Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Utolsó módosítás:2021.01.13 13:40

Az életkor mellett a krónikus betegségek megléte jelent fokozott rizikót, ilyen esetben a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet. Sokan azonban épp meglévő betegségeik miatt bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek az érvényben lévő ajánlások az asztmásokra vonatkozóan.

Az alapbetegség kezelése az elsődleges

Az oltástól függetlenül, allergia és asztma esetén is fontos, hogy a betegség kezelését a koronavírus-járvány időszakában se hanyagoljuk el. A személyes találkozót kiválthatja a távkonzultáció, a lényeg, hogy a gyógyszereinket az előírtaknak megfelelően szedjük. A kezeletlen légúti allergia miatt fennálló orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre, de az nem megfelelően kontrollált asztma is belobbanhat a fertőzés miatt.

Asztma és koronavírus elleni oltás

Az asztma gyógyszereket a koronavírus-járvány alatt is szedni kell.Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) összegyűjtötte a Pfizer-BioNTech vakcinával kapcsolatos tudnivalókat. Ebben az olvasható, hogy az asztmás betegek számára ajánlott az oltás. Különösen, ha egyéb okból – más krónikus betegségek, életkor – is a rizikócsoportba tartoznak. Ezt dr. Potecz Györgyi is megerősítette, aki elmondta, hogy az asztmás betegek kaphatják az oltást, sőt, kifejezetten ajánlott nekik. Az un. súlyos asztmás betegek az oltási sorban a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak, tehát a sorban előrébb vannak, emiatt vélhetően részükre hamarabb is kerül majd beadásra az oltás.

Allergiás asztmásoknak erre kell figyelni

Mivel sok asztmás betegnél egyúttal allergia is fennáll, ezért felmerülhet, hogy allergiás asztma esetén is megegyezik-e az ajánlás, az oltásra vonatkozóan. Az AAFA ezzel kapcsolatban felsorolja, hogy az étel, háziállat, rovarméreg, pollen, háziporatka és gyógyszerallergia esetén az oltásnak nincs akadálya. Szintén adható az oltás, ha korábban nem súlyos, vagyis anafilaxiával nem járó allergiás reakció jelentkezett más oltások kapcsán. Ennek kapcsán fontos feltétel az oltás utáni megfigyelési idő és az esetleges akut reakciók elhárításához meglévő személyi és tárgyi feltételek biztosítása.

 

Az oltás egyértelműen ellenjavalt abban az esetben, ha bármelyik összetevőjével szemben ismert allergia áll fenn. A nagyon ritka – százezerből egy - allergiás reakció elsősorban a lipidekhez, azon belül is a polietilén-glikolhoz (PEG) köthető.

 

Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinával történő oltás csak akkor egyértelműen nem javasolt, ha korábban előfordult valakinél súlyos allergiás reakció – anafilaxiás sokk – ezzel a vakcinával történt első oltás kapcsán, illetve ha valakinek ismert, diagnosztizált allergiája van az oltás összetevőjével szemben. Ilyen esetben követni kell az újabb oltások bevezetésével kapcsolatos híreket, mert a jövőben várható oltások különböző összetételűek, így aki erre allergiás, egy későbbi lehet számára megfelelő. Főorvosnő hangsúlyozza, hogy ha bizonytalanok vagyunk, akár távkonzultációban is keressük kezelőorvosunkat, aki ismeri a kórtörténetünket és így személyre szabott információt tud adni az oltással kapcsolatban.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    udvarias kedves

    Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus