Asztmás tünetek éjszaka – 3 gyakori kiváló ok

Asztmás tünetek éjszaka – 3 gyakori kiváló ok

Utolsó módosítás:2024.03.20 11:27

Ha éjszaka gyakran köhögésre, nehézlégzésre ébred, javasolt soron kívül is kezelőorvosával konzultálni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy asztmás tünetek éjszaka több okból is jelentkezhetnek, allergéneknek, reflux betegségnek is szerepe lehet benne, de előfordulhat, hogy a kezelésen kell módosítani.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az asztmás betegek jól ismerik a trigger fogalmát. Ezek olyan tényezők, amelyek hatására tüneteik rosszabbodhatnak, rohamot is provokálhatnak. Ilyen trigger lehet például a dohányfüst, a légszennyezettség, a pollenek, de sok asztmás a hideg levegő belélegzésére és a stresszre is így reagál. Ha az asztmás tünetek elsősorban éjszaka rosszabbodnak, azokat a körülményeket kell először megvizsgálni, amelyek ekkor jelen vannak.

Reflux betegség

Az éjszakai köhögés egyik oka a fekvő testhelyzet, emiatt ugyanis bizonyos betegségek tünetei fokozódhatnak. Ha például nem kezelt reflux betegségünk van, a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv irritálja a torkot, emiatt köhögési ingert vált ki. Az asztma gyakran együtt jár a reflux betegséggel, a gyakori köhögés és egyes asztma gyógyszerek is felerősíthetik a reflux tüneteit. Ilyen esetben gaztroenterológus bevonásával lehet a két betegséget eredményesen kezelni.

Fül-orr-gégészeti betegségek

Szintén a fekvő testhelyzettel függ össze az éjszakai köhögés oka, ha például hátsó garatfali csorgástól szenvedünk. Ez a krónikus orrmelléküreg-gyulladás egyik jellegzetes tünete, melynek során a garat felé csorgó váladék ingerköhögést okoz. A háttérben több kiváltó ok is állhat, melynek kezelése fül-orr-gégész bevonását igényli.

Allergének a hálószobábanreflux és a köhögés

Ha az asztmás tünetek éjszaka rosszabbodnak, akkor elképzelhető, hogy valamilyen allergia is áll a háttérben. A triggerek között már említettük a polleneket, ezek elsősorban a szabadban, illetve tavasztól őszig tartó időszakban jelentenek gondot, hosszabb haj esetén ezért javasolt pollenszezonban a mindennapi hajmosás, hogy ne lélegezzük éjszaka a párnáról vissza a hajunkról származó pollent.

A lakáson belül is találunk azonban allergéneket, melyek ráadásul egész évben tüneteket okozhatnak. A hálószobában, a matracban, ágyneműben, szőnyegekben nagyobb mennyiségben megbújhat a házipor atka, ami allergiás tüneteket okozhat. Ilyen esetben allergiavizsgálatot kell végezni és ha beigazolódik a poratka allergia, akkor a két betegséget, az asztmát és az allergiát együtt kell kezelni.

Ne várjuk meg, amíg a tünetek rosszabbodnak!

Megfelelő kezelés nélkül az asztmás tünetek erősödésére számíthatunk. Ha enyhe tüneteink is vannak, vizsgáltassuk ki magunkat! Ha a korábban jól beállított kezelés ellenére is tüneteink jelentkeznek, akkor soron kívül is forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a terápia módosítására van szükség. Megfelelő kezeléssel mindennapi tevékenységeinket is tünetmentesen tudjuk végezni, így alvásunk is újra nyugodt és pihentető lehet.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus