Náthás csecsemő – hogyan segíthetünk?

Náthás csecsemő – hogyan segíthetünk?

Utolsó módosítás:2020.02.24 14:55

A náthás csecsemő orra bedugul, ilyenkor az alvás és az evés is nehezen megy. A csecsemő közérzete rosszabb, nyűgösebb. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát az otthoni kezelési lehetőségekről kérdeztük.

Náthás csecsemőknél fontos a folyadékpótlás

A gyulladt, duzzadt orrnyálkahártya kezeléséhez fontos a bőséges folyadékfogyasztás. A csecsemő az orrán át, a duzzadt orrnyálkahártya miatt nem jut levegőhöz és nyitott szájjal lélegzik, melynek során sokkal több folyadékot veszít, mint orrlégzés mellett. Emellett a légzésünk is szaporábbá válhat nátha, magasabb testhőmérséklet esetén és ez is növeli a folyadék szükségletet.

 

A légvételt akadályozó orrnyálkahártya duzzanat megszüntetése is fontos, emiatt érösszehúzó orrspray alkalmazása is javasolt néhány napig a sós, tengervizes orrspray használata mellett. Anyatejes babákat igény szerint tápláljunk nátha esetén is. Tápszeres kicsiket babavízzel vagy forralt és lehűtött vízzel kínáljunk. Ellenőrizzük rendszeresen a pelus tartalmát. Ha a vizelet színe sötétebb, a szaga erősebb, az azt jelzi, hogy több folyadékra van szüksége.

Az orrtisztítás – nem szeretjük, de nagy szükség van rá

A náthás csecsemő orra eldugul a nyálkahártya duzzanat és az intenzív váladékképződés miatt. Ez nemcsak az evést és az alvást nehezíti meg, de szövődményeket is okozhat. Ha az orrdugulás miatt a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni, akár fülgyulladás vagy nagyobb gyerekeknél arcüreggyulladás is kialakulhat.

 

A legkisebbeknél a műanyag, kézi orrszívó használata javasolt. Ha ezzel nem érjük el a kívánt hatást, elektromos vagy porszívó orrszívót érdemes bevetni a cél érdekében. A készülékek használata előtt érdemes patikában kapható, sós vizes orrspray segítségével fellazítani az orrváladékot, így könnyebben eltávolítható.

Könnyebb légzés az ágyban

Náthás csecsemőnél fontos a rendszeres orrtisztítás a nyugost alváshoz.Alvás közben, a fekvő testhelyzet miatt az orr még könnyebben eldugul. Ezt megelőzendő, emeljük meg kicsit az ágy fejvégi részét. Az ágyrács és a matrac közé helyezzünk néhány könyvet, egy párnát vagy törölközőt. Fontos, hogy ezek a matrac alá kerüljenek, ne pedig fölé, mert közvetlenül a gyermek feje alatt elhelyezett párna, pléd vagy törölköző akár fulladást is okozhat.

Párásítás a gyerekszobában

Ha a csecsemő náthás, akkor érdemes párásítani a szobájában, ha ott száraz a levegő, alacsony a páratartalom. A száraz levegő belélegzése ugyanis irritálja az érzékeny nyálkahártyát. A váladék is könnyebben távozik, ha a nedves levegő belégzésével megkönnyítjük a váladék oldódását. Azonban nemcsak a szobalevegő megfelelő páratartalma a fontos, hanem a légutak nyálkahártyájának a nedvesítése is jótékony, ezért javasolt a gyakori fiziológiás sóval vagy Salvus vízzel történő inhalálás.

 

Fontos, hogy az inhalátor készülékeket a gyártó által leírt módon, rendszeresen tisztítsuk, hogy megelőzzük a penész és egyéb kórokozók elszaporodását. A párásító használata mellett lényeges, hogy naponta egy-két alkalommal legalább egy gyors huzattal kiszellőztessük a szobát. Ez idő alatt természetesen a kicsit vigyük másik helyiségbe.

Tiszta levegő

A gyerekszoba szellőztetését olyan napszakokban végezzük, amikor a környékünkön tiszta a levegő. A légszennyezettség, csakúgy, mint a lakáson belüli dohányzás megnöveli a fogékonyságot a különböző légúti betegségekre – például hörghurutra, és annak szövődményeként tüdőgyulladásra, de megnehezíti a felépülést egy egyszerű nátha esetén is.

Pihentessük és pihenjünk mi is!

A náthás csecsemő ápolása megterhelő a szülő számára is, így amikor csak módunk van rá, pihenjünk. Az alvás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszer jól, egészségesen tudjon működni, betegség esetén tehát az alvásnak a gyógyulásban is fontos szerepe van. Ha az orrát kitisztítottuk, a kicsi jóllakott, simogassuk, altassuk el és pihenjünk mi is, amennyit csak lehet.

Mit igyon a náthás csecsemő?

Náthás csecsemőnél fontos a folyadékpótlás.Az anyatejes babát kínáljuk anyatejjel minél gyakrabban, mert az anyatej fontos védőanyagokat tartalmaz, amelyek a gyógyulását is segítik. A hozzátáplálás időszakában is tegyünk így. Gyógynövényekből készült teák esetén 1 éves kor alatt kizárólag a patikában vásárolt, gyógyszertári tisztaságú gyógynövényekből készült főzetet adhatunk, vagy a készen vásárolható teakeverékeket, betartva az életkorra vonatkozó ajánlást. 1 éves kor alatt, nátha esetén a nyákoldó, köptető hatású ánizs, vagy 5-6 hónapos kortól a hársfatea és a C-vitaminban gazdag csipkebogyó és hibiszkusz fogyasztása előnyös lehet, bár utóbbi kesernyés íze miatt gyerekek körében nem túl kedvelt.

Mit ne adjunk a náthás csecsemőnek?

  • Borsmenta, fekete- és zöldteát egy éves kor alatt semmiképp ne adjunk!
  • A kamilla szintén nem javasolt, mert szárítja a nyálkahártyát és sokan allergiások rá.
  • A méz fogyasztása közkedvelt gyógymód nátha, torokfájás esetén, de 12 hónapos kor alatti gyerekeknek nem szabad adni! A kisgyermekek éretlen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre. A mézben természetes módon előfordulhat a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a botulizmus nevű – izomgörcsöket és izombénulást kiváltó - súlyos ételmérgezés okozója.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A náthás tünetek olykor súlyosabb állapotokhoz vezethetnek. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha a csecsemőnek magas, 38,5oC feletti láza van, és a folyadékot sem fogadja el, nem iszik. Ha a nátha, orrdugulás mellett egyéb tünetei is jelentkeznek: a füle fáj, vagy légzési nehézségei vannak, sokat köhög.

 

Az elhúzódó orrfolyás és orrdugulás hátterében is állhatnak komolyabb, kezelést igénylő problémák, így amennyiben „csak” ez a panasz, egyéb légúti betegség tünete nélkül, akkor is mutassuk meg a gyermekorvosnak.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy fokú elégedettség

Meg sehol sem tapasztaltam ilyen nagy fokú odafigyelest, mint a Doktornőnél!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász