Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Utolsó módosítás:2021.01.13 13:40

Az életkor mellett a krónikus betegségek megléte jelent fokozott rizikót, ilyen esetben a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet. Sokan azonban épp meglévő betegségeik miatt bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek az érvényben lévő ajánlások az asztmásokra vonatkozóan.

Az alapbetegség kezelése az elsődleges

Az oltástól függetlenül, allergia és asztma esetén is fontos, hogy a betegség kezelését a koronavírus-járvány időszakában se hanyagoljuk el. A személyes találkozót kiválthatja a távkonzultáció, a lényeg, hogy a gyógyszereinket az előírtaknak megfelelően szedjük. A kezeletlen légúti allergia miatt fennálló orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre, de az nem megfelelően kontrollált asztma is belobbanhat a fertőzés miatt.

Asztma és koronavírus elleni oltás

Az asztma gyógyszereket a koronavírus-járvány alatt is szedni kell.Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) összegyűjtötte a Pfizer-BioNTech vakcinával kapcsolatos tudnivalókat. Ebben az olvasható, hogy az asztmás betegek számára ajánlott az oltás. Különösen, ha egyéb okból – más krónikus betegségek, életkor – is a rizikócsoportba tartoznak. Ezt dr. Potecz Györgyi is megerősítette, aki elmondta, hogy az asztmás betegek kaphatják az oltást, sőt, kifejezetten ajánlott nekik. Az un. súlyos asztmás betegek az oltási sorban a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak, tehát a sorban előrébb vannak, emiatt vélhetően részükre hamarabb is kerül majd beadásra az oltás.

Allergiás asztmásoknak erre kell figyelni

Mivel sok asztmás betegnél egyúttal allergia is fennáll, ezért felmerülhet, hogy allergiás asztma esetén is megegyezik-e az ajánlás, az oltásra vonatkozóan. Az AAFA ezzel kapcsolatban felsorolja, hogy az étel, háziállat, rovarméreg, pollen, háziporatka és gyógyszerallergia esetén az oltásnak nincs akadálya. Szintén adható az oltás, ha korábban nem súlyos, vagyis anafilaxiával nem járó allergiás reakció jelentkezett más oltások kapcsán. Ennek kapcsán fontos feltétel az oltás utáni megfigyelési idő és az esetleges akut reakciók elhárításához meglévő személyi és tárgyi feltételek biztosítása.

 

Az oltás egyértelműen ellenjavalt abban az esetben, ha bármelyik összetevőjével szemben ismert allergia áll fenn. A nagyon ritka – százezerből egy - allergiás reakció elsősorban a lipidekhez, azon belül is a polietilén-glikolhoz (PEG) köthető.

 

Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinával történő oltás csak akkor egyértelműen nem javasolt, ha korábban előfordult valakinél súlyos allergiás reakció – anafilaxiás sokk – ezzel a vakcinával történt első oltás kapcsán, illetve ha valakinek ismert, diagnosztizált allergiája van az oltás összetevőjével szemben. Ilyen esetben követni kell az újabb oltások bevezetésével kapcsolatos híreket, mert a jövőben várható oltások különböző összetételűek, így aki erre allergiás, egy későbbi lehet számára megfelelő. Főorvosnő hangsúlyozza, hogy ha bizonytalanok vagyunk, akár távkonzultációban is keressük kezelőorvosunkat, aki ismeri a kórtörténetünket és így személyre szabott információt tud adni az oltással kapcsolatban.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
  Tisztelt Kérdező,

  A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
  Üdvözlettel:
  Budaházi Kata

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Komolyan veszi a betegségem

  Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
  .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus