Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2021.02.25 Módosítva: 2021.03.02

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

Asztmásoknak fontos a védőoltás

Ha a kórokozók a szervezetbe jutva a légutak gyulladását okozzák, az felerősítheti az asztmás tüneteket. Az őszi és téli időszakban több kórokozó is okozhat ilyen panaszokat, de szerencsére egy részük ellen védőoltással is védekezhetünk.

 

Asztmás betegeknek javasolt a pneummococcus elleni védőoltás, ez a baktérium által okozott tüdőgyulladást segít megelőzni. Ez a tüdőgyulladás leggyakoribb formája, mely gyakran influenza szövődményeként is jelentkezik. Éppen ezért javasolt az influenza elleni védőoltás is az asztmás betegeknek, csakúgy, mint a koronavírus elleni oltás is.

Nem jól beállított asztmával súlyosabb szövődmények

Asztma fellángolását okozhatják a légúti betegségek.A közepesen súlyos vagy súlyos asztmásoknál magasabb a légúti fertőzések által kiváltott komolyabb szövődmények kockázata, mint az enyhe asztmás tüneteket mutatók esetében. A legfontosabb azonban, hogy a beteg gyógyszerelése jól beállított, vagyis az asztma kontrollált legyen – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi. Az asztma gyógyszerekkel a légutak gyulladását csökkentjük, ezért egy megfelelően beállított kezelésben részesülő, tünetmentes betegnél mindenképp kisebb a légúti fertőzés következtében fellépő állapotromlás esélye.

Mit tegyen, ha asztmásként megbetegedett?

A légúti fertőzés és az asztma kombinációja fokozott terhelést jelent. A hörgőszűkület és a fokozott váladékképződés miatt a gyógyulás elhúzódhat és megnő a szövődmények kockázata. A beteg azt is tapasztalhatja, hogy a korábban jól beállított kezelés mellett az asztmás tünetei is erősödnek.

 

Az asztma kezelését légúti betegség esetén sem szabad felfüggeszteni. Ha ennek ellenére rosszabbodást tapasztal, nehézlégzés jelentkezik, gyakori köhögés, a megszokott fenntartó kezelés ellenére is sűrűbben használja a rohamoldó gyógyszert, akkor forduljon kezelőorvosához! Akár távkonzultációban is van lehetőség a tüneteket megbeszélni, az otthon mért légzésfunkciós értékekkel összevetni és ezek alapján a kezelést módosítani, hogy asztmás panaszai megszűnjenek.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen és magabiztos

Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

További vélemények

Hírek

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

A koronavírus-fertőzés lezajlását követően bizonyos tünetek hosszú ideig megmaradhatnak. A poszt-COVID szindróma kivizsgálásával kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Az új típusú koronavírus eltérő súlyosságú tüneteket okozhat a betegeknél. Van, aki otthoni lábadozással átvészeli a fertőzést, de sokan szorulnak kórházi kezelésre. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát a COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük. Azt is elmondta, mikor hívjunk mindenképp mentőt és mire figyeljünk a felépülést követően.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink