Távorvoslás az asztma kezelésében: kedvező tapasztalatok

Távorvoslás az asztma kezelésében: kedvező tapasztalatok

Utolsó módosítás:2020.11.02 11:14

A koronavírus-járvány idején a személyes találkozó helyett sokan inkább online konzultálnak kezelőorvosukkal. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont főorvosát arra kértük, hogy az elmúlt hónapok alapján ossza meg tapasztalatait a távorvoslással kapcsolatban.

Asztma: fontos a kapcsolattartás az orvossal

Az asztma kezelése úgynevezett ötlépcsős modellben valósul meg. Ez az elnevezés azt is jelenti, hogy az orvos a kivizsgálás eredményei és a beteg beszámolója alapján megállapítja az asztma súlyosságát. Az, hogy éppen melyik „lépcső” felel meg az állapotának, meghatározza a kezelést is, a gyógyszerek adagolását. Ezeken a lépcsőkön azonban felfelé és lefelé is lehet haladni, a beteg állapotának megfelelően, vagyis csökkenteni és emelni is lehet a gyógyszerelést. Emiatt szükséges az orvos által megadott időközönként kontroll vizsgálaton részt venni. Emellett soron kívüli találkozóra is sor kerülhet, ha a beteg panaszai váratlanul romlanak – teszi hozzá dr. Potecz Györgyi.

Mi történik a távkonzultáció során?

Az online konzultáció során is időpontot foglalunk, mintha személyes találkozóra készülnénk. A megadott időpontban megfelelő wifi-vel ellátott, csendes helyen video-vagy telefonbeszélgetés formájában zajlik a konzultáció. Célszerű felkészülni, hogy a gyógyszereink, leletek, jegyzetfüzet elérhető közelségben legyen. Az orvos épp úgy ki tud kérdezni a tüneteinkről, ahogyan a személyes találkozó során, ám a távorvoslás során értelemszerűen nem tudja a fizikális vizsgálatot elvégezni és a légzésfunkciós érték meghatározása sem megoldható a rendelőben megszokott módon. Erre azonban már létezik megoldás!

Légzésfunkciós vizsgálat távkonzultációban?

Aszma távkonzultációban, otthoni légzésfunkció mérés.Az otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével az otthonunkban, rendszeresen tudjuk ellenőrizni a légzésfunkciós értékeket. A mért adatok a készülék használatának elsajátitásával és jó légzési manőver kivitelezéssel megbízhatóak, a rendelőben végzett vizsgálattal egyenértékűnek tekinthetők a távkonzultáció során. Így, amennyiben nincs mód személyes találkozóra, az eszköz segítségével, a mért adatok alapján a kezelőorvos a távolból is szükség szerint tudja módosítani az asztma kezelését.

Kedvező tapasztalatok

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóirat korábbi számában megjelent tanulmányban 100 asztmás gyereket orvosi rendelőben láttak el, 69 gyereket pedig távorvoslásban. Hat hónappal az első találkozót követően nem volt különbség a gyerekek állapotában, az asztma kezelése egyaránt jól működött akár személyes, akár online konzultáció formájában zajlott a konzultáció. 2019-ben pedig a Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice folyóiratban jelent meg egy tanulmány, melynek megfigyelései szerint a távorvoslás eszközeit is alkalmazó asztmás felnőttek jobb asztma kontrollt, ezáltal jobb életminőséget értek el.

 

Dr. Potecz Györgyi a tanulmány eredményével összhangban elmondta, hogy tapasztalatai szerint is a betegek számára megnyugtató érzést adnak a rendszeres mérések, az otthoni légzésfunkciós eszköz használata. Hatékonyabb kezelést is lehet összeállítani, ha a mérés rendszeresen, a beteg napi életvitele mellett történik, nemcsak félévente egyszer a rendelőben. Főorvosnő kiemelte, hogy a téli időszakban a légúti fertőzések miatt is felerősödhetnek az asztmás tünetek, emiatt is fontos az értékek nyomon követése. Ha a beteg bizonytalan a kiértékelésben, vagy a tünetei erősödnek, az adatokat a távolból is megoszthatja a kezelőorvosával. A távorvoslással a fertőzések kockázata is csökkenthető, hiszen ebben a vírusok által terhelt időszakban kihagyható a tömegközlekedés, az otthon melegéből is megoldható a konzultáció.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
    Tisztelt Kérdező,

    A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
    Üdvözlettel:
    Budaházi Kata

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Maximális felkészültség

    Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus