EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2020.09.23 Módosítva: 2020.09.28

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

Az e-cigaretta nem a dohányzás egészséges alternatívája

Sokan így tekintenek rá, pedig hosszú távon nem javasolt a használata – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Több tanulmány is vizsgálta az e-cigaretták összetevőinek hatását. A közelmúltban a houstoni Baylor College of Medicine szakembereinek vizsgálatából az is kiderült, hogy az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

Veszélyes összetevők az e-cigarettákban

Az Egyesült Államokban 2019 augusztus és 2020 január között 2668 EVALI tüneteket mutató beteg fordult meg a sürgősségi osztályokon. Átlagéletkoruk 24 év, többségük – 66% - férfi. 82% esetében a tetrahydrocannabinol (THC) és E-vitamin acetát tartalmú e-cigaretta használata miatt léptek fel a tünetek.

Az EVALI tünetei:

Koronavírus fertőzéshez hasonló tüneteket okozhat az e-cigaretta.- láz

- hidegrázás

- köhögés

- nehézlégzés

- légszomj

- szorító érzés a mellkasban

- hasfájás

- étvágytalanság

- hányás

- hasmenés

Hatékony fellépés-csökkenő esetszám

Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) ezért nem javasolja a bizonytalan eredetű termékek használatát. Az esetszámok növekedésével párhuzamosan intézkedéseket kezdeményeztek, hogy az e-cigaretták értékesítését szigorúbb ellenőrzés alá vonják. Ennek eredményeképpen – a szeptemberi tetőzés után – csökkeni kezdett az EVALI esetek száma. Köszönhető ez annak, hogy felhívták a lakosság figyelmét a THC veszélyeire és csökkentették az E-vitamin acetát tartalmú termékek számát, illetve hatékonyan felléptek a tiltott összetevőket tartalmazó e-cigarettákat forgalmazók ellen.

A leszokáshoz kérje szakember segítségét!

A CDC felhívja a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk e-cigarettát. Ne használjunk THC és E-vitamin acetát tartalmú terméket. Ha az e-cigarettát a dohányzás alternatívájaként használjuk, fontos, hogy ne párhuzamosan – a hagyományos dohánytermékek mellett – hanem kizárólag az e-cigire térjünk át. Az FDA azonban ennek sem ajánlja a huzamosabb időn át tartó használatát, inkább válasszunk a szakemberek által is elismert és biztonságos leszoktató módszerek – gyógyszeres és nikotin-pótló terápiák - közül.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Dr Úr!
1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom?

Válaszát előre isköszönöm
Üdv
Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD tüdőgyógyász
Kedves Ildikó!
Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

A köhögés hetekig is elhúzódhat egy légúti fertőzést követően, de lehet egy betegség kezdeti tünete is. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit adjunk otthon köhögésre gyerekeknek és mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

További részletek
Így lehet eredményes az asztma kezelése

Így lehet eredményes az asztma kezelése

Az asztma krónikus betegség, ám jól beállított kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, mire van szükség ahhoz, hogy ezt elérjük, mire kell figyelni a betegeknek az asztma kezelése során.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink