Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2021.01.06 Módosítva: 2021.01.07

Köhögés gyakran jelentkezik a téli időszakban, légúti betegségek jól ismert kísérő tünete. Ilyen esetben a felépülést követően el is múlik idővel. Aggodalomra az elhúzódó köhögés ad okot, különösen, ha egyéb tünetek is jelentkeznek mellette. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, mi okozhatja, és mikor forduljunk orvoshoz panaszainkkal.

Köhögés légúti betegség után – meddig várjunk?

Egy felsőlégúti fertőzés után is előfordulhat, hogy a köhögés akár hetekig megmarad a gyógyulást követően. Ezt akut köhögésnek nevezzük. Ilyenkor a betegnek rendszerint a makacs köhögésen kívül egyéb panasza nincs. Ha azonban a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, már krónikus köhögésről beszélünk. Ilyen esetben fontos orvoshoz fordulni, így megbizonyosodhatunk arról, hogy az elhúzódó köhögés valóban csak a légúti fertőzés maradványa és nem áll egyéb ok a háttérben.

Az elhúzódó köhögés gyakori kiváltó okai

 • Reflux betegség – a savas gyomortartalom egészen a garatig is feljuthat, a nyálkahártya irritáció torokfájást, elhúzódó köhögést is kiválthat.
 • Hátsó garatfali csorgás – ha az orrváladék nem az orrjáratokon keresztül távozik, hanem hátrafelé, a garat irányába csorog, irritációt, köhögést okozhat.Elhúzódó köhögést okozhat bizonyos gyógyszerek szedése is.
 • Gyógyszerszedés – bizonyos gyógyszerek szedése miatt jelentkező mellékhatás is lehet az elhúzódó köhögés. Gyakori jelenség például egyes vérnyomáscsökkentők (például az ACE-gátlók szedése) kapcsán.
 • Dohányzás – az aktív és a passzív dohányzás egyaránt okozhat elhúzódó köhögést. Sajnos a dohányosok éppen ezért hajlamosak elbagatellizálni ezt a tünetet, pedig a tartós köhögés súlyos betegségekre, például a dohányzás mellett gyakran kialakuló COPD-re, vagy akár tüdőrákra is figyelmeztethet!
 • Asztma – még fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt asztmás betegeknél gyakori tünet az elhúzódó köhögés.
 • Egyéb betegségek – elhúzódó köhögés esetén felmerül egyéb tüdőbetegségek -például hörgőtágulat, tüdőfibrózis, cisztás fibrózis vagy szívbetegségek -például szívelégtelenség, tüdővizenyő- gyanúja is.

Elhúzódó köhögés – ok nélkül?

Előfordulhat, hogy semmilyen légúti betegségünk nem volt korábban, mégis az elhúzódó köhögés kínzó tüneteitől szenvedünk. Ilyen esetben fontos mielőbb orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a köhögés mellett légszomj, véres köpet, vagy egyéb tünetek – akaratlan súlyvesztés, láz, gyengeségérzés, fokozott éjszakai izzadás – is jelentkezik.

Mi történik a tüdőgyógyásznál?

Elhúzódó, vagy súlyosbodó tünetek esetén tehát mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Ennek során az orvos először alaposan kikérdezi a beteget a tüneteiről, egyéb betegségeiről, szedett gyógyszereiről. Lényeges, hogy pontosan le tudjuk írni a köhögés jellegét, gyakoriságát, a kísérő tüneteket, illetve azt, hogy mióta jelentkezik. A beszélgetés során a dohányzásról, a családban előforduló tüdőbetegségekről és a munkakörülményekről – például szennyezett levegő, porok, vegyszerek belélegzése – is szó esik majd.

 

Ezt követően vizsgálatokra is sor kerül, az orvos a beszélgetésen elhangzottak alapján határozza meg, hogy mire van szükség a diagnózis megállapításához. Készülhet mellkas röntgen, CT, labor- és légzésfunkciós vizsgálat is. Amennyiben felmerül egyéb betegség gyanúja – például reflux, vagy fül-orr-gégészeti probléma – akkor további kivizsgálásra lesz szükség.

Téma szakértője

 • dr. Tárnok Ildikó

 • Szakterületek:
  • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás
  • allergiás asztma
  • COPD
  • tüdőgyulladás
  • hörghurut
  • légúti allergiák
  • immunterápia
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelési információ:

  • Hétfő, csütörtök: 1147 Budapest, Csömöri út 18. 
  • Szerda, péntek : 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Vélemények a doktornőről >>>

   

  Rendelés típusa:

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • negatív PCR teszt (egy héten belüli)

Orvos válaszol

Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ

Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatékony

Nagyon elégedett vagyok a Doktornövel es a következō vizsgálatok összehangolásával!

További vélemények

Hírek

Asztma gyógyszer és magas vérnyomás: ha a két betegség együtt jár

Asztma gyógyszer és magas vérnyomás: ha a két betegség együtt jár

A magasvérnyomás betegség kezelését szolgáló egyes gyógyszerek szedése miatt rosszabbodhat az asztma, de vajon kell-e félni attól, hogy az asztma gyógyszerek megemelik a vérnyomást? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmagyarázta, hogy mire kell figyelni a kezelés során.

További részletek
Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Az életkor mellett a krónikus betegségek megléte jelent fokozott rizikót, ilyen esetben a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet. Sokan azonban épp meglévő betegségeik miatt bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek az érvényben lévő ajánlások az asztmásokra vonatkozóan.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink