EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Utolsó módosítás:2020.09.28 11:08

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

Az e-cigaretta nem a dohányzás egészséges alternatívája

Sokan így tekintenek rá, pedig hosszú távon nem javasolt a használata – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Több tanulmány is vizsgálta az e-cigaretták összetevőinek hatását. A közelmúltban a houstoni Baylor College of Medicine szakembereinek vizsgálatából az is kiderült, hogy az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

Veszélyes összetevők az e-cigarettákban

Az Egyesült Államokban 2019 augusztus és 2020 január között 2668 EVALI tüneteket mutató beteg fordult meg a sürgősségi osztályokon. Átlagéletkoruk 24 év, többségük – 66% - férfi. 82% esetében a tetrahydrocannabinol (THC) és E-vitamin acetát tartalmú e-cigaretta használata miatt léptek fel a tünetek.

Az EVALI tünetei:

Koronavírus fertőzéshez hasonló tüneteket okozhat az e-cigaretta.- láz

- hidegrázás

- köhögés

- nehézlégzés

- légszomj

- szorító érzés a mellkasban

- hasfájás

- étvágytalanság

- hányás

- hasmenés

Hatékony fellépés-csökkenő esetszám

Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) ezért nem javasolja a bizonytalan eredetű termékek használatát. Az esetszámok növekedésével párhuzamosan intézkedéseket kezdeményeztek, hogy az e-cigaretták értékesítését szigorúbb ellenőrzés alá vonják. Ennek eredményeképpen – a szeptemberi tetőzés után – csökkeni kezdett az EVALI esetek száma. Köszönhető ez annak, hogy felhívták a lakosság figyelmét a THC veszélyeire és csökkentették az E-vitamin acetát tartalmú termékek számát, illetve hatékonyan felléptek a tiltott összetevőket tartalmazó e-cigarettákat forgalmazók ellen.

A leszokáshoz kérje szakember segítségét!

A CDC felhívja a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk e-cigarettát. Ne használjunk THC és E-vitamin acetát tartalmú terméket. Ha az e-cigarettát a dohányzás alternatívájaként használjuk, fontos, hogy ne párhuzamosan – a hagyományos dohánytermékek mellett – hanem kizárólag az e-cigire térjünk át. Az FDA azonban ennek sem ajánlja a huzamosabb időn át tartó használatát, inkább válasszunk a szakemberek által is elismert és biztonságos leszoktató módszerek – gyógyszeres és nikotin-pótló terápiák - közül.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus