Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

Utolsó módosítás:2021.01.07 12:46

Köhögés gyakran jelentkezik a téli időszakban, légúti betegségek jól ismert kísérő tünete. Ilyen esetben a felépülést követően el is múlik idővel. Aggodalomra az elhúzódó köhögés ad okot, különösen, ha egyéb tünetek is jelentkeznek mellette. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, mi okozhatja, és mikor forduljunk orvoshoz panaszainkkal.

Köhögés légúti betegség után – meddig várjunk?

Egy felsőlégúti fertőzés után is előfordulhat, hogy a köhögés akár hetekig megmarad a gyógyulást követően. Ezt akut köhögésnek nevezzük. Ilyenkor a betegnek rendszerint a makacs köhögésen kívül egyéb panasza nincs. Ha azonban a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, már krónikus köhögésről beszélünk. Ilyen esetben fontos orvoshoz fordulni, így megbizonyosodhatunk arról, hogy az elhúzódó köhögés valóban csak a légúti fertőzés maradványa és nem áll egyéb ok a háttérben.

Az elhúzódó köhögés gyakori kiváltó okai

  • Reflux betegség – a savas gyomortartalom egészen a garatig is feljuthat, a nyálkahártya irritáció torokfájást, elhúzódó köhögést is kiválthat.
  • Hátsó garatfali csorgás – ha az orrváladék nem az orrjáratokon keresztül távozik, hanem hátrafelé, a garat irányába csorog, irritációt, köhögést okozhat.Elhúzódó köhögést okozhat bizonyos gyógyszerek szedése is.
  • Gyógyszerszedés – bizonyos gyógyszerek szedése miatt jelentkező mellékhatás is lehet az elhúzódó köhögés. Gyakori jelenség például egyes vérnyomáscsökkentők (például az ACE-gátlók szedése) kapcsán.
  • Dohányzás – az aktív és a passzív dohányzás egyaránt okozhat elhúzódó köhögést. Sajnos a dohányosok éppen ezért hajlamosak elbagatellizálni ezt a tünetet, pedig a tartós köhögés súlyos betegségekre, például a dohányzás mellett gyakran kialakuló COPD-re, vagy akár tüdőrákra is figyelmeztethet!
  • Asztma – még fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt asztmás betegeknél gyakori tünet az elhúzódó köhögés.
  • Egyéb betegségek – elhúzódó köhögés esetén felmerül egyéb tüdőbetegségek -például hörgőtágulat, tüdőfibrózis, cisztás fibrózis vagy szívbetegségek -például szívelégtelenség, tüdővizenyő- gyanúja is.

Elhúzódó köhögés – ok nélkül?

Előfordulhat, hogy semmilyen légúti betegségünk nem volt korábban, mégis az elhúzódó köhögés kínzó tüneteitől szenvedünk. Ilyen esetben fontos mielőbb orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a köhögés mellett légszomj, véres köpet, vagy egyéb tünetek – akaratlan súlyvesztés, láz, gyengeségérzés, fokozott éjszakai izzadás – is jelentkezik.

Mi történik a tüdőgyógyásznál?

Elhúzódó, vagy súlyosbodó tünetek esetén tehát mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Ennek során az orvos először alaposan kikérdezi a beteget a tüneteiről, egyéb betegségeiről, szedett gyógyszereiről. Lényeges, hogy pontosan le tudjuk írni a köhögés jellegét, gyakoriságát, a kísérő tüneteket, illetve azt, hogy mióta jelentkezik. A beszélgetés során a dohányzásról, a családban előforduló tüdőbetegségekről és a munkakörülményekről – például szennyezett levegő, porok, vegyszerek belélegzése – is szó esik majd.

 

Ezt követően vizsgálatokra is sor kerül, az orvos a beszélgetésen elhangzottak alapján határozza meg, hogy mire van szükség a diagnózis megállapításához. Készülhet mellkas röntgen, CT, labor- és légzésfunkciós vizsgálat is. Amennyiben felmerül egyéb betegség gyanúja – például reflux, vagy fül-orr-gégészeti probléma – akkor további kivizsgálásra lesz szükség.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kommunikatív

A tüdőgyógyász Doktronő nagyon alapos és kommunikatív volt, továbbá kedves és segítő. Fél gyógyulás! A recepció profi és segíteni akarnak. Kellő a tisztaság és a környzet, a rend is tökéletes.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus