Long-Covid: enyhébb lefolyású fertőzés után is kialakulhat

Long-Covid: enyhébb lefolyású fertőzés után is kialakulhat

Utolsó módosítás:2021.10.01 10:32

Sokáig úgy tűnt, ha enyhébb tünetekkel átvészeltük a koronavírus-fertőzést, akkor nem kell komolyabb, elhúzódó panaszoktól tartanunk. Az elmúlt időszakban azonban már több vizsgálat, és egy friss, a harmadik hullám tapasztalatait összegző kutatás is azt bizonyítja, hogy ez nincs így. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mire kell figyelni a long-Covid tüneteivel kapcsolatban.

Nehezen kapjuk vissza a régi önmagunkat

Még az enyhébb, átlagosan 5 napos kórházi kezelést igénylő páciensek is elhúzódó panaszokról számolnak be – derült ki a Michigan Egyetem kutatóinak felméréséből. A vizsgálatban, a koronavírus-járvány harmadik hullámának idején (2020 vége és 2021 eleje) közötti időszakban, az Egyesült Államokban kezelt 253, többségében fiatalabb, 60 év alatti, a koronavírus-fertőzést megelőzően egészséges, alapbetegség nélküli személy adatait összesítették.

Gyakoriak a szív- és tüdő eredetű panaszok

Fáradtság, tüdő és szívpanaszok is lehet long-covid tünet.Az eredményekből kiderül, hogy habár a fertőzés nem okozott súlyos tüneteket náluk, a néhány napos kórházi tartózkodást követően a betegek 85%-a még egy hónappal később sem nyerte vissza korábbi egészségi állapotát. Valójában a résztvevők felénél jelentkezett legalább egy olyan új egészségügyi probléma, ami jelentősen befolyásolta a mindennapjaikat és a munkavégzésüket. Sokan számoltak be valamilyen szív- és tüdő eredetű panaszról: köhögésről, légzési problémákról, mellkasi fájdalomról és szabálytalan, szapora pulzusról. Emellett az elhúzódó fáradtságérzet és a memória- és koncentrációzavarral járó agyi ködnek nevezett állapot volt jellemző.

Ismertelen okok

A long-Covid kialakulása, vagyis az, hogy miért okoz egyeseknél elhúzódó tüneteket a koronavírus-fertőzés, máig nem tisztázott a szakemberek előtt. A szindróma a fertőzés következtében a szervezetben fellépő gyulladásos elváltozáshoz kapcsolódik, ám előre nem lehet tudni, hogy ez kinél fog jelentkezi, ki hogyan reagál majd a fertőzésre. Ezért javasolják a szakemberek a koronavírus elleni védőoltás beadását, amellyel a súlyos kórházi kezelést igénylő állapot mellett az elhúzódó tüneteket is meg lehet előzni.

A long-Covid tünetei

Az akut fertőzés általában a betegség első 2-4 hetében zajlik. Ha a tünetek még a 4. hét után is fennállnak, long-Covidról beszélünk. Ide tartoznak azok a betegek, akik akár 12 hétig is folyamatosan tünetesek, de azok a post-Covid tüneteket mutató betegek is, akik 12 héten túl is panaszosak maradnak. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a long-Covid tünetei gyakorlatilag megegyeznek a kutatásban felsorolt panaszokkal: a legjellemzőbbek a légszomj, mellkasi fájdalmak, fáradtság, a koncentrációs képességek csökkenése, agyi köd, alvászavarok és szapora szívverés.

A long-Covid kivizsgálása

Forduljunk orvoshoz, ha a koronavírus fertőzés lezajlását követően, ha 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén: például, ha kiszáradás jeleit észleljük (kevés vizelet távozik), ha fulladás jelentkezik, lábdagadás, hasmenés.

Ilyen esetben komplex poszt-Covid kivizsgálásra van szükség, melynek része a Covid specifikus, és a szervezetben zajló gyulladásokat mérő labordiagnosztika, a légzésfunkció, a mellkasi képalkotó vizsgálat (CT), ajánlott kardiológiai alapvizsgálat és ha olyan a panaszok jellege, akkor neurológiai vizsgálat. Az eredmények függvényében lehet további vizsgálatokra is szükség.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ
    Tisztelt Kérdező,
    Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
    Üdvözlettel:
    Budaházi Kata

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szimpatikus hozzáállás

    Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus