Asztma és reflux: együtt kell kezelni

Asztma és reflux: együtt kell kezelni

Utolsó módosítás:2022.03.10 14:11

A nemzetközi statisztikák szerint az asztmások akár 60-70%-ánál is jelentkezhetnek refluxos panaszok. A köhögés és egyes asztma gyógyszerek súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Asztma vagy reflux tünet?

Az asztma köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést okoz, a reflux a mellkasban égő érzést, mellkasi nyomást, a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, torokfájást is előidézhet. Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha rosszul kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

Így súlyosbíthatja az asztma a reflux tüneteit

Az asztma és a reflux gyakran együtt jár.Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az asztma kezelésére használt, elsősorban tablettás gyógyszerek a hörgőgörcsöt a simaizmok ellazításával oldják. A készítmények hatása azonban a nyelőcső záróizmok területén is megjelenik, ezáltal viszont fokozzák a savas gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Ha emellé társul még gyakori asztmás köhögés is, akkor a köhögés következtében a hasi nyomás megnő és kinyitja a nyelőcső és gyomor közötti záróizmot, vagyis a reflux panaszai súlyosbodnak.

Több gyógyszert szed az az asztmás, akinek refluxa is van?

A reflux során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ott az érzékeny nyálkahártyát irritálja, égő, szorító érzést okoz a mellkasban. A reflux azonban nemcsak a nyelőcsőben, hanem a légutakban is tüneteket okozhat. A savas gyomortartalom egészen a garatig feljuthat, ahol gyulladást, torokfájást is okozhat, köhögésre ingerelhet, és az asztmás tüneteket is felerősíti. Ilyen esetben nem az asztma gyógyszerek dózisának emelése jelent megoldást, hanem a reflux kezelése.

Ilyen tünetek utalhatnak arra, hogy asztma mellett refluxa is van

 • Megfelelő kezelés ellenére sem szűnő, vagy erősödő asztmás panaszok.
 • Megfigyelhető, hogy az asztmás tünetek a refluxot fokozó ételek – például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein - fogyasztása után romlanak.
 • Gombócérzés a torokban gyakori reflux tünet. Ez fulladás érzést okozhat, mely azonban nem köthető az asztmához. Emellett a köhögésre ingerlő torokirritáció is jellegzetesen reflux és nem asztma tünet.
 • A légzési panaszok fekvő helyzetben rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek” oka részben lehet a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux.
 • Azt azonban meg kell jegyezni, hogy nem minden reflux savas! A reflux szó valójában visszafolyást jelent, ami a gyomornedv visszaáramlását jelzi a nyelőcsőbe. Ha a gyomornedv nem savas, akkor az égő-savanyú érzés el is maradhat. Néha azonban a beteg arról számol be, hogy a korábban elfogyasztott ételt, vagy annak az ízét érzi a szájában.

Javulást csak komplex kezeléssel lehet elérni

Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, tartós javulást csak így tudunk elérni – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Fontos tudni, hogy asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására, ezt szem előtt tartva fontos minden új, vagy nehezen kezelhető tünet esetében az reflux lehetőségére is gondolni.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kedves Doktor Hölgy/Úr! Mellkas felvételen egy 10 mm-es bizonytalan inhomogén árnyék látható.Vélemény lássa tüdőgyógyász. A tüdőgyógyász elküldött CT Vizsgálatra. A CT lelet: A bal 8-as segmentumban subpleuralisan egy 2 mm-es góc figyelhető meg. A bal 1/2-as segmentumban dorsalisan egy 6 mm-es halvány tejüvegszerű gócos elváltozás van. Vélemény: Egy év múlva kontroll. Segítségüket kérném, a lelet eredményét mennyire kell komolyan venni, a kontrollig kell vele foglalkozni,esetleg más irányú vizsgálatokat szükséges végeztetni? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönettel: Kiss Istvánné
  Kiss Istvánné

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Kissné!

  A 2 és 6 mm-es elváltozás olyan kicsi, hogy semmilyen módszerrel nem megközelíthető. (Még PET CT-vel sem!)
  Amennyiben egyéb tünete nincs, akkor legkorábban 3 hónap múlva érdemes kontroll mellkas CT elvégzése. Addig - ha dohányzik - azt hagyja el!

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Tökéletes ellátás

  Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus