Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2021.05.05 Módosítva: 2021.05.05

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

Több dolog is előidézheti és fokozhatja az asztmás tüneteket

Az asztmás betegeknél a légutak krónikus gyulladásban vannak, emiatt fokozottan érzékenyek a különböző külső behatásokra. A dohányfüst, a légszennyezettség, a hideg levegő vagy a fizikai aktivitás is köhögést, nehézlégzést okozhat. Az asztma egyik típusa az allergiás asztma, amikor az allergiás szenzitizáció nemcsak szénanáthás tüneteket, hanem asztmás tüneteket is eredményez. Ilyenkor az allergén pollenek, a házipor, a penészgomba vagy az állati szőrök és hámsejtek belélegzése is okozhat asztmás tüneteket a betegeknél.

Allergiás asztma: fiatalabb korban is egyre gyakrabban fordul elő

Gyerekeknél gyakoribb az allergiás asztma.Az allergiás asztma több fiatalt érint, a BMC Pulmonary Medicine tanulmánya alapján 40 éves kor körül húzódik a válaszvonal. A finnországi lakosok körében kiküldött kérdőíveket 4173 személy válaszolta meg. Az adatok összesítése alapján az allergiás asztma diagnózisa a fiatalok körében a legmagasabb és az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A 0-9 éveseknél 70%, őket szorosan követi a 9-19 éves korosztály 62%-kal, de 30-39 év között is 58% az allergiás asztma gyakorisága. A gyakoriság az 50-59 évesek körében volt a legalacsonyabb, 19%. Ebben a korosztályban azonban a nem-allergiás asztma gyakorisága mutatkozott a legmagasabbnak, 1000-ből 2,4 személyt érint, szemben a fiatalabbak 1000 főre jutó 0,7-es gyakoriságával.

A gyerekek kinőhetik az asztmát

Ha felnőttkorban jelentkezik először az asztma, akkor a betegség élethosszig tartó kezelésére kell készülnünk. Ilyenkor ugyanis jelentős változás nem szokott bekövetkezni, a tünetek javulása, megszűnése csak tartós kezeléssel érhető el.

 

Minél fiatalabb korban jelentkezik az asztma, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyermek idővel kinövi a betegséget. Természetesen ilyenkor is szükség van a megfelelő gyógykezelésre, ám az Asthma and Allergy Foundation of America adatai alapján a gyermekek 50%-ánál elmúlnak az asztmás tünetek a serdülőkor végére. Ez elsősorban a nem súlyos asztmás gyerekeknél következhet be, akiknél a családban nincs allergiás beteg – az öröklött hajlam nem növeli a betegség kockázatát – és az asztmás tüneteik inkább csak légúti fertőzések kapcsán jelentkeztek.

 

Előfordul azonban, hogy a fiatalabb korra megszűnő asztmás tünetek később, felnőttkorban visszatérnek. Az asztmára jellemző túlérzékeny légutak fokozottan reagálnak a külső ingerekre, az asztmát fokozó külső hatásokra, ezért fontos figyelni a tünetekre mert akár több tünetmentes évet követően is megjelenhetnek ismételten az asztmás tünetek. Ilyenkor tanácsos tüdőgyógyászhoz fordulni.

Téma szakértője

 • dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma
  • légzési panaszok
  • felnőtt- és gyermekellátás

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Dr!
Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

További vélemények
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek
Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Jelenlegi tudásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy miért veszélyes, ha elmarad a kivizsgálás és hogyan kezelhető a poszt-Covid szindróma.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink