Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Utolsó módosítás:2021.03.02 11:27

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

Asztmásoknak fontos a védőoltás

Ha a kórokozók a szervezetbe jutva a légutak gyulladását okozzák, az felerősítheti az asztmás tüneteket. Az őszi és téli időszakban több kórokozó is okozhat ilyen panaszokat, de szerencsére egy részük ellen védőoltással is védekezhetünk.

 

Asztmás betegeknek javasolt a pneummococcus elleni védőoltás, ez a baktérium által okozott tüdőgyulladást segít megelőzni. Ez a tüdőgyulladás leggyakoribb formája, mely gyakran influenza szövődményeként is jelentkezik. Éppen ezért javasolt az influenza elleni védőoltás is az asztmás betegeknek, csakúgy, mint a koronavírus elleni oltás is.

Nem jól beállított asztmával súlyosabb szövődmények

Asztma fellángolását okozhatják a légúti betegségek.A közepesen súlyos vagy súlyos asztmásoknál magasabb a légúti fertőzések által kiváltott komolyabb szövődmények kockázata, mint az enyhe asztmás tüneteket mutatók esetében. A legfontosabb azonban, hogy a beteg gyógyszerelése jól beállított, vagyis az asztma kontrollált legyen – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi. Az asztma gyógyszerekkel a légutak gyulladását csökkentjük, ezért egy megfelelően beállított kezelésben részesülő, tünetmentes betegnél mindenképp kisebb a légúti fertőzés következtében fellépő állapotromlás esélye.

Mit tegyen, ha asztmásként megbetegedett?

A légúti fertőzés és az asztma kombinációja fokozott terhelést jelent. A hörgőszűkület és a fokozott váladékképződés miatt a gyógyulás elhúzódhat és megnő a szövődmények kockázata. A beteg azt is tapasztalhatja, hogy a korábban jól beállított kezelés mellett az asztmás tünetei is erősödnek.

 

Az asztma kezelését légúti betegség esetén sem szabad felfüggeszteni. Ha ennek ellenére rosszabbodást tapasztal, nehézlégzés jelentkezik, gyakori köhögés, a megszokott fenntartó kezelés ellenére is sűrűbben használja a rohamoldó gyógyszert, akkor forduljon kezelőorvosához! Akár távkonzultációban is van lehetőség a tüneteket megbeszélni, az otthon mért légzésfunkciós értékekkel összevetni és ezek alapján a kezelést módosítani, hogy asztmás panaszai megszűnjenek.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus