Mit tegyek, ha asztmás tüneteim vannak?

Mit tegyek, ha asztmás tüneteim vannak?

Utolsó módosítás:2023.09.06 10:10

Az asztma jól kontrollálható krónikus betegség, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő orvos-beteg kommunikáció. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosának segítségével a következőkben ismertetjük a legfontosabb kérdéseket, melyeket lényeges a kezelőorvossal egyeztetnünk annak érdekében, hogy optimális kezelésben részesüljünk.

Online Bejelentkezés

dr. Potecz Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ilyen tünetek jelezhetnek asztmát

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, melynek főbb tünetei a következők: gyakori, rohamszerűen jelentkező köhögés, zihálás, sípoló légzés, nehézlégzés, mellkasi szorítás, vagy nyomás. A felsorolt panaszok alapján különböző vizsgálatok segítségével – légzésfunkció, allergiavizsgálat, mellkasi röntgen, szükség esetén gyomor pH vizsgálat – a panaszok hátterében álló okok felderíthetők, s amennyiben a tüneteket valóban asztma okozza, a kezelést tüdőgyógyász végzi.

Ezeket gondoljuk át kivizsgálás előtt

Asztmás tünetek kivizsgálása.Az asztma kezelésében a megfelelően beállított gyógyszeres terápia mellett az életmódbeli tényezők szerepe sem elhanyagolható. Az első vizitre érdemes ezért a betegeknek felkészülniük. Lényeges, hogy átbeszéljük milyen gyógyszereket, táplálékkiegészítőket szednek. Tartanak-e háziállatot, dohányoznak, illetve sportolnak-e. Célszerű a kisgyermekkori betegségekről információt szerezni: jelentkezett-e csecsemőkorban ekcéma, tejérzékenység, atópia, asztmatikus hörghurut. A beteg állapotának megfelelően tanácsokat adunk a mindennapokhoz, a továbbiakban próbáljuk kizárni az asztmát súlyosbító tényezőket.

Amit jegyezzen fel!

A kezelőorvos segítségére lehet, ha a beteg rendszeresen lejegyzi mikor, minek hatására rosszabbodtak, illetve javultak tünetei. Az asztmás tüneteket egyaránt befolyásolhatja a stressz, az időjárás változásai, banális megfázás, bizonyos ételek, de a tünetek akár napszakonként is eltérőek lehetnek. Mindezek átbeszélése szintén fontos támpontot nyújt a gyógyszeres terápia beállításához.

A kezelési terv összeállítása

A szükséges vizsgálatok elvégzése és a beteg alapos kikérdezése után, amennyiben asztma igazolódik, a kezelőorvos összeállítja a terápiához szükséges gyógyszerek listáját. Az asztma akció tervből azt is megtudhatjuk, hogyan ismerhetjük fel az asztmás roham kezdeti jeleit, illetve milyen gyógyszereket alkalmazzunk roham esetén. A kezelőorvos elmagyarázza a készítmények alkalmazásának helyes módját, s az eszközök helyes használatát is bemutatja.

Amire még fontos figyelni

Az asztmás tünetek kezelése nem ér véget a gyógyszeres terápia összeállításával. A tünetek javulásához az is fontos például, hogy a beteg abbahagyja a dohányzást – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi. A környezetünkben is próbáljuk minimalizálni az egyéb, rohamot provokálható tényezőket. Fordítsunk gondot a rendszeres, lehetőleg HEPA filteres készülékkel végzett porszívózásra, a légkondicionáló helyes használatára és fokozottan ügyeljünk az őszi-téli időszakban a légúti megbetegedést okozó fertőzések elkerülésére. Ezek ellen az asztmás betegeknek érdemes védőoltással védekezniük.

 

A rendszeres sportolásról sem kell lemondani, de fontos, hogy erről is egyeztessünk kezelőorvosunkkal. Ahhoz, hogy a testedzést problémamentesen végezhessük, szükség lehet a gyógyszeres terápia módosítására.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Felelősség teljes

    Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus