Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Utolsó módosítás:2021.05.05 14:51

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

Több dolog is előidézheti és fokozhatja az asztmás tüneteket

Az asztmás betegeknél a légutak krónikus gyulladásban vannak, emiatt fokozottan érzékenyek a különböző külső behatásokra. A dohányfüst, a légszennyezettség, a hideg levegő vagy a fizikai aktivitás is köhögést, nehézlégzést okozhat. Az asztma egyik típusa az allergiás asztma, amikor az allergiás szenzitizáció nemcsak szénanáthás tüneteket, hanem asztmás tüneteket is eredményez. Ilyenkor az allergén pollenek, a házipor, a penészgomba vagy az állati szőrök és hámsejtek belélegzése is okozhat asztmás tüneteket a betegeknél.

Allergiás asztma: fiatalabb korban is egyre gyakrabban fordul elő

Gyerekeknél gyakoribb az allergiás asztma.Az allergiás asztma több fiatalt érint, a BMC Pulmonary Medicine tanulmánya alapján 40 éves kor körül húzódik a válaszvonal. A finnországi lakosok körében kiküldött kérdőíveket 4173 személy válaszolta meg. Az adatok összesítése alapján az allergiás asztma diagnózisa a fiatalok körében a legmagasabb és az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A 0-9 éveseknél 70%, őket szorosan követi a 9-19 éves korosztály 62%-kal, de 30-39 év között is 58% az allergiás asztma gyakorisága. A gyakoriság az 50-59 évesek körében volt a legalacsonyabb, 19%. Ebben a korosztályban azonban a nem-allergiás asztma gyakorisága mutatkozott a legmagasabbnak, 1000-ből 2,4 személyt érint, szemben a fiatalabbak 1000 főre jutó 0,7-es gyakoriságával.

A gyerekek kinőhetik az asztmát

Ha felnőttkorban jelentkezik először az asztma, akkor a betegség élethosszig tartó kezelésére kell készülnünk. Ilyenkor ugyanis jelentős változás nem szokott bekövetkezni, a tünetek javulása, megszűnése csak tartós kezeléssel érhető el.

 

Minél fiatalabb korban jelentkezik az asztma, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyermek idővel kinövi a betegséget. Természetesen ilyenkor is szükség van a megfelelő gyógykezelésre, ám az Asthma and Allergy Foundation of America adatai alapján a gyermekek 50%-ánál elmúlnak az asztmás tünetek a serdülőkor végére. Ez elsősorban a nem súlyos asztmás gyerekeknél következhet be, akiknél a családban nincs allergiás beteg – az öröklött hajlam nem növeli a betegség kockázatát – és az asztmás tüneteik inkább csak légúti fertőzések kapcsán jelentkeztek.

 

Előfordul azonban, hogy a fiatalabb korra megszűnő asztmás tünetek később, felnőttkorban visszatérnek. Az asztmára jellemző túlérzékeny légutak fokozottan reagálnak a külső ingerekre, az asztmát fokozó külső hatásokra, ezért fontos figyelni a tünetekre mert akár több tünetmentes évet követően is megjelenhetnek ismételten az asztmás tünetek. Ilyenkor tanácsos tüdőgyógyászhoz fordulni.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász