Asztma roham vagy pánikroham?

Asztma roham vagy pánikroham?

Utolsó módosítás:2024.02.27 10:58

Számos dolog válthat ki asztmás rohamot, beleértve a stresszt is. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mi a kapcsolat a stressz és az asztma között.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Stressz miatt asztma?

Több kutatás is folyamatban van, a stressz és a stresszhormonok pontos szerepéről az asztmában. Annyi bizonyos, hogy a stressz is egy trigger, vagyis egy olyan tényező, mint például a pollenek vagy a dohányfüst, melyek egyes betegeknél asztmás rohamot válthatnak ki. A kutatások azt is kimutatták, hogy a szervezet stresszre adott válasza beindítja az immunrendszert, és bizonyos hormonok felszabadulását idézi elő. Ez gyulladáshoz vezethet a tüdőben, ami asztmás rohamot válthat ki.

Asztma által okozott stressz?

A betegeknél emiatt egy kedvezőtlen körforgás alakulhat ki – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A nem megfelelően kezelt, gyakori tünetekkel járó asztmával való együttélés stresszt és szorongást is okozhat, ezekről pedig tudjuk, hogy felerősítik az asztmás tüneteket, asztma rohamot is okozhatnak. A kedvezőtlen folyamatot úgy lehet megtörni, ha a betegeket informáljuk az asztma és a stressz tünetek közötti különbségekről és megfelelő kezelésben részesülnek, amivel tünetmentesek lehetnek.

Asztmás roham vagy pánikroham?asztma

Aki asztmásként él át stresszesebb időszakot, gyakoribb köhögést tapasztalhat, légszomj, nehézlégzés és mellkasi szorítás jelzi, hogy a tünetei rosszabbodnak. A fokozatos állapotromlás mellett hirtelen is felerősödhetnek a tünetek, asztmás roham is jelentkezhet. Ha a beteg gyakran él át stresszes epizódokat, esetleg pánikrohamoktól is szenved, akkor a tünetek hasonlósága miatt nem tudja minden esetben egyértelműen eldönteni, hogy a pánikroham vagy az asztma roham tüneteit tapasztalja.

Ez az eszköz segítség a tünetek megítéléséhez

Az asztma kontrollszint megítéléséhez hasznos kiegészítő az otthoni légzésfunkciós eszköz. Az inhalátor nagyságú készülék pontosan méri és mobiltelefonra tölthető alkalmazásban rögzíti az aktuális légzésfunkciós értéket, ami alapján egyértelműen el lehet dönteni, hogy az asztma rosszabbodott, vagy pánikroham, stressz tünete a légzési nehézség.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy valakinél a fenntartó kezelés ellenére is gyakrabban kell használni a rohamoldót, akkor az azt jelzi, hogy újra be kell állítani az asztma gyógyszereit. Ilyenkor szükséges orvoshoz fordulnia, soron kívül is. Az otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével az adatokat a távolból is elküldheti a tüdőgyógyász részére, aki távkonzultáció során, a tünetei és a mért értékek függvényében módosítani tud a terápián.

Az asztma jelenleg nem gyógyítható betegség, de sikeresen kezelhető. Jól beállított kezeléssel többségében tünetmentességet lehet elérni. A stressz által kiváltott asztma kezelése során azonban mind az asztmát, mind a stresszt kezelni kell. Az asztma gyógyszeres kezelése mellett ilyen esetben stresszkezelő technikák elsajátítása is segíthet.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Felelősségteljesen a vírus ideje alatt

    Felelősségteljesen vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban is. A recepciós hölgy nagyon határozottan, de udvariasan tette a dolgát. A doktornő körültekintően megvizsgált és számomra is érthető módon elmagyarázott mindent. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus