Csecsemőkorban is kialakulhat asztma

Csecsemőkorban is kialakulhat asztma

Utolsó módosítás:2022.12.15 19:55

Az asztma első tünetei jellemzően 5 éves kor előtt jelentkeznek a gyerekeknél. A nagyobbaknál sem mindig egyszerű a szülőnek beazonosítani az asztma tüneteit, de honnan ismerhetjük fel a csecsemőkori asztmát? A kérdést dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa válaszolta meg.

Asztmás tünetek nagyobb gyerekeknél

Az asztma tüneteit bölcsődés, vagy óvodáskorú gyermekeknél nehéz elkülöníteni bizonyos légúti fertőzés tüneteitől. Olykor épp a légúti fertőzés az, ami előhozza az asztmás tüneteket, szülőként pedig azt gondolhatjuk, hogy csak elhúzódik a fertőzésből történő felépülés. A kezdetben enyhe tünetek azonban kezelés nélkül rosszabbodhatnak, így mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyermeknél az alábbi panaszok jelentkeznek:

- elhúzódó köhögés, ami légúti betegségeknél fokozódik,

- éjszaka, alvás közben, hideg levegő hatására vagy fizikai terhelésnél – futkározás, ugrálás közben – jelentkező száraz köhögés,

- zihálás, kilégzésnél hallható sípoló hang,

- testmozgás közben jelentkező nehézlégzés, a gyerek kapkodva vesz levegőt, emiatt inkább kerüli a különböző sportolási lehetőségeket,

- mellkasi szorító érzés, fáradékonyság.

A csecsemőkori asztma tünetei

Csecsemőkori asztma tünetei.Csecsemőknél az asztmaszerű tünetek hátterében egyéb légúti betegségek is állhatnak, így ilyen idős gyermekeknél mindenképp ki kell zárni a fejlődési rendellenességeket, pl. hörgő szűkületet, porc gyengeséget, melyek asztmához hasonlóan sípoló légzést, kilégzési nehezítettséget tudnak okozni. Ebben az életkorban a gyakori refluxos panaszok, illetve az ebből adódó visszatérő bronchitisek hurutos köhögéssel összetéveszthetők asztmával, obstruktív bronchitis-el – magyarázza dr. Somogyi Éva.

Az alábbi tünetek esetén javasolt időpontot kérni gyermektüdőgyógyászati kivizsgálásra:

  • Jellegzetes panasz a ziháló légzés, a sípoló légzési hang, illetve, ha hétköznapi tevékenységeknél, kis megerőltetésre száraz köhögés jelentkezik.
  • Sokszor hajnalban is fellép a jellegzetes száraz köhögés, nehézlégzés kíséretében.
  • Súlyosabb állapot, ha a csecsemő zihál éjszaka, így sürgős orvosi segítségre van szükség. Még súlyosabb, ha a csecsemő sápadt, ajkai és körmei kékes színezetűek. Ez már oxigén hiányt jelez, amely kifejezett irritabilitást, zavartságot okozhat.
  • Figyelmeztető jel, ha a légzése nagyon gyors, erőltetett, a fokozott légzési munka miatt az orrszárnyak mozognak, azaz orrszárnyi légzésük van. Ilyenkor sokszor fáradt, letargikus küllemű és étvágytalan a csecsemő. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Ezért is fontos a korai diagnózis

Nem biztos, hogy a gyermekkori asztmaszerű tünetekből ténylegesen kialakul az asztma, de mindenképpen figyelni kell rá, mert korai kezeléssel lehet a legjobb eredményt elérni. A jól kontrollált asztmával a gyerekek életminősége nem változik, a beállított kezelés mellett a sportolásról sem kell lemondaniuk. A kezelés sok esetben nem élethosszig szól, a gyermekkorban jelentkező asztmás tünetek idővel elmúlhatnak, a gyerekek 60-70%-a kinövi az asztmás betegséget.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász