Allergia, asztma, reflux és ekcéma: így teszik tönkre a pihenést

Allergia, asztma, reflux és ekcéma: így teszik tönkre a pihenést

Utolsó módosítás:2023.03.31 10:55

Horkolás, éjszakai köhögés, zavaró bőrtünetek, viszketés – a különböző betegségek tüneteitől is függ, hogy kipihenten ébredünk-e reggel. Arról, hogy az asztma, allergia és egyéb atópiás betegségek hogyan befolyásolják az alvásunk minőségét, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa nyilatkozott.

Horkolás orrdugulás miatt?

A kezeletlen légúti allergia mellett az orrnyálkahártya tartós gyulladása alakul ki, ami elhúzódó orrdugulást és „mellékhatásként” horkolást okozhat. Érdekes adat, miszerint az allergiások körében háromszor gyakrabban jelentkezik horkolás, a nem allergiásokhoz viszonyítva. Emellett a nem megfelelően kezelt szénanáthás tünetek miatt sem lesz pihentető az alvás: az orrdugulás miatt nyitott szájjal alszik a beteg, a szája kiszárad és gyakran felébred.

Éjszakai köhögés

Az éjszakai köhögés asztmát, allergiát is jelezhet.Allergiás asztma esetén az allergiás panaszok asztmás tünetekkel járnak együtt, így a két betegség jelenléte még inkább akadályozza a pihentető alvást. Az asztma jellegzetessége, hogy gyakran okoz éjszakai köhögést, asztmás betegnél emiatt a légzésfunkció is romlik alvás alatt. Az elhúzódó köhögés hátterében egyéb betegség is állhat, a hátsó garatfali csorgás tünete is lehet. Ilyenkor azonban a köhögés a garat ingerlése miatt jön létre, a kiváltó ok pedig a hátrafelé, a garat irányába csorgó orrváladék.

Dr. Hidvégi Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy a fekvő helyzetben jelentkező, vagy erősödő köhögés hátterében reflux betegség is állhat. A reflux során a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv ugyanis egészen a garatig feljuthat, a savas levegő pedig lélegzetvételnél irritálja az orrnyálkahártyát, gyulladást okozhat, aminek következtében fokozódik az orrváladék termelődése és megjelennek a betegségre jellemző tünetek. Az ingerköhögés rohamokban törhet a betegre, főként éjszaka, hiszen fekvő helyzetben a reflux tünetei fokozódnak.

Viszketés, kiütések

Az éjszaka jelentkező viszketés mellett sem lesz pihentető az alvásunk, erről az ekcémás betegek és az érintett gyerekek szülei számos kedvezőtlen tapasztalatot szerezhetnek. Ekcéma már csecsemőkortól kezdve jelentkezhet. Ebben az életkorban és kisgyermekeknél egyébként is gyakoribbak az éjszakai ébredések, de ekcéma mellett, ha a tünetei fellángolnak bizony még több álmatlan éjszakánk lehet. Fontos tehát az ekcéma kezelése és a kiváltó ok beazonosítása.

Az ekcéma szerteágazó kiváltó okai közül gyakran azonosítjuk a kivizsgálás során, hogy valamilyen táplálékallergia okozza a tüneteket – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Csecsemőknél ez az esetek többségében a tej – tejallergia anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhet – a hozzátáplálás időszaka után kisgyermekeknél pedig emellett a tojás is gyakori allergén.

A nyugodt éjszakák érdekében: kiváltó októl a kezelésig

 • A felsorolt tünetek és betegségek kezelésével ismét nyugodtak lehetnek az éjszakáink. Horkolás esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és alvásvizsgálatra is szükség lehet.
 • Az elhúzódó köhögés hátterében krónikus légúti betegségek is állhatnak, éppen ezért ne késlekedjünk ilyen esetben sem az orvos felkeresésével!
 • Ha asztma mellett fokozódik a köhögés, akkor konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mert a gyógyszeres kezelés módosításával megszűnnek a panaszaink.
 • Reflux esetén a gyógyszerek mellett fontos az életmódbeli tanácsok betartása is – például a túl kései vacsora mellőzése.
 • Táplálékallergia esetén fontos a kiváltó okot vizsgálattal beazonosítani. Nemcsak az ekcémás tünetek elkerülésének érdekében, hanem azért is lényeges, mert az ilyen esetben szükséges diéta betartásával komoly, akár életveszélyes allergiás reakciót előzhetünk meg.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kedves Doktor Hölgy/Úr! Mellkas felvételen egy 10 mm-es bizonytalan inhomogén árnyék látható.Vélemény lássa tüdőgyógyász. A tüdőgyógyász elküldött CT Vizsgálatra. A CT lelet: A bal 8-as segmentumban subpleuralisan egy 2 mm-es góc figyelhető meg. A bal 1/2-as segmentumban dorsalisan egy 6 mm-es halvány tejüvegszerű gócos elváltozás van. Vélemény: Egy év múlva kontroll. Segítségüket kérném, a lelet eredményét mennyire kell komolyan venni, a kontrollig kell vele foglalkozni,esetleg más irányú vizsgálatokat szükséges végeztetni? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönettel: Kiss Istvánné
  Kiss Istvánné

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Kissné!

  A 2 és 6 mm-es elváltozás olyan kicsi, hogy semmilyen módszerrel nem megközelíthető. (Még PET CT-vel sem!)
  Amennyiben egyéb tünete nincs, akkor legkorábban 3 hónap múlva érdemes kontroll mellkas CT elvégzése. Addig - ha dohányzik - azt hagyja el!

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Tökéletes ellátás

  Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus