Pszichológus segíthet, ha a stressz miatt romlik az asztmája

Pszichológus segíthet, ha a stressz miatt romlik az asztmája

Utolsó módosítás:2022.08.18 17:36

A stressz is okozhatja, ha a rendszeres tüdőgyógyászati kontroll és a jól beállított gyógyszeres kezelés ellenére is asztmás tünetei jelentkeznek, gyakran köhög, nehézlégzése, légszomja van. Kispál Mónika, a Tüdőközpont pszichológusa elmondta, hogy mi segíthet ilyen esetben.

A stressz így rontja az asztmás tüneteket

A stressz is egy trigger, vagyis egy olyan tényező, ami a betegeknél asztmás rohamot válthat ki. A szervezet stresszre adott válasza beindítja az immunrendszert, és bizonyos hormonok felszabadulását idézi elő. Ez gyulladáshoz vezethet a tüdőben, ami fokozhatja a panaszokat, asztmás rohamot válthat ki. A stressz negatív hatása gyógyszerekkel megfelelően kezelt asztma esetén is érvényesül, tehát ilyen esetben a tünetek javulásához a stresszt kell megtanulni kezelni.

Megszüntetni nem, de kezelni és ezáltal csökkenteni tudjuk a stresszt

A stressz súlyosbítja az asztmát.A stressz az életünk része, például a munkahelyi nyomás vagy az iskolai nehézségek is stresszhelyzetet jelenthetnek. A személyes kapcsolatainkban is adódhatnak konfliktusok, de a pénzügyi helyzet, vagy bármilyen esemény, ami jelentős hatást gyakorol az életünkre is lehet stresszforrás. A stresszt tehát kikerülni nem lehet, de stresszkezelő technikák elsajátításával kivédhetjük az egészségünkre gyakorolt negatív hatásait.

Praktikus tanácsok a hétköznapokra

A stressz kezelésével megelőzhetjük az asztma súlyosbodását, amennyiben ennek nincs egyéb oka, tehát a gyógyszeres kezelés tüdőgyógyász által jól beállított. A tartósan feszült állapot kimerültséget okoz, és számos lelki eredetű, testi panaszokban kifejeződő betegséghez vezethet. Érdemes a mindennapok során is alkalmazni a stresszoldó módszereket, ezek egészen egyszerű gyakorlatok, ugyanis már néhány apró változtatással is sokat javíthatunk a közérzetünkön.

  • A stresszhelyzetben gyakorolt légzőgyakorlatok, néhány hosszú mély be- és kilégzés segít lecsillapodni, eltávolodni a problémától, megnyugtat.
  • Fontos az elegendő alvás. Fáradtan és kimerülten a stresszre is érzékenyebben reagálunk.
  • Lényeges a megfelelő önismeret. Felismerni a bennünk megjelenő érzéseket adott szituációban, és megtanulni arra megfelelő módon reagálni, vagyis lenyugtatni önmagunkat.
  • A mozgás is csökkenti a stresszt, segít, hogy egyensúlyban maradjunk. Már egy fél órás séta is segít lecsendesíteni az elmét. Ebben és a légzés gyakorlásában a meditáció is segíthet. Érdemes ezt is elsajátítani.
  • Egy jó könyv vagy zene is csodákra képes.

Kispál Mónika elmondta, hogy ha az önkezelési technikák nem elegendőek, akkor javasolt pszichológushoz fordulni, aki segít a stresszkezelést hatékonyan elsajátítani, de a terápia mellett szorongásoldó gyógyszerek is használhatók a stressz kezelésében. A hatékony segítségnek köszönhetően pedig nemcsak az asztma, hanem az életminőségünk, közérzetünk is javulni fog, így az életünk egyéb területein is érezhetjük a terápia kedvező hatását.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak