A felnőttekre is veszélyes lehet az RSV

A felnőttekre is veszélyes lehet az RSV

Utolsó módosítás:2024.03.05 17:13

Az RSV (respiratory syncytial virus- légúti órássejtes vírus) egy viszonylag gyakori és nagyon fertőzőképes vírus. Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy a hat hónaposnál fiatalabb gyermekek és az idősebb korosztály körében a legnagyobb a kockázata az RSV súlyos szövődményeinek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Influenza, koronavírus és RSV

A légúti figyelőszolgálat adatai szerint az országban 2024. február 19 - 25. között 55 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 286 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.  A kórházi ápolást igénylő betegek közül 82 főnél influenza A, 100 főnél RSV, 27 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 86 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a COVID-19 fertőzöttek 74,1 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak – olvasható a közleményben.

-Az RSV egy alsó- és felsőlégúti fertőzést okozó vírus, ami a légúti fertőzések gyakori oka a csecsemők és kisgyermekek körében, valamint a 65 évnél idősebb felnőtteknél. Mivel számtalan formája van, így életünk során többször is megfertőződhetünk vele – mondja dr. Hidvégi Edit. Az RSV szezonális járványokat okoz, Magyarországon általában október-november és március-április között üti fel a fejét. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött személyek köhögéssel és tüsszentéssel adhatják tovább; de a fertőzés átadható szennyezett felületek megérintésével is.

Kiket veszélyeztet leginkább a betegség?

-Az RSV a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. A fertőzésen sokszor szinte észrevétlenül esnek át az érintettek, és a közönséges megfázáshoz hasonló tüneteken kívül (köhögés, orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, torokfájás és láz) nem igen tapasztalnak egyebet – magyarázza Hidvégi doktornő. A legtöbb egészséges felnőtt és gyermek egy héten belül felépül a betegségből. Súlyosabb esetben azonban a fertőzés a hörgőkre és a tüdőre terjed, és komoly szövődményeket (az alsóbb légutak gyullladása, tüdőgyulladás) is okozhat különösen koraszülött babák, valamint krónikus betegségekkel, veleszületett rendellenességekkel küzdő gyermekeknél. Ilyen esetben magas láz, erős köhögés, zihálás vagy nehézlégzés, hangos nyögés, táplálási nehezítettség és csökkent aktivitás hívja fel a figyelmet a betegség súlyosbodására. Kutatások arra is fényt derítettek, hogy azok körében, akik első életévükben átestek a fertőzésen, a későbbiekben nagyobb arányban fordul elő súlyos ziháló légzés és asztma. A felnőttek esetében a magas kockázatnak kitett csoportok közé tartoznak a csökkent védekezőképességű vagy autoimmun betegségben szenvedők, a 65 év felettiek, valamint az idősek otthonában vagy tartós ápolást-gondozást nyújtó intézményekben élők. A kórházi kezelést igénylő felnőtteknél a társbetegségek is fontos rizikótényezőt jelentenek. A krónikus légzőszervi betegségek (COPD, asztma), krónikus vesebetegség, szív-és érrendszeri betegségek (pangásos szívelégtelenség, koszorúér-betegség), valamint a cukorbetegség is azon társbetegségek közé tartoznak, amelyekről korábbi epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az RSV-vel kórházba került betegek körében gyakoriak.

Az RSV kezelése

-Jelenleg nincs egyetlen kezelési módszer vagy gyógyszer sem, amellyel az RSV gyógyítható – mondja dr. Hidvégi Edit, csak a tünetek enyhítésére van lehetőség. A pihenés, bőséges folyadékfogyasztás, szükség esetén láz- és fájdalomcsillapító készítmények segítenek. Antibiotikum adása nem indokolt! Fontos a rendszeres orrtisztítás, orrszívás, valamint az életkornak megfelelő orrspray használata. RSV-vel fertőzött gyermekeknél a váladékoldásban az inhalációs terápia nyújthat segítséget, melynek során sós vizet vagy izotóniás (a szervezet folyadékösszetételével és arányával is megegyező) oldatot inhalálnak be, így a váladékot könnyebben fel tudják köhögni. Amennyiben az RSV-ferzőzés mellett asztmás alapbetegség áll fenn, belélegezve alkalmazható hörgőtágítókra is szükség lehet. 

Az RSV megelőzése

-Az RSV ellen létezik ún. passzív védőoltás, ami nem gyengített kórokozókat, hanem a vírusellenes ellenanyagokat tartalmaz. Hazánkban az RSV oltást megelőzés céljából két csoport kaphatja meg: a hat hónaposnál fiatalabb koraszülöttek, valamint a kétévesnél fiatalabb, nagy kockázatnak kitett (bronchopulmonális diszplázia, veleszületett szívbetegség) gyermekek. Az oltáshoz – neonatológus szakvéleménye alapján – ingyen is hozzájuthatnak az érintettek a koraszülött ellátás keretein belül. Fontos előrelépés, hogy nemrégiben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta az első, 60 évesnél idősebb felnőttek RSV fertőzésének megelőzésére szolgáló védőoltásokat is, ezek jelenleg Magyarországon még nem érhetők el. Az RSV vírus terjedése elsősorban a higiénés szabályok betartásával (kézmosás, zsebkendő használat, közös eszközök használatának mellőzése, felületfertőtlenítés), valamint a szociális távolságtartással és a betegek, fertőzöttek elkülönítésével előzhető meg – ismerteti dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont orvosa.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt szakértők!! 29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom. Hajnalka
  Dudás Hajnalka

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Hajnalka!

  Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
  Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
  A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
  06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Figyelmes

  Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus