A felnőttekre is veszélyes lehet az RSV

A felnőttekre is veszélyes lehet az RSV

Utolsó módosítás:2024.03.05 17:13

Az RSV (respiratory syncytial virus- légúti órássejtes vírus) egy viszonylag gyakori és nagyon fertőzőképes vírus. Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy a hat hónaposnál fiatalabb gyermekek és az idősebb korosztály körében a legnagyobb a kockázata az RSV súlyos szövődményeinek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Influenza, koronavírus és RSV

A légúti figyelőszolgálat adatai szerint az országban 2024. február 19 - 25. között 55 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 286 000 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.  A kórházi ápolást igénylő betegek közül 82 főnél influenza A, 100 főnél RSV, 27 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 86 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a COVID-19 fertőzöttek 74,1 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak – olvasható a közleményben.

-Az RSV egy alsó- és felsőlégúti fertőzést okozó vírus, ami a légúti fertőzések gyakori oka a csecsemők és kisgyermekek körében, valamint a 65 évnél idősebb felnőtteknél. Mivel számtalan formája van, így életünk során többször is megfertőződhetünk vele – mondja dr. Hidvégi Edit. Az RSV szezonális járványokat okoz, Magyarországon általában október-november és március-április között üti fel a fejét. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött személyek köhögéssel és tüsszentéssel adhatják tovább; de a fertőzés átadható szennyezett felületek megérintésével is.

Kiket veszélyeztet leginkább a betegség?

-Az RSV a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. A fertőzésen sokszor szinte észrevétlenül esnek át az érintettek, és a közönséges megfázáshoz hasonló tüneteken kívül (köhögés, orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, torokfájás és láz) nem igen tapasztalnak egyebet – magyarázza Hidvégi doktornő. A legtöbb egészséges felnőtt és gyermek egy héten belül felépül a betegségből. Súlyosabb esetben azonban a fertőzés a hörgőkre és a tüdőre terjed, és komoly szövődményeket (az alsóbb légutak gyullladása, tüdőgyulladás) is okozhat különösen koraszülött babák, valamint krónikus betegségekkel, veleszületett rendellenességekkel küzdő gyermekeknél. Ilyen esetben magas láz, erős köhögés, zihálás vagy nehézlégzés, hangos nyögés, táplálási nehezítettség és csökkent aktivitás hívja fel a figyelmet a betegség súlyosbodására. Kutatások arra is fényt derítettek, hogy azok körében, akik első életévükben átestek a fertőzésen, a későbbiekben nagyobb arányban fordul elő súlyos ziháló légzés és asztma. A felnőttek esetében a magas kockázatnak kitett csoportok közé tartoznak a csökkent védekezőképességű vagy autoimmun betegségben szenvedők, a 65 év felettiek, valamint az idősek otthonában vagy tartós ápolást-gondozást nyújtó intézményekben élők. A kórházi kezelést igénylő felnőtteknél a társbetegségek is fontos rizikótényezőt jelentenek. A krónikus légzőszervi betegségek (COPD, asztma), krónikus vesebetegség, szív-és érrendszeri betegségek (pangásos szívelégtelenség, koszorúér-betegség), valamint a cukorbetegség is azon társbetegségek közé tartoznak, amelyekről korábbi epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az RSV-vel kórházba került betegek körében gyakoriak.

Az RSV kezelése

-Jelenleg nincs egyetlen kezelési módszer vagy gyógyszer sem, amellyel az RSV gyógyítható – mondja dr. Hidvégi Edit, csak a tünetek enyhítésére van lehetőség. A pihenés, bőséges folyadékfogyasztás, szükség esetén láz- és fájdalomcsillapító készítmények segítenek. Antibiotikum adása nem indokolt! Fontos a rendszeres orrtisztítás, orrszívás, valamint az életkornak megfelelő orrspray használata. RSV-vel fertőzött gyermekeknél a váladékoldásban az inhalációs terápia nyújthat segítséget, melynek során sós vizet vagy izotóniás (a szervezet folyadékösszetételével és arányával is megegyező) oldatot inhalálnak be, így a váladékot könnyebben fel tudják köhögni. Amennyiben az RSV-ferzőzés mellett asztmás alapbetegség áll fenn, belélegezve alkalmazható hörgőtágítókra is szükség lehet. 

Az RSV megelőzése

-Az RSV ellen létezik ún. passzív védőoltás, ami nem gyengített kórokozókat, hanem a vírusellenes ellenanyagokat tartalmaz. Hazánkban az RSV oltást megelőzés céljából két csoport kaphatja meg: a hat hónaposnál fiatalabb koraszülöttek, valamint a kétévesnél fiatalabb, nagy kockázatnak kitett (bronchopulmonális diszplázia, veleszületett szívbetegség) gyermekek. Az oltáshoz – neonatológus szakvéleménye alapján – ingyen is hozzájuthatnak az érintettek a koraszülött ellátás keretein belül. Fontos előrelépés, hogy nemrégiben az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta az első, 60 évesnél idősebb felnőttek RSV fertőzésének megelőzésére szolgáló védőoltásokat is, ezek jelenleg Magyarországon még nem érhetők el. Az RSV vírus terjedése elsősorban a higiénés szabályok betartásával (kézmosás, zsebkendő használat, közös eszközök használatának mellőzése, felületfertőtlenítés), valamint a szociális távolságtartással és a betegek, fertőzöttek elkülönítésével előzhető meg – ismerteti dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont orvosa.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Dr Úr! 1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom? Válaszát előre isköszönöm Üdv Ildikó
    Tölts Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!
    Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Tökéletes ellátás

    Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus