Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2021.01.06 Módosítva: 2021.01.07

Köhögés gyakran jelentkezik a téli időszakban, légúti betegségek jól ismert kísérő tünete. Ilyen esetben a felépülést követően el is múlik idővel. Aggodalomra az elhúzódó köhögés ad okot, különösen, ha egyéb tünetek is jelentkeznek mellette. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, mi okozhatja, és mikor forduljunk orvoshoz panaszainkkal.

Köhögés légúti betegség után – meddig várjunk?

Egy felsőlégúti fertőzés után is előfordulhat, hogy a köhögés akár hetekig megmarad a gyógyulást követően. Ezt akut köhögésnek nevezzük. Ilyenkor a betegnek rendszerint a makacs köhögésen kívül egyéb panasza nincs. Ha azonban a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, már krónikus köhögésről beszélünk. Ilyen esetben fontos orvoshoz fordulni, így megbizonyosodhatunk arról, hogy az elhúzódó köhögés valóban csak a légúti fertőzés maradványa és nem áll egyéb ok a háttérben.

Az elhúzódó köhögés gyakori kiváltó okai

  • Reflux betegség – a savas gyomortartalom egészen a garatig is feljuthat, a nyálkahártya irritáció torokfájást, elhúzódó köhögést is kiválthat.
  • Hátsó garatfali csorgás – ha az orrváladék nem az orrjáratokon keresztül távozik, hanem hátrafelé, a garat irányába csorog, irritációt, köhögést okozhat.Elhúzódó köhögést okozhat bizonyos gyógyszerek szedése is.
  • Gyógyszerszedés – bizonyos gyógyszerek szedése miatt jelentkező mellékhatás is lehet az elhúzódó köhögés. Gyakori jelenség például egyes vérnyomáscsökkentők (például az ACE-gátlók szedése) kapcsán.
  • Dohányzás – az aktív és a passzív dohányzás egyaránt okozhat elhúzódó köhögést. Sajnos a dohányosok éppen ezért hajlamosak elbagatellizálni ezt a tünetet, pedig a tartós köhögés súlyos betegségekre, például a dohányzás mellett gyakran kialakuló COPD-re, vagy akár tüdőrákra is figyelmeztethet!
  • Asztma – még fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt asztmás betegeknél gyakori tünet az elhúzódó köhögés.
  • Egyéb betegségek – elhúzódó köhögés esetén felmerül egyéb tüdőbetegségek -például hörgőtágulat, tüdőfibrózis, cisztás fibrózis vagy szívbetegségek -például szívelégtelenség, tüdővizenyő- gyanúja is.

Elhúzódó köhögés – ok nélkül?

Előfordulhat, hogy semmilyen légúti betegségünk nem volt korábban, mégis az elhúzódó köhögés kínzó tüneteitől szenvedünk. Ilyen esetben fontos mielőbb orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a köhögés mellett légszomj, véres köpet, vagy egyéb tünetek – akaratlan súlyvesztés, láz, gyengeségérzés, fokozott éjszakai izzadás – is jelentkezik.

Mi történik a tüdőgyógyásznál?

Elhúzódó, vagy súlyosbodó tünetek esetén tehát mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Ennek során az orvos először alaposan kikérdezi a beteget a tüneteiről, egyéb betegségeiről, szedett gyógyszereiről. Lényeges, hogy pontosan le tudjuk írni a köhögés jellegét, gyakoriságát, a kísérő tüneteket, illetve azt, hogy mióta jelentkezik. A beszélgetés során a dohányzásról, a családban előforduló tüdőbetegségekről és a munkakörülményekről – például szennyezett levegő, porok, vegyszerek belélegzése – is szó esik majd.

 

Ezt követően vizsgálatokra is sor kerül, az orvos a beszélgetésen elhangzottak alapján határozza meg, hogy mire van szükség a diagnózis megállapításához. Készülhet mellkas röntgen, CT, labor- és légzésfunkciós vizsgálat is. Amennyiben felmerül egyéb betegség gyanúja – például reflux, vagy fül-orr-gégészeti probléma – akkor további kivizsgálásra lesz szükség.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére?
Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD tüdőgyógyász
Kedves Ildikó!

Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatékony

Nagyon elégedett vagyok a Doktornövel es a következō vizsgálatok összehangolásával!

További vélemények

Hírek

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

A koronavírus-fertőzés lezajlását követően bizonyos tünetek hosszú ideig megmaradhatnak. A poszt-COVID szindróma kivizsgálásával kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Az új típusú koronavírus eltérő súlyosságú tüneteket okozhat a betegeknél. Van, aki otthoni lábadozással átvészeli a fertőzést, de sokan szorulnak kórházi kezelésre. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát a COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük. Azt is elmondta, mikor hívjunk mindenképp mentőt és mire figyeljünk a felépülést követően.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink