Asztmás tünetek éjszaka – 3 gyakori kiváló ok

Asztmás tünetek éjszaka – 3 gyakori kiváló ok

Utolsó módosítás:2022.02.22 16:17

Ha éjszaka gyakran köhögésre, nehézlégzésre ébred, javasolt soron kívül is kezelőorvosával konzultálni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy asztmás tünetek éjszaka több okból is jelentkezhetnek, allergéneknek, reflux betegségnek is szerepe lehet benne, de előfordulhat, hogy a kezelésen kell módosítani.

Az asztmás betegek jól ismerik a trigger fogalmát. Ezek olyan tényezők, amelyek hatására tüneteik rosszabbodhatnak, rohamot is provokálhatnak. Ilyen trigger lehet például a dohányfüst, a légszennyezettség, a pollenek, de sok asztmás a hideg levegő belélegzésére és a stresszre is így reagál. Ha az asztmás tünetek elsősorban éjszaka rosszabbodnak, azokat a körülményeket kell először megvizsgálni, amelyek ekkor jelen vannak.

Reflux betegség

A reflux is okozhat éjszakai köhögést asztmásoknál. Az éjszakai köhögés egyik oka a fekvő testhelyzet, emiatt ugyanis bizonyos betegségek tünetei fokozódhatnak. Ha például nem kezelt reflux betegségünk van, a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv irritálja a torkot, emiatt köhögési ingert vált ki. Az asztma gyakran együtt jár a reflux betegséggel, a gyakori köhögés és egyes asztma gyógyszerek is felerősíthetik a reflux tüneteit. Ilyen esetben gaztroenterológus bevonásával lehet a két betegséget eredményesen kezelni.

Fül-orr-gégészeti betegségek

Szintén a fekvő testhelyzettel függ össze az éjszakai köhögés oka, ha például hátsó garatfali csorgástól szenvedünk. Ez a krónikus orrmelléküreg-gyulladás egyik jellegzetes tünete, melynek során a garat felé csorgó váladék ingerköhögést okoz. A háttérben több kiváltó ok is állhat, melynek kezelése fül-orr-gégész bevonását igényli.

Allergének a hálószobában

Ha az asztmás tünetek éjszaka rosszabbodnak, akkor elképzelhető, hogy valamilyen allergia is áll a háttérben. A triggerek között már említettük a polleneket, ezek elsősorban a szabadban, illetve tavasztól őszig tartó időszakban jelentenek gondot, hosszabb haj esetén ezért javasolt pollenszezonban a mindennapi hajmosás, hogy ne lélegezzük éjszaka a párnáról vissza a hajunkról származó pollent.

A lakáson belül is találunk azonban allergéneket, melyek ráadásul egész évben tüneteket okozhatnak. A hálószobában, a matracban, ágyneműben, szőnyegekben nagyobb mennyiségben megbújhat a házipor atka, ami allergiás tüneteket okozhat. Ilyen esetben allergiavizsgálatot kell végezni és ha beigazolódik a poratka allergia, akkor a két betegséget, az asztmát és az allergiát együtt kell kezelni.

Ne várjuk meg, amíg a tünetek rosszabbodnak!

Megfelelő kezelés nélkül az asztmás tünetek erősödésére számíthatunk. Ha enyhe tüneteink is vannak, vizsgáltassuk ki magunkat! Ha a korábban jól beállított kezelés ellenére is tüneteink jelentkeznek, akkor soron kívül is forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a terápia módosítására van szükség. Megfelelő kezeléssel mindennapi tevékenységeinket is tünetmentesen tudjuk végezni, így alvásunk is újra nyugodt és pihentető lehet.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
  Péter

  Budaházi Kata

  vezető asszisztens
  Tisztelt Kérdező,

  A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
  Üdvözlettel:
  Budaházi Kata

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szimpatikus hozzáállás

  Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus