Születés előtt megelőzhető az asztma gyerekeknél?

Születés előtt megelőzhető az asztma gyerekeknél?

Utolsó módosítás:2023.06.07 22:04

Megfelelő kezelés hiányában, az asztma komplikációkat okozhat a várandósság időszakában. A személyre szabott terápia azonban nemcsak a kismama és a magzat egészsége miatt fontos, de a későbbi években további kedvező hatásokkal járhat. A témával kapcsolatban dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

Ezek az asztma kockázati tényezői

Az asztma kialakulására hajlamosít, ha a családban előfordult asztmás betegség. Az öröklődés mellett kockázati tényezőt jelent, ha a kismama dohányzik a várandósság alatt, vagy olyan környezetben tartózkodik tartósan, ahol passzív dohányzásnak van kitéve. A betegség kialakulásának esélyét növeli a koraszülés is, az idő előtt világra jött gyermekek körében gyakrabban fordulhat elő asztmás megbetegedés.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Várandósság alatt és szülés után is tehetünk az asztma megelőzéséért.Természetesen fontos a dohányzás kerülése a várandósság és szoptatás időszakában, de azt követően is a gyermek környezetében. Támogatni kell az édesanyákat az anyatejes táplálással kapcsolatban. Az allergének jelenlétéről megoszlanak a vélemények, a kisgyermek esetében mindenképp előnyös, ha nem túlzottan tiszta, „steril” környezetben nő fel, az immunrendszer éréséhez ugyanis szükség van bizonyos mikrofertőzésekre. A várandósság időszakában azonban a magas kockázatú gyermekek esetében rendszerint – mivel a szülők is érintettek allergiában vagy asztmában – az allergénmentes környezet a jellemző.

A gyermeket is védi, ha megfelelően kezelt a kismama asztmája

Az asztma várandósság alatti kezelése nagyon fontos mind a kismama, mind pedig a magzat egészségére nézve. A nem megfelelően kezelt asztma, a terhesség alatti asztmás tünetek következtében előfordulhat, hogy a magzathoz nem jut a fejlődéséhez szükséges oxigén. Emiatt növekedés- és súlyfejlődés elmaradás, preeklampszia vagy akár koraszülés is bekövetkezhet.

Sok kismama a mellékhatásoktól tartva inkább nem szedi, vagy csökkenti az orvos által felírt gyógyszer mennyiséget. Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az inhalációs szteroidok várandósság alatt is biztonságosak, hiszen a tüdőbe belélegezve helyben szívódnak fel, a hatásuk tehát nem érinti az egész szervezetet - tette hozzá dr. Potecz Györgyi.

A Journal of Allergy and Immunology kutatásából pedig az is kiderült, hogy ha a kismama előírás szerint szedi a terhesség alatt a gyógyszereit, akkor az inhalációs szteroidok használatával csökkenteni tudja a gyermeknél megjelenő asztma kockázatát. A 140 vizsgált gyermek esetében erre a megfigyelésre jutottak a kutatók, akik születéstől 4 és 6 éves korukig követték nyomon a gyerekek állapotát.

A terhesség alatt az asztma kezelése tehát mind a kismama, mind pedig a gyermek szempontjából nagyon fontos. Annak érdekében, hogy a magzat oxigén ellátottsága megfelelő legyen, és így csökkenthessük a komplikációk esélyét, fontos, hogy a megbeszélt időpontban, de panaszok esetén soron kívül is konzultáljunk a kezelőorvossal – tanácsolja dr. Potecz Györgyi. Szükség esetén a gyógyszerek beállítását módosítani lehet a terhesség alatt, annak érdekében, hogy a kismama tünetmentes legyen.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegségem

    Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
    .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus