Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Utolsó módosítás:2021.03.02 11:27

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

Asztmásoknak fontos a védőoltás

Ha a kórokozók a szervezetbe jutva a légutak gyulladását okozzák, az felerősítheti az asztmás tüneteket. Az őszi és téli időszakban több kórokozó is okozhat ilyen panaszokat, de szerencsére egy részük ellen védőoltással is védekezhetünk.

 

Asztmás betegeknek javasolt a pneummococcus elleni védőoltás, ez a baktérium által okozott tüdőgyulladást segít megelőzni. Ez a tüdőgyulladás leggyakoribb formája, mely gyakran influenza szövődményeként is jelentkezik. Éppen ezért javasolt az influenza elleni védőoltás is az asztmás betegeknek, csakúgy, mint a koronavírus elleni oltás is.

Nem jól beállított asztmával súlyosabb szövődmények

Asztma fellángolását okozhatják a légúti betegségek.A közepesen súlyos vagy súlyos asztmásoknál magasabb a légúti fertőzések által kiváltott komolyabb szövődmények kockázata, mint az enyhe asztmás tüneteket mutatók esetében. A legfontosabb azonban, hogy a beteg gyógyszerelése jól beállított, vagyis az asztma kontrollált legyen – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi. Az asztma gyógyszerekkel a légutak gyulladását csökkentjük, ezért egy megfelelően beállított kezelésben részesülő, tünetmentes betegnél mindenképp kisebb a légúti fertőzés következtében fellépő állapotromlás esélye.

Mit tegyen, ha asztmásként megbetegedett?

A légúti fertőzés és az asztma kombinációja fokozott terhelést jelent. A hörgőszűkület és a fokozott váladékképződés miatt a gyógyulás elhúzódhat és megnő a szövődmények kockázata. A beteg azt is tapasztalhatja, hogy a korábban jól beállított kezelés mellett az asztmás tünetei is erősödnek.

 

Az asztma kezelését légúti betegség esetén sem szabad felfüggeszteni. Ha ennek ellenére rosszabbodást tapasztal, nehézlégzés jelentkezik, gyakori köhögés, a megszokott fenntartó kezelés ellenére is sűrűbben használja a rohamoldó gyógyszert, akkor forduljon kezelőorvosához! Akár távkonzultációban is van lehetőség a tüneteket megbeszélni, az otthon mért légzésfunkciós értékekkel összevetni és ezek alapján a kezelést módosítani, hogy asztmás panaszai megszűnjenek.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegségem

    Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
    .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus