Tanácsok az éjszakai köhögés csillapításához

Tanácsok az éjszakai köhögés csillapításához

Utolsó módosítás:2021.11.23 16:39

Az éjszakai köhögés nagyon zavaró és kimerítő tud lenni, hiszen emiatt éjszaka aludni sem tudunk. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosának segítségével praktikus tanácsokat adunk az éjszakai köhögés csillapítására.

Éjszakai köhögés: hurutos vagy száraz?

A váladék felszakadása kellemetlen, de hasznos hurutos köhögés esetén. Ezt a folyamatot nyákoldó használatával és bőséges folyadékfogyasztással tudjuk napközben segíteni. A kezelés célja ilyen esetben, hogy elősegítsük a váladék oldását és a hörgők tisztulását. Csillapítani a hurutos köhögést éppen ezért nem indokolt. Más a helyzet száraz köhögés esetén. Ilyenkor a napközben vagy éjszaka fellépő köhögőrohamok ellen szükség lehet köhögés csillapító bevételére.

Párásítás és tengervizes orrspray

Az éjszakai köhögés kezeléséhez orrspray is kellhet.Száraz éjszakai köhögést okozhat az orrból a garat felé lecsorgó váladék. Ezt hátsó garatfali csorgásnak nevezzük, jellemzően ingerköhögést okoz. Ilyenkor érdemes tengervizes orrspray-t használni, de emellett lényeges a kiváltó ok felderítése is. A hátsó garatfali csorgás lehet egy nátha elhúzódó gyógyulásának a jele, de tartós panasz esetén fennáll a légúti allergia, vagy orrmelléküreg-gyulladás gyanúja is. A tengervizes orrspray akkor is segíthet, ha a hálószobában túl száraz a levegő, ami miatt a légúti nyálkahártya is kiszáradhat és köhögést okozhat. Ilyen esetben párásítót érdemes használni, amivel nedvesebbé tehetjük a hálószoba levegőjét.

A testhelyzet is számít - főleg reflux esetén!

Éjszakai köhögés megelőzésére javasolt az ágy fejvégét megemelni. Ez az akár félig ülő pozíció segít csökkenteni a köhögések számát, nyugodtabb alvást biztosít. Különösen hasznos lehet refluxos betegek számára, akiknél a savas gyomornedv torok felé történő visszacsorgását is meg tudjuk előzni. Ilyen esetben fontos figyelni arra is, hogy napközben több alkalommal, és egyszerre kisebb mennyiséget fogyasszunk étkezésekre, a vacsorát pedig legalább 2 órával lefekvés előtt fogyasszuk el. A reflux és a köhögés egyébként gyakran együtt jár, éjszakai köhögés kapcsán erre is érdemes gondolni.

Éjszakai köhögés allergia, asztma miatt

Ha a köhögés jellemzően mindig a lakásban, illetve a hálószobában erősödik, akkor érdemes allergének jelenlétére is gondolni. Ez főként a háziállat, poratka vagy penészgomba allergia esetén jellemző. Az éjszakai köhögés ellen ilyen esetben gyakori porszívózással és ágyneműcserével, az ágynemű 60 fokon történő átmosásával védekezhetünk, illetve csökkenthetjük az esélyét. Praktikus még a felesleges porfogókat száműzni a hálószobából, minél kevesebb szekrény és kárpitozott felület legyen. A háziállatot ne engedjük be a hálószobába, és nézzünk szét a hálószobában a szekrények, falvédők mögötti területen, mert az eldugott helyeken penész megjelenése is okozhat éjszakai köhögést.

Elhúzódó, tehát legalább 2-3 hete fennálló köhögés esetén tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A tartós nappali és az éjszakai köhögés is rontja az életminőséget, megnehezíti a pihenést, de a hátterében komoly egészségügyi problémák is meghúzódhatnak, így az orvos felkeresését ne halogassuk!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatékony

Nagyon elégedett vagyok a Doktornövel es a következō vizsgálatok összehangolásával!

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus