Így változtatta meg a koronavírus-járvány az asztma kezelését

Így változtatta meg a koronavírus-járvány az asztma kezelését

Utolsó módosítás:2022.03.17 16:50

A személyes konzultáció hiánya, a korlátozott vizsgálati lehetőségek a koronavírus-járvány ideje alatt az asztma kezelésére is hatást gyakoroltak. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a járvány alatt nőtt a nem diagnosztizált asztmások száma, de születtek megoldások is az új kihívásokra, mindenképp előrelépés a telemedicina elterjedése. Az alábbiakban ezekről lesz szó bővebben.

Emelkedett a nem diagnosztizált betegek száma

Magyarországon 320 ezer felnőtt asztmás beteget tart nyilván a tüdőgondozói hálózat statisztikája. A valós szám ennél jóval nagyobb lehet, ha figyelembe vesszük a környező országok, illetve az Egyesült Államok adatait, ahol a betegség előfordulását 6-8%-ra tartják a népesség egészében. Ez az arány hazánkra is nagy vonalakban igaz lehet. Sok tehát a felfedezetlen beteg, a számuk pedig tovább emelkedett a koronavírus-járvány ideje alatt. Erre utalnak a Korányi Bulletin adatai, melyek alapján látható, hogy 2020-ban jelentősen kevesebb új beteg került észlelésre, a korábbi évekkel összehasonlítva.

Új kihívások – új megoldások

A járvány ideje alatt, a személyes konzultáció helyett a Tüdőközpont az elsők között vezette be a távkonzultáció lehetőségét. Telefonos konzultáció vagy audiovizuális kapcsolat (videohívás) segítségével az orvos-beteg kapcsolattartás fennmaradt a járvány miatt bevezetett korlátozások mellett is. Biztonságos közegben, a beteg az otthonából kaphatott választ a tüneteivel, gyógyszereléssel, eszközhasználattal kapcsolatban felmerülő kérdéseire.

A fizikális vizsgálat, a rendelőben végzett spirometria és az eszközhasználat személyes betanítása csak a hagyományos, rendelői vizit során valósulhat meg. A telemedicina azonban már diagnosztizált beteg esetében hosszútávon, a járvány után is megoldást kínál a távolság áthidalására – ez különösen fontos például kismamák, idősek esetében - lehetővé teszi a gyakoribb orvos-beteg konzultációt. A távorvoslás az asztma kezelésében növeli az adherenciát, vagyis a betegek jobban betartják, követik az orvosi utasításokat, ezáltal a kezelés hatékonysága is javul. Ezt a célt szolgálja a távorvoslásban használható digitális eszközök egyre növekvő száma és elterjedése is.

Asztma kezelés távkonzultációban: az otthoni légzésfunkció

Otthoni légzésfunkcióval javítható az asztma kezelés hatékonysága.Ahhoz, hogy az asztmás beteggel hosszabb távon is távkonzultációt folytassunk, szükség van bizonyos eszközökre, amelyek fontos adatokat szolgáltatnak a távolból, a beteg állapotáról. A rendelői spirometriát az otthoni légzésfunkciós vizsgálattal tudjuk kiváltani a távkonzultáció során – magyarázza dr. Potecz Györgyi.

Az asztma pipához hasonló eszköz az adatokat egy applikációban rögzíti és tárolja, ezáltal az orvos a távolból is hozzá tud férni, ha a beteg megosztja a mért értékeket. A tünetekről kikérdezi a távkonzultáció során, így szükség esetén akár azonnal tudja módosítani a gyógyszerelést, vagy további vizsgálatokat végez például a pulzoximéter, vagy a jövőben a digitális fonendoszkóp adatai alapján.

Hatékonyabb asztma kezelés távkonzultációval?

A járvány egyértelműen hozzájárult az otthoni légzésfunkciós eszköz ismertségének és elterjedésének növekedéséhez. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy hatékonyabb kezelést lehet összeállítani, ha a légzésfunkciós mérések nemcsak egy alkalommal, félévenkénti-évenkénti konzultációs során a rendelőben, hanem a valós életvitel mellett rendszeresen történnek.

Jobb asztma kontrollt lehet elérni, ha a beteg a légutak hiperreaktivitását vagy gyulladását otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével folyamatosan nyomonköveti, a mért értéket rögzíti. A rendszeres légzésfunkciós méréseket, a távorvoslás pozitív hatásait, a járvány lecsengését követően is érdemes tehát fenntartani.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Felelősség teljes

    Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus