Mi okozhat tüdőgyulladást?

Mi okozhat tüdőgyulladást?

Utolsó módosítás:2022.12.12 15:58

A téli hónapokban többen szorulnak kezelésre tüdőgyulladás tünetei miatt. A betegséget megelőzni nehéz, hiszen kialakulásában a vírusok és baktériumok mellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. Arról, hogy pontosan melyek ezek, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

Melyek a tüdőgyulladás tipikus tünetei?

A tüdőgyulladás a tüdők és a légutak gyulladásos betegsége. Jellegzetes tünete a nehézlégzés, köhögés és magas láz. Emellett gyakran okoz szapora légzést – a nehezen lélegző beteg kapkodva próbál levegőhöz jutni – hasi- és mellkasi fájdalmakat és étvágytalanságot. Fontos megjegyezni, hogy a tüdőgyulladás tünetei életkoronként eltérőek lehetnek – gyerekeknél és idősebbeknél például gyakran nem is jelentkezik magas láz. Nem mindegyik tünet jelentkezik mindenkinél, illetve attól függően is vannak különbségek, hogy mi a betegség kiváltó oka.

Pneumococcus okozta tüdőgyulladás

beteg kisgyerek lázasA közösségben szerzett bakteriális tüdőgyulladásokat nagy százalékban a Streptococcus pneumoniae nevű kórokozó okozza. A Pneumococcus néven is ismert baktérium leginkább az 5 év alatti, a krónikus betegek és a 65 év feletti korosztály tagjainak körében okoz súlyos megbetegedéseket. 2014 óta a kötelező oltási rend részeként a gyermekek megkapják a pneumococcus elleni védőoltást mely szintén javasolt a krónikus betegséggel élők és az 50 év felettiek részére is.

Chlamydia pneumoniae is okozhatja

Nem azonos a szexuális úton terjedő betegségek kórokozójával, a Chlamydia pneumoniae főként cseppfertőzéssel terjed. Nem okoz tipikus tüneteket, gyakran enyhe tünetekkel jelentkezik. Láz helyett csak hőemelkedés, száraz köhögés, nyaki nyirokcsomó duzzanat , ízületi fájdalmak jelentkeznek, ám kezelés hiányában más szervekre kiterjedő krónikus gyulladást is kiválthat.

Mycoplasma pneumoniae

tüdőgyulladás röntgenGyakran jelentkezik iskoláskorú gyermekeknél, cseppfertőzéssel terjed, közösségekben járványokat is okozhat. A Chlamydia pneumoniae kórokozóhoz hasonlóan itt is elmaradhatnak a tipikus tünetek:

  • a felsőlégúti panaszokat gyengeség, fáradtságérzés, száraz köhögés kíséri,
  • fejfájás, izom-és ízületi és a szegycsont mögötti mellkasi fájdalom jelezheti a megbetegedést.

Vírusos eredetű is lehet

A vírusos eredetű tüdőgyulladás elsősorban a szív és tüdőbetegeket , valamint a kisgyermekeket veszélyezteti. Leggyakoribb formája az influenza fertőzés szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás, ezért is javasolt az influenza elleni védőoltás a krónikus betegek részére. Szintén gyakran okoz vírusos eredetű tüdőgyulladást az ősztől tavaszig gyermekközösségekben gyakran terjedő RSV (Respiratory Synctial Virus).

Egyéb kiváltó okok

Gombák, paraziták és vegyi anyagok is kiválthatnak tüdőgyulladást, ez sosem járványszerű megbetegedés. Komolyabb krónikus betegségek, legyengült immunrendszer esetén a kórokozó baktériumok fajtája és a betegség lefolyása is eltérhet a megszokottól.

Aspirációs tüdőgyulladás

Félrenyelés következtében alakul ki, amikor idegentest kerül a légutakba. Visszatérő vagy antibiotikumra nem reagáló tüdőgyulladás esetén gondolni kell erre a lehetőségre is. Röntgen vizsgálattal a tüdőképről nem mindig lehet kimutatni, de ha felmerül a gyanú, hörgőtükrözés szükséges, az idegentestet endoszkóp segítségével lehet eltávolítani.

Mi a teendő tüdőgyulladás gyanúja esetén?

Ne bagatellizáljuk el a tüneteket, a tüdőgyulladás világszerte több mint egymillió ember halálát okozza évente. A tüdőgyulladás megállapítása és kezelése orvosi vizsgálatot igényel, a pontosabb diagnózis és a gyulladás kiterjedésének megítélésére mellkas rtg. vizsgálat szükséges. A betegség kezelését azonnal meg kell kezdeni, a komolyabb szövődményeit idejében megkezdett kezeléssel tudjuk elkerülni, csökkenteni! 

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt

Köhögés-milyen betegségre utal?

Tüdőgyulladás: influenza szövődménye is lehet

Elhúzódó köhögés okai - Budai Allergiaközpont

Nehézlégzés sport közben - Fül-orr-gégeközpont

 

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen és magabiztos

    Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus