Mennyi esélyem van rá, hogy asztmás legyek?

Mennyi esélyem van rá, hogy asztmás legyek?

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2019.05.20 Módosítva: 2020.05.25

Ha a szüleim vagy a testvérem asztmás, vajon én is az leszek? Ha gyermekként nem jelentkeztek a tüneteim, később már nem kell aggódnom? Az asztma kialakulásával kapcsolatban dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Korra és nemre való tekintet nélkül

Asztmás beteggel minden korosztály tagjai közt találkozhatunk. A 18 év alatti betegekkel gyermektüdőgyógyász, a 18 év felettiek kezelésével felnőtt tüdőgyógyász foglalkozik. Nemcsak kor, de nemek tekintetében sincs igazán különbség. Habár kisgyermekkorban fiúk körében gyakoribb a betegség megjelenése, a serdülőkor környékére ez az arány kiegyenlítődik, lányok körében is hasonlóan gyakori az asztma előfordulása.

Az öröklődés és a környezet szerepe

Asztma tünete a nehézlégzés, köhögés, ilyenkor fontos a kivizsgálás.Az asztma kialakulásának okait több kutatás is vizsgálta, s abban az eredmények megegyeznek, hogy ha a családban előfordult a betegség, akkor nagyobb az esély a megjelenésére. Egy korábbi nagyszabású, az European Clinical Respiratory Journal folyóiratban közölt kutatás alapján is az asztma un. poligénes módon öröklődik. Ez ezt jelenti, hogy nincs egy örökletes gén, hanem több, a kialakulást és a betegség típust befolyásoló gének együttese határozza meg a betegség kialakulásának kockázatát és annak lefolyását.

A genetika szerepe mellett azonban lényegesek a környezeti tényezők, amelyek képesek befolyásolni, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e a betegség. A tanulmány szerint a túlzott tisztaság a csecsemő- és kisgyermek környezetében (higiéne hipotézis), az alacsony születési súly, az anya várandósság és szoptatás alatti dohányzása, a csecsemőkori RSV fertőzés is ilyen tényező, de a gyermekkori túlsúly (a magasabb BMI érték) esetén is gyakoribb volt az allergia és asztma megjelenése.

„Ha a családunkban előfordult a betegség, akkor tehát valóban több esély van rá, hogy nálunk is megjelennek a tünetek, ám ahogyan látható, ebben a genetika mellett a környezeti és egyéb tényezők is lényeges szerepet játszanak. Akkor is lehet valaki asztmás, ha a családban ő az első, akinél megjelennek a tünetek. És úgy is elkerülheti a betegség, hogy a családi halmozódás miatt igen nagy a kockázat nála.”

Felnőttkorban is kialakulhat asztma

A felnőttkori asztmás tünetek esetében már valószínűleg kisebb az öröklött hajlam szerepe. A betegség kialakulása ebben a korban, főként környezeti tényezőkre vezethető vissza.

 • Kiváltó tényező lehet, vagyis a betegség kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás – az aktív és a passzív is - és a túlsúly.
 • Az asztma gyakran társul meglévő allergia mellé. Így ha valaki allergiás, különösen fontos a megfelelő kezelés, hogy a következményesen jelentkező asztmát megelőzze. Az allergiás náthában szenvedő pácienseknél 30% az asztma kialakulásának az esélye.
 • A foglalkozási asztma jelentkezhet szennyezett, füstös, poros levegő, irritánsok, vegyszerek tartós belélegzése, de valódi allergiás ok (pl. pékek) miatt.

Honnan ismerhetem fel?

Az asztma nehézlégzést, mellkasi szorító érzést, légszomjat és gyakori, rohamszerű köhögést okozhat. A betegség egyénenként is eltérő lehet, az enyhébb tünetektől egészen a súlyos, a mindennapi tevékenységek végzését is megnehezítő állapot is előfordulhat. Megfelelő kezeléssel azonban a betegséget jól lehet kontrollálni, ehhez azonban fontos, hogy idejében, az első tünetek észlelésekor orvoshoz forduljunk. Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető, személyre szabott kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

 • dr. Potecz Györgyi

 • Szakterületek:
  • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
 • Specialitások:
  • asztma 
  • COPD 
  • légúti allergia
  • krónikus köhögés 
  • tüdőgyulladás
  • immunterápia
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Vélemények a doktornőről >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit 

Orvos válaszol

Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet?
Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Kalló Hajnalka!

Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

Üdvözleetel :

Dr. Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális felkészültség

Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

További vélemények

Hírek

Otthoni légzésfunkcióval az asztma ellen

Otthoni légzésfunkcióval az asztma ellen

Kezelőorvosa hatékonyabb asztma kezelést tud összeállítani, ha a légzésfunkciós értékeket nemcsak félévenként a rendelőben, hanem Ön a valós életvitele mellett, az otthonában is rendszeresen rögzíti. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosának segítségével bemutatjuk, hogyan segít az otthoni légzésfunkciós eszköz az asztma ellen.

További részletek
Mit használjak száraz köhögés ellen?

Mit használjak száraz köhögés ellen?

Kimerítő, ha heteken át nappal vagy éjszaka tör ránk köhögési roham. A száraz köhögés kínzó tünet, melynek változatos kiváltó okai lehetnek. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kivizsgálásról, és azt is elmondta, mit ajánl száraz köhögés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink