Mennyi esélyem van rá, hogy asztmás legyek?

Mennyi esélyem van rá, hogy asztmás legyek?

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2019.05.20 Módosítva: 2019.05.20

Ha a szüleim vagy a testvérem asztmás, vajon én is az leszek? Ha gyermekként nem jelentkeztek a tüneteim, később már nem kell aggódnom? Az asztma kialakulásával kapcsolatban dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Korra és nemre való tekintet nélkül

Asztmás beteggel minden korosztály tagjai közt találkozhatunk. A 18 év alatti betegekkel gyermektüdőgyógyász, a 18 év felettiek kezelésével felnőtt tüdőgyógyász foglalkozik. Nemcsak kor, de nemek tekintetében sincs igazán különbség. Habár kisgyermekkorban fiúk körében gyakoribb a betegség megjelenése, a serdülőkor környékére ez az arány kiegyenlítődik, lányok körében is hasonlóan gyakori az asztma előfordulása.

Az öröklődés és a környezet szerepe

Asztma tünete a nehézlégzés, köhögés, ilyenkor fontos a kivizsgálás.Az asztma kialakulásának okait több kutatás is vizsgálta, s abban az eredmények megegyeznek, hogy ha a családban előfordult a betegség, akkor nagyobb az esély a megjelenésére. Egy korábbi nagyszabású, az European Clinical Respiratory Journal folyóiratban közölt kutatás alapján is az asztma un. poligénes módon öröklődik. Ez ezt jelenti, hogy nincs egy örökletes gén, hanem több, a kialakulást és a betegség típust befolyásoló gének együttese határozza meg a betegség kialakulásának kockázatát és annak lefolyását.

A genetika szerepe mellett azonban lényegesek a környezeti tényezők, amelyek képesek befolyásolni, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e a betegség. A tanulmány szerint a túlzott tisztaság a csecsemő- és kisgyermek környezetében (higiéne hipotézis), az alacsony születési súly, az anya várandósság és szoptatás alatti dohányzása, a csecsemőkori RSV fertőzés is ilyen tényező, de a gyermekkori túlsúly (a magasabb BMI érték) esetén is gyakoribb volt az allergia és asztma megjelenése.

„Ha a családunkban előfordult a betegség, akkor tehát valóban több esély van rá, hogy nálunk is megjelennek a tünetek, ám ahogyan látható, ebben a genetika mellett a környezeti és egyéb tényezők is lényeges szerepet játszanak. Akkor is lehet valaki asztmás, ha a családban ő az első, akinél megjelennek a tünetek. És úgy is elkerülheti a betegség, hogy a családi halmozódás miatt igen nagy a kockázat nála.”

Felnőttkorban is kialakulhat asztma

A felnőttkori asztmás tünetek esetében már valószínűleg kisebb az öröklött hajlam szerepe. A betegség kialakulása ebben a korban, főként környezeti tényezőkre vezethető vissza.

  • Kiváltó tényező lehet, vagyis a betegség kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás – az aktív és a passzív is - és a túlsúly.
  • Az asztma gyakran társul meglévő allergia mellé. Így ha valaki allergiás, különösen fontos a megfelelő kezelés, hogy a következményesen jelentkező asztmát megelőzze. Az allergiás náthában szenvedő pácienseknél 30% az asztma kialakulásának az esélye.
  • A foglalkozási asztma jelentkezhet szennyezett, füstös, poros levegő, irritánsok, vegyszerek tartós belélegzése, de valódi allergiás ok (pl. pékek) miatt.

Honnan ismerhetem fel?

Az asztma nehézlégzést, mellkasi szorító érzést, légszomjat és gyakori, rohamszerű köhögést okozhat. A betegség egyénenként is eltérő lehet, az enyhébb tünetektől egészen a súlyos, a mindennapi tevékenységek végzését is megnehezítő állapot is előfordulhat. Megfelelő kezeléssel azonban a betegséget jól lehet kontrollálni, ehhez azonban fontos, hogy idejében, az első tünetek észlelésekor orvoshoz forduljunk. Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető, személyre szabott kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

Orvos válaszol

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.

Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szimpatikus hozzáállás

Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

További vélemények

Hírek

Náthás csecsemő – hogyan segíthetünk?

Náthás csecsemő – hogyan segíthetünk?

A náthás csecsemő orra bedugul, ilyenkor az alvás és az evés is nehezen megy. A csecsemő közérzete rosszabb, nyűgösebb. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát az otthoni kezelési lehetőségekről kérdeztük.

További részletek
Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

A hörgőgyulladás vagy bronchitisz lehet akut vagy krónikus. A két betegség közti különbségekről és arról, hogy melyik típusú hörgőgyulladás fertőző, dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink