Itt az eris - újabb koronavírus variáns okoz légúti megbetegedéseket

Itt az eris - újabb koronavírus variáns okoz légúti megbetegedéseket

Utolsó módosítás:2023.09.22 04:01

A vírusok mutálódnak, így csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg és kezd el terjedni egy újabb SARS-CoV-2 törzs (a COVID-19- et okozó vírus). Idén nyáron ezt a törzset EG.5-nek, vagy erisnek hívják. Az omikron variáns már a domináns koronavírus mutáció az országban, és az őszi időszakban tapasztalható légúti betegségek jelentős részét is ez okozza. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mit érdemes tudni az újabb variánssal kapcsolatban.

Gyorsan terjed

Egyelőre úgy tűnik, hogy az eris rendkívül fertőző. Az USA járványügyi hatóságának(CDC) becslései szerint augusztus harmadik hetének végén az EG.5 volt a felelős a COVID-19-es esetek 20,6%-áért az Egyesült Államokban, ami több, mint bármely más keringő SARS-betegség. Gyors terjedése mellett azonban szerencsére nem okoz olyan súlyos lefolyású betegséget, mint a SARS-CoV-2 vírus eredeti törzse és a korai, alfa és delta változatok.

Figyelni kell rá

Ezzel együtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ez esetben is óvatos, mert az EG.5-nek van egy új mutációja a tüskeproteinjében (az a rész, amely megkönnyíti a vírus bejutását a gazdasejtbe), amely potenciálisan elkerülheti a fertőzés vagy vakcinázás után szerzett immunitás egy részét. A WHO ezért az EG.5-öt – egyébként az omikron esetében is így járt el - az „érdeklődésre számot tartó variánsok” közé sorolta, ami azt jelenti, hogy az országoknak jobban meg kell figyelniük, mint a többi törzset, olyan mutációk miatt, amelyek fertőzőbbé vagy súlyosabbá tehetik.

Ilyen tüneteket okoz

Köhögést is okozhat az eris.Az óvatosság azért is indokolt, mert habár az omikronhoz hasonlóan az eris által okozott betegség is leginkább egy egyszerű náthához hasonlítható, idén augusztus első hetében az Egyesült Államokban 14,3%-kal emelkedett a COVID-hoz kapcsolódó kórházi kezelések száma. Fontos hozzátenni, hogy ez az emelkedés azonban jóval alacsonyabb, mint az előző nyarakon. A kiugrás feltehetően a nyári utazásokhoz, az új variáns megjelenéséhez, valamint a korábban beadott emlékeztető oltások csökkenő hatékonyságához is köthető.

Az eddigi tapasztalatok alapján az eris hajlamos megfertőzni a felső légutakat, orrfolyást, torokfájást és más megfázáshoz hasonló tüneteket okozva. Előfordulhat hőemelkedés, hidegrázás is. A 65 év felettiek, illetve a gyenge immunrendszerű személyes esetében azonban nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus az alsó légutakba kerül, és súlyosabb betegséget okoz.

Amiért veszélyes lehet

Az igazi veszély abban rejlik, hogy egyszerre több vírus okoz járványos megbetegedéseket – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi. Az őszi és téli időszakban a koronavírus, az influenza és az RSV együttes előfordulása komoly kockázatot jelent a csecsemőkre, idősekre és krónikus betegekre nézve. A védőoltások szerepe tehát továbbra is nagyon fontos, illetve a már korábban megismert, légúti vírusok terjedését megelőző intézkedések – betegség esetén a távolságtartás, jól illeszkedő maszk viselése és a rendszeres és alapos kézmosás - betartása is.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Felelősség teljes

  Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus