Így változtatta meg a koronavírus-járvány az asztma kezelését

Így változtatta meg a koronavírus-járvány az asztma kezelését

Utolsó módosítás:2022.03.17 16:50

A személyes konzultáció hiánya, a korlátozott vizsgálati lehetőségek a koronavírus-járvány ideje alatt az asztma kezelésére is hatást gyakoroltak. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a járvány alatt nőtt a nem diagnosztizált asztmások száma, de születtek megoldások is az új kihívásokra, mindenképp előrelépés a telemedicina elterjedése. Az alábbiakban ezekről lesz szó bővebben.

Emelkedett a nem diagnosztizált betegek száma

Magyarországon 320 ezer felnőtt asztmás beteget tart nyilván a tüdőgondozói hálózat statisztikája. A valós szám ennél jóval nagyobb lehet, ha figyelembe vesszük a környező országok, illetve az Egyesült Államok adatait, ahol a betegség előfordulását 6-8%-ra tartják a népesség egészében. Ez az arány hazánkra is nagy vonalakban igaz lehet. Sok tehát a felfedezetlen beteg, a számuk pedig tovább emelkedett a koronavírus-járvány ideje alatt. Erre utalnak a Korányi Bulletin adatai, melyek alapján látható, hogy 2020-ban jelentősen kevesebb új beteg került észlelésre, a korábbi évekkel összehasonlítva.

Új kihívások – új megoldások

A járvány ideje alatt, a személyes konzultáció helyett a Tüdőközpont az elsők között vezette be a távkonzultáció lehetőségét. Telefonos konzultáció vagy audiovizuális kapcsolat (videohívás) segítségével az orvos-beteg kapcsolattartás fennmaradt a járvány miatt bevezetett korlátozások mellett is. Biztonságos közegben, a beteg az otthonából kaphatott választ a tüneteivel, gyógyszereléssel, eszközhasználattal kapcsolatban felmerülő kérdéseire.

A fizikális vizsgálat, a rendelőben végzett spirometria és az eszközhasználat személyes betanítása csak a hagyományos, rendelői vizit során valósulhat meg. A telemedicina azonban már diagnosztizált beteg esetében hosszútávon, a járvány után is megoldást kínál a távolság áthidalására – ez különösen fontos például kismamák, idősek esetében - lehetővé teszi a gyakoribb orvos-beteg konzultációt. A távorvoslás az asztma kezelésében növeli az adherenciát, vagyis a betegek jobban betartják, követik az orvosi utasításokat, ezáltal a kezelés hatékonysága is javul. Ezt a célt szolgálja a távorvoslásban használható digitális eszközök egyre növekvő száma és elterjedése is.

Asztma kezelés távkonzultációban: az otthoni légzésfunkció

Otthoni légzésfunkcióval javítható az asztma kezelés hatékonysága.Ahhoz, hogy az asztmás beteggel hosszabb távon is távkonzultációt folytassunk, szükség van bizonyos eszközökre, amelyek fontos adatokat szolgáltatnak a távolból, a beteg állapotáról. A rendelői spirometriát az otthoni légzésfunkciós vizsgálattal tudjuk kiváltani a távkonzultáció során – magyarázza dr. Potecz Györgyi.

Az asztma pipához hasonló eszköz az adatokat egy applikációban rögzíti és tárolja, ezáltal az orvos a távolból is hozzá tud férni, ha a beteg megosztja a mért értékeket. A tünetekről kikérdezi a távkonzultáció során, így szükség esetén akár azonnal tudja módosítani a gyógyszerelést, vagy további vizsgálatokat végez például a pulzoximéter, vagy a jövőben a digitális fonendoszkóp adatai alapján.

Hatékonyabb asztma kezelés távkonzultációval?

A járvány egyértelműen hozzájárult az otthoni légzésfunkciós eszköz ismertségének és elterjedésének növekedéséhez. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy hatékonyabb kezelést lehet összeállítani, ha a légzésfunkciós mérések nemcsak egy alkalommal, félévenkénti-évenkénti konzultációs során a rendelőben, hanem a valós életvitel mellett rendszeresen történnek.

Jobb asztma kontrollt lehet elérni, ha a beteg a légutak hiperreaktivitását vagy gyulladását otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével folyamatosan nyomonköveti, a mért értéket rögzíti. A rendszeres légzésfunkciós méréseket, a távorvoslás pozitív hatásait, a járvány lecsengését követően is érdemes tehát fenntartani.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    udvarias kedves

    Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus