Csecsemőkorban is kialakulhat asztma

Csecsemőkorban is kialakulhat asztma

Utolsó módosítás:2022.12.15 19:55

Az asztma első tünetei jellemzően 5 éves kor előtt jelentkeznek a gyerekeknél. A nagyobbaknál sem mindig egyszerű a szülőnek beazonosítani az asztma tüneteit, de honnan ismerhetjük fel a csecsemőkori asztmát? A kérdést dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa válaszolta meg.

Asztmás tünetek nagyobb gyerekeknél

Az asztma tüneteit bölcsődés, vagy óvodáskorú gyermekeknél nehéz elkülöníteni bizonyos légúti fertőzés tüneteitől. Olykor épp a légúti fertőzés az, ami előhozza az asztmás tüneteket, szülőként pedig azt gondolhatjuk, hogy csak elhúzódik a fertőzésből történő felépülés. A kezdetben enyhe tünetek azonban kezelés nélkül rosszabbodhatnak, így mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyermeknél az alábbi panaszok jelentkeznek:

- elhúzódó köhögés, ami légúti betegségeknél fokozódik,

- éjszaka, alvás közben, hideg levegő hatására vagy fizikai terhelésnél – futkározás, ugrálás közben – jelentkező száraz köhögés,

- zihálás, kilégzésnél hallható sípoló hang,

- testmozgás közben jelentkező nehézlégzés, a gyerek kapkodva vesz levegőt, emiatt inkább kerüli a különböző sportolási lehetőségeket,

- mellkasi szorító érzés, fáradékonyság.

A csecsemőkori asztma tünetei

Csecsemőkori asztma tünetei.Csecsemőknél az asztmaszerű tünetek hátterében egyéb légúti betegségek is állhatnak, így ilyen idős gyermekeknél mindenképp ki kell zárni a fejlődési rendellenességeket, pl. hörgő szűkületet, porc gyengeséget, melyek asztmához hasonlóan sípoló légzést, kilégzési nehezítettséget tudnak okozni. Ebben az életkorban a gyakori refluxos panaszok, illetve az ebből adódó visszatérő bronchitisek hurutos köhögéssel összetéveszthetők asztmával, obstruktív bronchitis-el – magyarázza dr. Somogyi Éva.

Az alábbi tünetek esetén javasolt időpontot kérni gyermektüdőgyógyászati kivizsgálásra:

  • Jellegzetes panasz a ziháló légzés, a sípoló légzési hang, illetve, ha hétköznapi tevékenységeknél, kis megerőltetésre száraz köhögés jelentkezik.
  • Sokszor hajnalban is fellép a jellegzetes száraz köhögés, nehézlégzés kíséretében.
  • Súlyosabb állapot, ha a csecsemő zihál éjszaka, így sürgős orvosi segítségre van szükség. Még súlyosabb, ha a csecsemő sápadt, ajkai és körmei kékes színezetűek. Ez már oxigén hiányt jelez, amely kifejezett irritabilitást, zavartságot okozhat.
  • Figyelmeztető jel, ha a légzése nagyon gyors, erőltetett, a fokozott légzési munka miatt az orrszárnyak mozognak, azaz orrszárnyi légzésük van. Ilyenkor sokszor fáradt, letargikus küllemű és étvágytalan a csecsemő. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Ezért is fontos a korai diagnózis

Nem biztos, hogy a gyermekkori asztmaszerű tünetekből ténylegesen kialakul az asztma, de mindenképpen figyelni kell rá, mert korai kezeléssel lehet a legjobb eredményt elérni. A jól kontrollált asztmával a gyerekek életminősége nem változik, a beállított kezelés mellett a sportolásról sem kell lemondaniuk. A kezelés sok esetben nem élethosszig szól, a gyermekkorban jelentkező asztmás tünetek idővel elmúlhatnak, a gyerekek 60-70%-a kinövi az asztmás betegséget.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontos, precíz

Pontos, precíz ellátás.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász