káros anyagok lebontásáért, de részt vesz a szervezet valamennyi anyagcserefolyamatában. A dohányzás rontja a máj működését, illetve súlyosbíthatja a túlzott alkoholfogyasztás által okozott májbetegségek lefolyását.

Crohn-betegség

A kutatások azt mutatják, hogy a jelenlegi és a korábbi dohányosok körében nagyobb a Crohn-betegség kialakulásának kockázata, mint a nemdohányzók esetében. A betegségben szenvedők körében a dohányzás nagyobb arányú visszaeséssel, ismételt műtéttel és immunszuppresszív (az immunrendszer működését elnyomó) kezeléssel jár. Az összefüggés pontos okai nem tisztázottak, de feltételezhető, hogy a dohányzás csökkentheti a bélrendszer védekezőképességét, a belek vérellátását, vagy gyulladást okozó immunrendszeri változásokat okozhat.

Dr. Hidvégi Edit hangsúlyozza, hogy minél nagyobb mennyiségben, minél hosszabb ideig dohányzik valaki, annál nagyobb a valószínűsége a különféle betegségek kialakulásának. A megelőzés érdekében tehát a legfontosabb a leszokás, ehhez kérhetünk orvosi, gyógyszeres segítséget is. Tudjuk, hogy füstmentes élet pozitív hatásai nagyon hamar jelentkeznek. Már 20 perccel az utolsó elszívott cigaretta után a pulzus és a vérnyomás visszatér a korábbi megszokott normál értékhez. Néhány hét múlva a vérrögösödés kockázata is csökken, pár hónap elteltével pedig már a tüdő működése is sokat javul, de nem minden esetben áll teljesen helyre.

Dohányosként még fontosabbak a szűrővizsgálatok

A leszokás mellett nagyon lényeges a különböző szűrővizsgálatok elvégzése. Ilyenkor ugyanis egyes tünetek fel sem tűnnek a betegnek, a dohányzás velejárójának tekinti például a nehézlégzést, köhögést, miközben ezek egy komoly tüdőbetegség első jelei is lehetnek. Ilyen esetben már egy légzésfunkciós vizsgálat is sokat elárul a tüdő állapotáról. A H.pylori fertőzés kilégzéses teszttel, de a gyomorfekély, a májproblémák vagy a Crohn-betegség is kiszűrhető a megfelelő vizsgálatok segítségével. Panaszok esetén tehát ne késlekedjünk, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
    Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!

    Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
    Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Fantasztikus

    Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus