EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2020.09.23 Módosítva: 2020.09.28

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

Az e-cigaretta nem a dohányzás egészséges alternatívája

Sokan így tekintenek rá, pedig hosszú távon nem javasolt a használata – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Több tanulmány is vizsgálta az e-cigaretták összetevőinek hatását. A közelmúltban a houstoni Baylor College of Medicine szakembereinek vizsgálatából az is kiderült, hogy az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

Veszélyes összetevők az e-cigarettákban

Az Egyesült Államokban 2019 augusztus és 2020 január között 2668 EVALI tüneteket mutató beteg fordult meg a sürgősségi osztályokon. Átlagéletkoruk 24 év, többségük – 66% - férfi. 82% esetében a tetrahydrocannabinol (THC) és E-vitamin acetát tartalmú e-cigaretta használata miatt léptek fel a tünetek.

Az EVALI tünetei:

Koronavírus fertőzéshez hasonló tüneteket okozhat az e-cigaretta.- láz

- hidegrázás

- köhögés

- nehézlégzés

- légszomj

- szorító érzés a mellkasban

- hasfájás

- étvágytalanság

- hányás

- hasmenés

Hatékony fellépés-csökkenő esetszám

Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) ezért nem javasolja a bizonytalan eredetű termékek használatát. Az esetszámok növekedésével párhuzamosan intézkedéseket kezdeményeztek, hogy az e-cigaretták értékesítését szigorúbb ellenőrzés alá vonják. Ennek eredményeképpen – a szeptemberi tetőzés után – csökkeni kezdett az EVALI esetek száma. Köszönhető ez annak, hogy felhívták a lakosság figyelmét a THC veszélyeire és csökkentették az E-vitamin acetát tartalmú termékek számát, illetve hatékonyan felléptek a tiltott összetevőket tartalmazó e-cigarettákat forgalmazók ellen.

A leszokáshoz kérje szakember segítségét!

A CDC felhívja a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk e-cigarettát. Ne használjunk THC és E-vitamin acetát tartalmú terméket. Ha az e-cigarettát a dohányzás alternatívájaként használjuk, fontos, hogy ne párhuzamosan – a hagyományos dohánytermékek mellett – hanem kizárólag az e-cigire térjünk át. Az FDA azonban ennek sem ajánlja a huzamosabb időn át tartó használatát, inkább válasszunk a szakemberek által is elismert és biztonságos leszoktató módszerek – gyógyszeres és nikotin-pótló terápiák - közül.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt szakértők!!
29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom.
Hajnalka

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD tüdőgyógyász
Kedves Hajnalka!

Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

További részletek
COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

A post-COVID, vagyis a koronavírus-fertőzés után jelentkező elhúzódó tünetek sokakat érintenek. A korai felismerés és kezelés segít megelőzni a további állapotromlást. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogyan segíti a diffúziós kapacitásmérés a még pontosabb diagnózist, COVID utáni légúti tünetek esetén.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink