Ezért kell komolyan venni az omikron variánst

Ezért kell komolyan venni az omikron variánst

Utolsó módosítás:2022.01.18 07:54

Korábban írtunk róla, hogy a WHO „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette a koronavírus omikron variánsát, az elmúlt időszakban azonban több helyen is olvashattuk, hogy enyhébb tüneteket okoz. A Reuters, napokban megjelent cikke azonban továbbra is fokozott óvatosságra int. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyásszal, a Tüdőközpont főorvosának segítségével értelmezzük az ellentmondásosnak tűnő híreket.

Miért az óvatosság, ha enyhe tüneteket okoz?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a korábban vázolt lehetséges forgatókönyvek közül a számunkra kedvezőbb látszik megvalósulni. Az omikron variáns enyhébb megbetegítő képességének ellenére a szakemberek továbbra is a megelőzés (szájmaszk, távolságtartás) fontosságára figyelmeztetnek és javasolják mindenkinek a védőoltás felvételét.

Omikron ellen is fontos az oltás felvétele.Az eddigi tapasztalatok szerint tehát úgy tűnik, az omikron variáns valóban enyhébb tüneteket okoz. Sokan akár tünetmentesen, vagy torokfájással, orrfolyással, fáradtság érzéssel átvészelik a fertőzést. Tekintettel azonban az omikron rendkívül nagy fertőzőképességére, a fertőzés gyors terjedése miatt egy időben sok lehet a beteg, így számszerűleg mégis magasabb lehet a súlyos betegek aránya. Azon országok, - Németország és Olaszország – tapasztalatai alapján, ahol már elterjedt ez a variáns, főként azok vannak veszélyben, akik nem kérték a koronavírus elleni védőoltást. Az oltások adta megfelelő védettség a betegség tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel történő átvészelésében ennél a variánsnál is jelentőséggel bír – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi.

A megelőző intézkedések betartása azért is lényeges, mert akár az omikron nagyfokú fertőzőképessége miatt könnyen továbbadhatjuk a fertőzést, ami a rizikócsoportba tartozó személyek körében akár súlyosabb tüneteket is kiválthat.

Nem ismerjük a hosszútávú hatásait

A Reuters még egy fontos szempontra felhívja a figyelmet azzal kapcsolatban, hogy miért ne bagatellizáljuk el az újabb variáns jelentőségét. „Még nincs adatunk arról, hogy az omikron fertőzések mekkora hányada végződik elhúzódó tünetekkel és lassú felépüléssel” – figyelmeztetnek a cikkben. A szakemberek ugyanis nem tartják kizártnak, hogy az eddigiekhez hasonlóan az omikronnál is fennáll a poszt-covid lehetősége. A poszt-covid szindróma egy összefoglaló tünetegyüttes – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A vírus fertőzés lezajlását követően tartósan, 3-4 héttel később is megmaradó tüneteket nevezzük így, ami egy nagyon széles palettát ölelhet fel.

A poszt-covid szindróma tünetei akár az egész szervezetet érintően is jelentkezhetnek. Okozhat elhúzódó köhögést, csökkent terhelhetőséget, kifulladást, mellkasi fájdalmat. Gyakoriak a szív- és érrendszeri és neurológiai szövődmények is: szabálytalan pulzus, ködös agy, koncentráció- és alvászavar, szaglás- és ízlelésváltozás, vese és májműködés, gyomor- és bélrendszeri tartós eltérés is jelentkezhet.

A poszt-covid tünetek kivizsgálásáról itt olvashat bővebben. >>>

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szimpatikus hozzáállás

  Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus