Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Utolsó módosítás:2021.03.02 11:27

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

Asztmásoknak fontos a védőoltás

Ha a kórokozók a szervezetbe jutva a légutak gyulladását okozzák, az felerősítheti az asztmás tüneteket. Az őszi és téli időszakban több kórokozó is okozhat ilyen panaszokat, de szerencsére egy részük ellen védőoltással is védekezhetünk.

 

Asztmás betegeknek javasolt a pneummococcus elleni védőoltás, ez a baktérium által okozott tüdőgyulladást segít megelőzni. Ez a tüdőgyulladás leggyakoribb formája, mely gyakran influenza szövődményeként is jelentkezik. Éppen ezért javasolt az influenza elleni védőoltás is az asztmás betegeknek, csakúgy, mint a koronavírus elleni oltás is.

Nem jól beállított asztmával súlyosabb szövődmények

Asztma fellángolását okozhatják a légúti betegségek.A közepesen súlyos vagy súlyos asztmásoknál magasabb a légúti fertőzések által kiváltott komolyabb szövődmények kockázata, mint az enyhe asztmás tüneteket mutatók esetében. A legfontosabb azonban, hogy a beteg gyógyszerelése jól beállított, vagyis az asztma kontrollált legyen – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi. Az asztma gyógyszerekkel a légutak gyulladását csökkentjük, ezért egy megfelelően beállított kezelésben részesülő, tünetmentes betegnél mindenképp kisebb a légúti fertőzés következtében fellépő állapotromlás esélye.

Mit tegyen, ha asztmásként megbetegedett?

A légúti fertőzés és az asztma kombinációja fokozott terhelést jelent. A hörgőszűkület és a fokozott váladékképződés miatt a gyógyulás elhúzódhat és megnő a szövődmények kockázata. A beteg azt is tapasztalhatja, hogy a korábban jól beállított kezelés mellett az asztmás tünetei is erősödnek.

 

Az asztma kezelését légúti betegség esetén sem szabad felfüggeszteni. Ha ennek ellenére rosszabbodást tapasztal, nehézlégzés jelentkezik, gyakori köhögés, a megszokott fenntartó kezelés ellenére is sűrűbben használja a rohamoldó gyógyszert, akkor forduljon kezelőorvosához! Akár távkonzultációban is van lehetőség a tüneteket megbeszélni, az otthon mért légzésfunkciós értékekkel összevetni és ezek alapján a kezelést módosítani, hogy asztmás panaszai megszűnjenek.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Felelősség teljes

  Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus