EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Utolsó módosítás:2020.09.28 11:08

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

Az e-cigaretta nem a dohányzás egészséges alternatívája

Sokan így tekintenek rá, pedig hosszú távon nem javasolt a használata – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Több tanulmány is vizsgálta az e-cigaretták összetevőinek hatását. A közelmúltban a houstoni Baylor College of Medicine szakembereinek vizsgálatából az is kiderült, hogy az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

Veszélyes összetevők az e-cigarettákban

Az Egyesült Államokban 2019 augusztus és 2020 január között 2668 EVALI tüneteket mutató beteg fordult meg a sürgősségi osztályokon. Átlagéletkoruk 24 év, többségük – 66% - férfi. 82% esetében a tetrahydrocannabinol (THC) és E-vitamin acetát tartalmú e-cigaretta használata miatt léptek fel a tünetek.

Az EVALI tünetei:

Koronavírus fertőzéshez hasonló tüneteket okozhat az e-cigaretta.- láz

- hidegrázás

- köhögés

- nehézlégzés

- légszomj

- szorító érzés a mellkasban

- hasfájás

- étvágytalanság

- hányás

- hasmenés

Hatékony fellépés-csökkenő esetszám

Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) ezért nem javasolja a bizonytalan eredetű termékek használatát. Az esetszámok növekedésével párhuzamosan intézkedéseket kezdeményeztek, hogy az e-cigaretták értékesítését szigorúbb ellenőrzés alá vonják. Ennek eredményeképpen – a szeptemberi tetőzés után – csökkeni kezdett az EVALI esetek száma. Köszönhető ez annak, hogy felhívták a lakosság figyelmét a THC veszélyeire és csökkentették az E-vitamin acetát tartalmú termékek számát, illetve hatékonyan felléptek a tiltott összetevőket tartalmazó e-cigarettákat forgalmazók ellen.

A leszokáshoz kérje szakember segítségét!

A CDC felhívja a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk e-cigarettát. Ne használjunk THC és E-vitamin acetát tartalmú terméket. Ha az e-cigarettát a dohányzás alternatívájaként használjuk, fontos, hogy ne párhuzamosan – a hagyományos dohánytermékek mellett – hanem kizárólag az e-cigire térjünk át. Az FDA azonban ennek sem ajánlja a huzamosabb időn át tartó használatát, inkább válasszunk a szakemberek által is elismert és biztonságos leszoktató módszerek – gyógyszeres és nikotin-pótló terápiák - közül.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
  Ildikó

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Ildikó!

  Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
  Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Figyelmes

  Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus