Allergia, asztma, reflux és ekcéma: így teszik tönkre a pihenést

Allergia, asztma, reflux és ekcéma: így teszik tönkre a pihenést

Utolsó módosítás:2023.03.31 10:55

Horkolás, éjszakai köhögés, zavaró bőrtünetek, viszketés – a különböző betegségek tüneteitől is függ, hogy kipihenten ébredünk-e reggel. Arról, hogy az asztma, allergia és egyéb atópiás betegségek hogyan befolyásolják az alvásunk minőségét, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa nyilatkozott.

Horkolás orrdugulás miatt?

A kezeletlen légúti allergia mellett az orrnyálkahártya tartós gyulladása alakul ki, ami elhúzódó orrdugulást és „mellékhatásként” horkolást okozhat. Érdekes adat, miszerint az allergiások körében háromszor gyakrabban jelentkezik horkolás, a nem allergiásokhoz viszonyítva. Emellett a nem megfelelően kezelt szénanáthás tünetek miatt sem lesz pihentető az alvás: az orrdugulás miatt nyitott szájjal alszik a beteg, a szája kiszárad és gyakran felébred.

Éjszakai köhögés

Az éjszakai köhögés asztmát, allergiát is jelezhet.Allergiás asztma esetén az allergiás panaszok asztmás tünetekkel járnak együtt, így a két betegség jelenléte még inkább akadályozza a pihentető alvást. Az asztma jellegzetessége, hogy gyakran okoz éjszakai köhögést, asztmás betegnél emiatt a légzésfunkció is romlik alvás alatt. Az elhúzódó köhögés hátterében egyéb betegség is állhat, a hátsó garatfali csorgás tünete is lehet. Ilyenkor azonban a köhögés a garat ingerlése miatt jön létre, a kiváltó ok pedig a hátrafelé, a garat irányába csorgó orrváladék.

Dr. Hidvégi Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy a fekvő helyzetben jelentkező, vagy erősödő köhögés hátterében reflux betegség is állhat. A reflux során a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv ugyanis egészen a garatig feljuthat, a savas levegő pedig lélegzetvételnél irritálja az orrnyálkahártyát, gyulladást okozhat, aminek következtében fokozódik az orrváladék termelődése és megjelennek a betegségre jellemző tünetek. Az ingerköhögés rohamokban törhet a betegre, főként éjszaka, hiszen fekvő helyzetben a reflux tünetei fokozódnak.

Viszketés, kiütések

Az éjszaka jelentkező viszketés mellett sem lesz pihentető az alvásunk, erről az ekcémás betegek és az érintett gyerekek szülei számos kedvezőtlen tapasztalatot szerezhetnek. Ekcéma már csecsemőkortól kezdve jelentkezhet. Ebben az életkorban és kisgyermekeknél egyébként is gyakoribbak az éjszakai ébredések, de ekcéma mellett, ha a tünetei fellángolnak bizony még több álmatlan éjszakánk lehet. Fontos tehát az ekcéma kezelése és a kiváltó ok beazonosítása.

Az ekcéma szerteágazó kiváltó okai közül gyakran azonosítjuk a kivizsgálás során, hogy valamilyen táplálékallergia okozza a tüneteket – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Csecsemőknél ez az esetek többségében a tej – tejallergia anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhet – a hozzátáplálás időszaka után kisgyermekeknél pedig emellett a tojás is gyakori allergén.

A nyugodt éjszakák érdekében: kiváltó októl a kezelésig

 • A felsorolt tünetek és betegségek kezelésével ismét nyugodtak lehetnek az éjszakáink. Horkolás esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és alvásvizsgálatra is szükség lehet.
 • Az elhúzódó köhögés hátterében krónikus légúti betegségek is állhatnak, éppen ezért ne késlekedjünk ilyen esetben sem az orvos felkeresésével!
 • Ha asztma mellett fokozódik a köhögés, akkor konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mert a gyógyszeres kezelés módosításával megszűnnek a panaszaink.
 • Reflux esetén a gyógyszerek mellett fontos az életmódbeli tanácsok betartása is – például a túl kései vacsora mellőzése.
 • Táplálékallergia esetén fontos a kiváltó okot vizsgálattal beazonosítani. Nemcsak az ekcémás tünetek elkerülésének érdekében, hanem azért is lényeges, mert az ilyen esetben szükséges diéta betartásával komoly, akár életveszélyes allergiás reakciót előzhetünk meg.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
  Helenkàr Andràs

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Kérdező!
  Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Figyelmes

  Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus