Omikron variáns: amit eddig tudunk róla

Omikron variáns: amit eddig tudunk róla

Utolsó módosítás:2022.01.18 07:56

Az Egészségügyi Világszervezet november végén „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette a koronavírus új, B.1.1.529, közismert nevén omikron variánsát. A mutáció dél-afrikai felfedezése óta még nagyon rövid idő telt el, de a fokozott érdeklődésre reagálva dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosának segítségével összefoglaljuk, amit jelenleg tudunk az omikron mutációról.

Mi az aggodalom oka?

A WHO összefoglalója alapján, jelenlegi tudásuk szerint még nem világos, hogy a vírus jobban terjed, vagy súlyosabb betegséget okoz-e, mint a korábbi mutációk. Az óvatosság azonban mindenképp indokolt, hiszen az omikron változatban, a deltához képest kiugróan sok mutáció jelent meg a vírus tüskefehérjéjén.

A vírus a tüskefehérje segítségével kapcsolódik az ACE2 receptorhoz, így lép be a sejtbe – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Az omikron mutáció tüskefehérjéjén látható sok változás azért aggasztja a szakembereket, mert még nem ismert, hogy ezek pontosan milyen hatást fognak kiváltani. A változások akár a világjárvány lefolyását is meghatározhatják, de egyelőre ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

Legjobb és legrosszabb forgatókönyv

Omikron variáns tünete a fáradtság.Az óvatosság indokolt, az omikron felfedezését követően a szakemberek felkészülnek egy lehetséges legrosszabb és legjobb forgatókönyvre is a vírus további terjedésével kapcsolatban. Ha a tüskefehérjén lévő változatok miatt az omikron elkerüli az eddigi oltások által biztosított immunvédelmet, akkor a járvány fokozódására kell számítani. A legjobb folytatás szerint pedig az omikron enyhébb tünetekkel lezajló, kevésbé súlyos légúti betegséggé szelídül.

Omikron mutáció: még sok a megválaszolatlan kérdés

Jelenleg az egész világ az omikronra figyel. Az országok a koronavírus tesztelés során az omikron változatot is kiszűrik, ezáltal képesek detektálni, ha valahol megjelent az újabb variáns. A kutatók követik a jelenleg omikron variánssal kezelt betegek tüneteit, a betegség lefolyását, megfigyelik, hogy jellemzőbb-e a betegség megjelenése valamelyik korosztályban. Az oltóanyag gyártók is reagálnak a változásra, és amennyiben szükséges, módosítják a vakcinák összetételét, hogy az új variánssal szemben is védelmet nyújtson. (Jelenleg még nem ismert, hogy a most használt oltóanyagok védenek-e az omikronnal szemben is.)

Az omikron tünetei

Jelenlegi ismereteink szerint az omikron változat elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget és fejfájást és rekedtséget okozhat.

Dr. Potecz Györgyi a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet. a WHO tanácsait követve továbbra is lényeges a fizikai távolságtartás, a maszk helyes viselése, a gyakori kézmosás, az arc megérintésének kerülése, zárt helyeken a gyakori szellőztetés és a koronavírus elleni védőoltás felvétele.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Felelősség teljes

  Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus