Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2021.01.12 Módosítva: 2021.01.13

Az életkor mellett a krónikus betegségek megléte jelent fokozott rizikót, ilyen esetben a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet. Sokan azonban épp meglévő betegségeik miatt bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek az érvényben lévő ajánlások az asztmásokra vonatkozóan.

Az alapbetegség kezelése az elsődleges

Az oltástól függetlenül, allergia és asztma esetén is fontos, hogy a betegség kezelését a koronavírus-járvány időszakában se hanyagoljuk el. A személyes találkozót kiválthatja a távkonzultáció, a lényeg, hogy a gyógyszereinket az előírtaknak megfelelően szedjük. A kezeletlen légúti allergia miatt fennálló orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre, de az nem megfelelően kontrollált asztma is belobbanhat a fertőzés miatt.

Asztma és koronavírus elleni oltás

Az asztma gyógyszereket a koronavírus-járvány alatt is szedni kell.Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) összegyűjtötte a Pfizer-BioNTech vakcinával kapcsolatos tudnivalókat. Ebben az olvasható, hogy az asztmás betegek számára ajánlott az oltás. Különösen, ha egyéb okból – más krónikus betegségek, életkor – is a rizikócsoportba tartoznak. Ezt dr. Potecz Györgyi is megerősítette, aki elmondta, hogy az asztmás betegek kaphatják az oltást, sőt, kifejezetten ajánlott nekik. Az un. súlyos asztmás betegek az oltási sorban a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak, tehát a sorban előrébb vannak, emiatt vélhetően részükre hamarabb is kerül majd beadásra az oltás.

Allergiás asztmásoknak erre kell figyelni

Mivel sok asztmás betegnél egyúttal allergia is fennáll, ezért felmerülhet, hogy allergiás asztma esetén is megegyezik-e az ajánlás, az oltásra vonatkozóan. Az AAFA ezzel kapcsolatban felsorolja, hogy az étel, háziállat, rovarméreg, pollen, háziporatka és gyógyszerallergia esetén az oltásnak nincs akadálya. Szintén adható az oltás, ha korábban nem súlyos, vagyis anafilaxiával nem járó allergiás reakció jelentkezett más oltások kapcsán. Ennek kapcsán fontos feltétel az oltás utáni megfigyelési idő és az esetleges akut reakciók elhárításához meglévő személyi és tárgyi feltételek biztosítása.

 

Az oltás egyértelműen ellenjavalt abban az esetben, ha bármelyik összetevőjével szemben ismert allergia áll fenn. A nagyon ritka – százezerből egy - allergiás reakció elsősorban a lipidekhez, azon belül is a polietilén-glikolhoz (PEG) köthető.

 

Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinával történő oltás csak akkor egyértelműen nem javasolt, ha korábban előfordult valakinél súlyos allergiás reakció – anafilaxiás sokk – ezzel a vakcinával történt első oltás kapcsán, illetve ha valakinek ismert, diagnosztizált allergiája van az oltás összetevőjével szemben. Ilyen esetben követni kell az újabb oltások bevezetésével kapcsolatos híreket, mert a jövőben várható oltások különböző összetételűek, így aki erre allergiás, egy későbbi lehet számára megfelelő. Főorvosnő hangsúlyozza, hogy ha bizonytalanok vagyunk, akár távkonzultációban is keressük kezelőorvosunkat, aki ismeri a kórtörténetünket és így személyre szabott információt tud adni az oltással kapcsolatban.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen és magabiztos

Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

További vélemények

Hírek

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

A koronavírus-fertőzés lezajlását követően bizonyos tünetek hosszú ideig megmaradhatnak. A poszt-COVID szindróma kivizsgálásával kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Az új típusú koronavírus eltérő súlyosságú tüneteket okozhat a betegeknél. Van, aki otthoni lábadozással átvészeli a fertőzést, de sokan szorulnak kórházi kezelésre. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát a COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük. Azt is elmondta, mikor hívjunk mindenképp mentőt és mire figyeljünk a felépülést követően.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink