Tüdőáttét: ezért fontos a primer tumor kutatás

Tüdőáttét: ezért fontos a primer tumor kutatás

Utolsó módosítás:2022.06.22 18:54

A daganatos megbetegedések nem minden esetben okoznak tünetet, vagy a tünetek nem utalnak egyértelműen a betegségre, ezért az érintettek már csak az áttétek megjelenésekor fordulnak orvoshoz. Dr. Pádi Éva a Tüdőközpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája elmondta, hogy milyen lehetőségek léteznek a tüdőáttét kezelésére és arról is beszélt, hogy miért fontos a primer tumor kutatás elvégzése.

A tüdőáttét nem tüdődaganat

Jelentős különbség van aközött, ha a daganat a tüdőben alakul ki, tehát itt található a primer daganat, mint amikor a rosszindulatú elváltozás a test más pontjáról terjed át a tüdőre, áttétet képezve a légzőszervben. Előbbi a valódi tüdődaganat, utóbbit pedig tüdőáttétnek nevezzük.

A tüdőben zajlik a légcsere, a hajszálerekkel gazdagon behálózott léghólyagocskák biztosítják, hogy a vérbe friss oxigén jusson. A tüdő gazdag érhálózata azonban fokozott kockázatot is jelent. Ha a szervezetben valahol daganat alakult ki, a rosszindulatú sejtek a véráram útján könnyen eljutnak a tüdőbe, a tüdőben kialakuló áttét éppen ezért nagyon gyakori.

Folt a tüdőn – gyakran tünetmentesen alakul ki a tüdőáttét

A tüdőben kialakuló rosszindulatú elváltozás – akár daganat, akár áttét - nem mindig okoz tüneteket. Attól függően, hogy a tüdő melyik részén alakult ki elváltozás, a beteg akár panaszmentes lehet. Sok esetben csak a rutin tüdőszűrés vagy egy tüdőgyulladás miatt készült röntgen fedi fel a betegséget. Ilyenkor azonban még nem lehet tudni, hogy tüdődaganat vagy tüdőáttét látható a felvételen.

Primer tumor kutatás

Tüdőáttét kivizsgálás primer tumor kutatás.Dr. Pádi Éva elmondta, hogy ilyen esetben meg kell kezdeni a primer tumor kutatást, vagyis ki kell deríteni, hogy hol lehet a szervezetben a kiinduló daganat. Ez azért lényeges, mert ez alapján lehet meghatározni a további kezelést, mely lehet többek közt sugárkezelés, kemoterápia vagy hormonterápia attól függően, hogy a primer daganat például az emlő, prosztata, vastagbél vagy egyéb szervben helyezkedik el.

A terápia ugyanis elsődlegesen a primer daganat kezelésére irányul, a legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha a tumort operációval sikerül eltávolítani. Nemcsak a primer tumor, hanem a tüdőáttét is műthető, ha ún. szoliter áttét, vagyis egy gócban helyezkedik el, nem pedig szétszórtan jelent meg. Többszörös áttétek esetében viszont sok esetben már csak palliatív, vagyis tüneti terápia alkalmazható. Ennek célja elsődlegesen már nem a gyógyulás, hanem a jobb életminőség elérése és a fájdalom csökkentése. Az is előfordulhat, hogy nem sikerül a primer tumor felkutatása, ilyen esetben a daganatsejtek ellen ható, széles spektrumú onkológiai kezelés kezdődik.

Összefoglalva dr. Pádi Éva elmondta, hogy ha a tüdőben daganatra utaló elváltozás jelent meg, a további kezelést az dönti el, hogy primer, vagy áttét – szakkifejezéssel metasztázis - az, amit a képalkotó vizsgálat eredményén látunk. A primer tumor kutatás során részletes kivizsgálás történik, így megállapítják a tüdődaganat vagy tüdőáttét diagnózisát. A kezelés ezt követően a sebész, onkológus összehangolt munkájával valósul meg.

Téma szakértője

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó oldalak