Asztma és reflux: együtt kell kezelni

Asztma és reflux: együtt kell kezelni

Utolsó módosítás:2022.03.10 14:11

A nemzetközi statisztikák szerint az asztmások akár 60-70%-ánál is jelentkezhetnek refluxos panaszok. A köhögés és egyes asztma gyógyszerek súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Asztma vagy reflux tünet?

Az asztma köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést okoz, a reflux a mellkasban égő érzést, mellkasi nyomást, a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, torokfájást is előidézhet. Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha rosszul kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

Így súlyosbíthatja az asztma a reflux tüneteit

Az asztma és a reflux gyakran együtt jár.Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az asztma kezelésére használt, elsősorban tablettás gyógyszerek a hörgőgörcsöt a simaizmok ellazításával oldják. A készítmények hatása azonban a nyelőcső záróizmok területén is megjelenik, ezáltal viszont fokozzák a savas gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Ha emellé társul még gyakori asztmás köhögés is, akkor a köhögés következtében a hasi nyomás megnő és kinyitja a nyelőcső és gyomor közötti záróizmot, vagyis a reflux panaszai súlyosbodnak.

Több gyógyszert szed az az asztmás, akinek refluxa is van?

A reflux során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ott az érzékeny nyálkahártyát irritálja, égő, szorító érzést okoz a mellkasban. A reflux azonban nemcsak a nyelőcsőben, hanem a légutakban is tüneteket okozhat. A savas gyomortartalom egészen a garatig feljuthat, ahol gyulladást, torokfájást is okozhat, köhögésre ingerelhet, és az asztmás tüneteket is felerősíti. Ilyen esetben nem az asztma gyógyszerek dózisának emelése jelent megoldást, hanem a reflux kezelése.

Ilyen tünetek utalhatnak arra, hogy asztma mellett refluxa is van

  • Megfelelő kezelés ellenére sem szűnő, vagy erősödő asztmás panaszok.
  • Megfigyelhető, hogy az asztmás tünetek a refluxot fokozó ételek – például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein - fogyasztása után romlanak.
  • Gombócérzés a torokban gyakori reflux tünet. Ez fulladás érzést okozhat, mely azonban nem köthető az asztmához. Emellett a köhögésre ingerlő torokirritáció is jellegzetesen reflux és nem asztma tünet.
  • A légzési panaszok fekvő helyzetben rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek” oka részben lehet a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux.
  • Azt azonban meg kell jegyezni, hogy nem minden reflux savas! A reflux szó valójában visszafolyást jelent, ami a gyomornedv visszaáramlását jelzi a nyelőcsőbe. Ha a gyomornedv nem savas, akkor az égő-savanyú érzés el is maradhat. Néha azonban a beteg arról számol be, hogy a korábban elfogyasztott ételt, vagy annak az ízét érzi a szájában.

Javulást csak komplex kezeléssel lehet elérni

Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, tartós javulást csak így tudunk elérni – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Fontos tudni, hogy asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására, ezt szem előtt tartva fontos minden új, vagy nehezen kezelhető tünet esetében az reflux lehetőségére is gondolni.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
    Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!

    Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
    Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Fantasztikus

    Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus