Asztmás tünetek éjszaka – 3 gyakori kiváló ok

Asztmás tünetek éjszaka – 3 gyakori kiváló ok

Utolsó módosítás:2024.03.20 11:27

Ha éjszaka gyakran köhögésre, nehézlégzésre ébred, javasolt soron kívül is kezelőorvosával konzultálni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy asztmás tünetek éjszaka több okból is jelentkezhetnek, allergéneknek, reflux betegségnek is szerepe lehet benne, de előfordulhat, hogy a kezelésen kell módosítani.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az asztmás betegek jól ismerik a trigger fogalmát. Ezek olyan tényezők, amelyek hatására tüneteik rosszabbodhatnak, rohamot is provokálhatnak. Ilyen trigger lehet például a dohányfüst, a légszennyezettség, a pollenek, de sok asztmás a hideg levegő belélegzésére és a stresszre is így reagál. Ha az asztmás tünetek elsősorban éjszaka rosszabbodnak, azokat a körülményeket kell először megvizsgálni, amelyek ekkor jelen vannak.

Reflux betegség

Az éjszakai köhögés egyik oka a fekvő testhelyzet, emiatt ugyanis bizonyos betegségek tünetei fokozódhatnak. Ha például nem kezelt reflux betegségünk van, a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv irritálja a torkot, emiatt köhögési ingert vált ki. Az asztma gyakran együtt jár a reflux betegséggel, a gyakori köhögés és egyes asztma gyógyszerek is felerősíthetik a reflux tüneteit. Ilyen esetben gaztroenterológus bevonásával lehet a két betegséget eredményesen kezelni.

Fül-orr-gégészeti betegségek

Szintén a fekvő testhelyzettel függ össze az éjszakai köhögés oka, ha például hátsó garatfali csorgástól szenvedünk. Ez a krónikus orrmelléküreg-gyulladás egyik jellegzetes tünete, melynek során a garat felé csorgó váladék ingerköhögést okoz. A háttérben több kiváltó ok is állhat, melynek kezelése fül-orr-gégész bevonását igényli.

Allergének a hálószobábanreflux és a köhögés

Ha az asztmás tünetek éjszaka rosszabbodnak, akkor elképzelhető, hogy valamilyen allergia is áll a háttérben. A triggerek között már említettük a polleneket, ezek elsősorban a szabadban, illetve tavasztól őszig tartó időszakban jelentenek gondot, hosszabb haj esetén ezért javasolt pollenszezonban a mindennapi hajmosás, hogy ne lélegezzük éjszaka a párnáról vissza a hajunkról származó pollent.

A lakáson belül is találunk azonban allergéneket, melyek ráadásul egész évben tüneteket okozhatnak. A hálószobában, a matracban, ágyneműben, szőnyegekben nagyobb mennyiségben megbújhat a házipor atka, ami allergiás tüneteket okozhat. Ilyen esetben allergiavizsgálatot kell végezni és ha beigazolódik a poratka allergia, akkor a két betegséget, az asztmát és az allergiát együtt kell kezelni.

Ne várjuk meg, amíg a tünetek rosszabbodnak!

Megfelelő kezelés nélkül az asztmás tünetek erősödésére számíthatunk. Ha enyhe tüneteink is vannak, vizsgáltassuk ki magunkat! Ha a korábban jól beállított kezelés ellenére is tüneteink jelentkeznek, akkor soron kívül is forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a terápia módosítására van szükség. Megfelelő kezeléssel mindennapi tevékenységeinket is tünetmentesen tudjuk végezni, így alvásunk is újra nyugodt és pihentető lehet.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Felelősség teljes

  Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus