Távorvoslás az asztma kezelésében: kedvező tapasztalatok

Távorvoslás az asztma kezelésében: kedvező tapasztalatok

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2020.10.30 Módosítva: 2020.11.02

A koronavírus-járvány idején a személyes találkozó helyett sokan inkább online konzultálnak kezelőorvosukkal. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont főorvosát arra kértük, hogy az elmúlt hónapok alapján ossza meg tapasztalatait a távorvoslással kapcsolatban.

Asztma: fontos a kapcsolattartás az orvossal

Az asztma kezelése úgynevezett ötlépcsős modellben valósul meg. Ez az elnevezés azt is jelenti, hogy az orvos a kivizsgálás eredményei és a beteg beszámolója alapján megállapítja az asztma súlyosságát. Az, hogy éppen melyik „lépcső” felel meg az állapotának, meghatározza a kezelést is, a gyógyszerek adagolását. Ezeken a lépcsőkön azonban felfelé és lefelé is lehet haladni, a beteg állapotának megfelelően, vagyis csökkenteni és emelni is lehet a gyógyszerelést. Emiatt szükséges az orvos által megadott időközönként kontroll vizsgálaton részt venni. Emellett soron kívüli találkozóra is sor kerülhet, ha a beteg panaszai váratlanul romlanak – teszi hozzá dr. Potecz Györgyi.

Mi történik a távkonzultáció során?

Az online konzultáció során is időpontot foglalunk, mintha személyes találkozóra készülnénk. A megadott időpontban megfelelő wifi-vel ellátott, csendes helyen video-vagy telefonbeszélgetés formájában zajlik a konzultáció. Célszerű felkészülni, hogy a gyógyszereink, leletek, jegyzetfüzet elérhető közelségben legyen. Az orvos épp úgy ki tud kérdezni a tüneteinkről, ahogyan a személyes találkozó során, ám a távorvoslás során értelemszerűen nem tudja a fizikális vizsgálatot elvégezni és a légzésfunkciós érték meghatározása sem megoldható a rendelőben megszokott módon. Erre azonban már létezik megoldás!

Légzésfunkciós vizsgálat távkonzultációban?

Aszma távkonzultációban, otthoni légzésfunkció mérés.Az otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével az otthonunkban, rendszeresen tudjuk ellenőrizni a légzésfunkciós értékeket. A mért adatok a készülék használatának elsajátitásával és jó légzési manőver kivitelezéssel megbízhatóak, a rendelőben végzett vizsgálattal egyenértékűnek tekinthetők a távkonzultáció során. Így, amennyiben nincs mód személyes találkozóra, az eszköz segítségével, a mért adatok alapján a kezelőorvos a távolból is szükség szerint tudja módosítani az asztma kezelését.

Kedvező tapasztalatok

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóirat korábbi számában megjelent tanulmányban 100 asztmás gyereket orvosi rendelőben láttak el, 69 gyereket pedig távorvoslásban. Hat hónappal az első találkozót követően nem volt különbség a gyerekek állapotában, az asztma kezelése egyaránt jól működött akár személyes, akár online konzultáció formájában zajlott a konzultáció. 2019-ben pedig a Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice folyóiratban jelent meg egy tanulmány, melynek megfigyelései szerint a távorvoslás eszközeit is alkalmazó asztmás felnőttek jobb asztma kontrollt, ezáltal jobb életminőséget értek el.

 

Dr. Potecz Györgyi a tanulmány eredményével összhangban elmondta, hogy tapasztalatai szerint is a betegek számára megnyugtató érzést adnak a rendszeres mérések, az otthoni légzésfunkciós eszköz használata. Hatékonyabb kezelést is lehet összeállítani, ha a mérés rendszeresen, a beteg napi életvitele mellett történik, nemcsak félévente egyszer a rendelőben. Főorvosnő kiemelte, hogy a téli időszakban a légúti fertőzések miatt is felerősödhetnek az asztmás tünetek, emiatt is fontos az értékek nyomon követése. Ha a beteg bizonytalan a kiértékelésben, vagy a tünetei erősödnek, az adatokat a távolból is megoszthatja a kezelőorvosával. A távorvoslással a fertőzések kockázata is csökkenthető, hiszen ebben a vírusok által terhelt időszakban kihagyható a tömegközlekedés, az otthon melegéből is megoldható a konzultáció.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet?
Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Kalló Hajnalka!

Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

Üdvözleetel :

Dr. Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szimpatikus hozzáállás

Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

További vélemények
6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink