Ezért kell komolyan venni az omikron variánst

Ezért kell komolyan venni az omikron variánst

Utolsó módosítás:2022.01.18 07:54

Korábban írtunk róla, hogy a WHO „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette a koronavírus omikron variánsát, az elmúlt időszakban azonban több helyen is olvashattuk, hogy enyhébb tüneteket okoz. A Reuters, napokban megjelent cikke azonban továbbra is fokozott óvatosságra int. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyásszal, a Tüdőközpont főorvosának segítségével értelmezzük az ellentmondásosnak tűnő híreket.

Miért az óvatosság, ha enyhe tüneteket okoz?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a korábban vázolt lehetséges forgatókönyvek közül a számunkra kedvezőbb látszik megvalósulni. Az omikron variáns enyhébb megbetegítő képességének ellenére a szakemberek továbbra is a megelőzés (szájmaszk, távolságtartás) fontosságára figyelmeztetnek és javasolják mindenkinek a védőoltás felvételét.

Omikron ellen is fontos az oltás felvétele.Az eddigi tapasztalatok szerint tehát úgy tűnik, az omikron variáns valóban enyhébb tüneteket okoz. Sokan akár tünetmentesen, vagy torokfájással, orrfolyással, fáradtság érzéssel átvészelik a fertőzést. Tekintettel azonban az omikron rendkívül nagy fertőzőképességére, a fertőzés gyors terjedése miatt egy időben sok lehet a beteg, így számszerűleg mégis magasabb lehet a súlyos betegek aránya. Azon országok, - Németország és Olaszország – tapasztalatai alapján, ahol már elterjedt ez a variáns, főként azok vannak veszélyben, akik nem kérték a koronavírus elleni védőoltást. Az oltások adta megfelelő védettség a betegség tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel történő átvészelésében ennél a variánsnál is jelentőséggel bír – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi.

A megelőző intézkedések betartása azért is lényeges, mert akár az omikron nagyfokú fertőzőképessége miatt könnyen továbbadhatjuk a fertőzést, ami a rizikócsoportba tartozó személyek körében akár súlyosabb tüneteket is kiválthat.

Nem ismerjük a hosszútávú hatásait

A Reuters még egy fontos szempontra felhívja a figyelmet azzal kapcsolatban, hogy miért ne bagatellizáljuk el az újabb variáns jelentőségét. „Még nincs adatunk arról, hogy az omikron fertőzések mekkora hányada végződik elhúzódó tünetekkel és lassú felépüléssel” – figyelmeztetnek a cikkben. A szakemberek ugyanis nem tartják kizártnak, hogy az eddigiekhez hasonlóan az omikronnál is fennáll a poszt-covid lehetősége. A poszt-covid szindróma egy összefoglaló tünetegyüttes – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A vírus fertőzés lezajlását követően tartósan, 3-4 héttel később is megmaradó tüneteket nevezzük így, ami egy nagyon széles palettát ölelhet fel.

A poszt-covid szindróma tünetei akár az egész szervezetet érintően is jelentkezhetnek. Okozhat elhúzódó köhögést, csökkent terhelhetőséget, kifulladást, mellkasi fájdalmat. Gyakoriak a szív- és érrendszeri és neurológiai szövődmények is: szabálytalan pulzus, ködös agy, koncentráció- és alvászavar, szaglás- és ízlelésváltozás, vese és májműködés, gyomor- és bélrendszeri tartós eltérés is jelentkezhet.

A poszt-covid tünetek kivizsgálásáról itt olvashat bővebben. >>>

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus