Influenza kezelése gyermekkorban

Influenza kezelése gyermekkorban

dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2019.11.25 Módosítva: 2020.09.30

Az influenza különösen az 5 év alatti gyermekekre veszélyes, náluk magasabb a szövődmények – légzési nehézségek, tüdőgyulladás – kockázata. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta milyen tünetekből ismerjük fel és hogyan kezeljük gyermekkorban az influenzát.

Hogyan előzhetem meg, hogy gyermekem influenzás legyen?

Az influenza szezon késő ősztől egészen kora tavaszig tart, így ebben az időszakban fokozottan figyelnünk kell a megelőzésre és a kezelésre. A gyermekközösségekben a fertőzések könnyen és gyorsan terjednek. Ezt kivédeni nehéz, hiszen viszonylag sok gyermek tartózkodik egy csoportszobában vagy teremben a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban. Odafigyeléssel azonban csökkenthetjük a kockázatot:

- Tanítsuk meg a rendszeres és alapos kézmosásra gyermekeinket! Ez az egyszerű tevékenység sokat segít a megelőzésben.

- Pihenjen eleget! Aki fáradt, keveset alszik, könnyebben megbetegszik. Az óraátállítás, a korai sötétedés és a koránkelés is megviseli a szervezetet. így nagyon fontos , hogy a gyerekek időben ágyba kerüljenek.

- Ne mondjunk le a szabadban töltött időről! Korábban sötétedik, hidegebb van, sokszor szívesebben maradnánk a meleg lakásban, de nem érdemes. A rendszeres szabadban töltött idő, a friss levegőn végzett mozgás kedvezően hat az immunrendszerre, segít a betegségek megelőzésében.

- A D-vitamin pótlás nagyon fontos gyerekek esetében is! Bizonyítottan támogatja az immunrendszer működését. 1-18 év között 500-1000NE szedése javasolt, téli időszakban, elégtelen D vitamin szint esetén ennél is több. A gyermekünkre szabott pontos mennyiséget egyeztessük gyermekorvossal.

- Védőoltás influenza ellen: mindenki számára javasolt, de koraszülött és krónikus légúti beteg – asztmás - gyerekeknek mindenképp. Jó, ha a közösségbe járó nagyobb gyermeket beoltjuk és ezzel csökkentjük a kockázatát annak, hogy a kisebb testvérének „hazavigye” a betegséget.

Ha már elkapta a betegséget – milyen tünetekből ismerhetjük fel?

 • láz
 • hidegrázás
 • fejfájás
 • izomfájdalom
 • étvágytalanság
 • köhögés
 • torokfájás
 • orrfolyás
 • hányinger, hányás
 • szédülés
 • fáradtság

Influenza kezelése gyermekkorban

- Nagyon fontos az ágynyugalom, ezt többnyire maguktól is kívánják az influenza miatt levert, fáradt gyerekek. Ha étvágytalan, ne erőltessük, lényeges azonban a bőséges folyadékfogyasztás – víz, gyümölcslé, tea, levesek.

- Adható tüneti kezelés –láz- és fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő, orrspray. Lázas gyereknek ne adjunk aszpirint, vagy acetilszalicilsav tartalmú készítményt, mert súlyos szövődményeket okozhat. Paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú készímények használhatók.

- A lakás ideális páratartama 40-60% közötti. Ha ennél alacsonyabb, a száraz levegő irritálja a nyálkahártyát, ami felerősítheti a torokfájást, köhögést, szárítja az orrnyálkahártyát. Ilyen esetben érdemes párásítani a belső levegőt, legalább abban a szobában, ahol a kicsi lábadozik. De ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba, a tartós 70% körüli páratartalom kedvező feltételeket teremt a penészgomba és a háziporatka elszaporodására, amely allergiás egyéneknél felerősíti az allergiás, szénanáthás tüneteket. .

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha néhány napon belül nincs javulás, vagy súlyosbodó tünetek esetén mindenképp.
 • Ha a gyermeket szűnni nem akaró köhögés gyötri, nehéz a légzése.
 • Tartósan magas láz esetén, különösen csecsemőkorban.
 • Erős fejfájás és nyakmerevség esetén.

Téma szakértője

 • dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma
  • légzési panaszok
  • felnőtt- és gyermekellátás

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Dr!
Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy fokú elégedettség

Meg sehol sem tapasztaltam ilyen nagy fokú odafigyelest, mint a Doktornőnél!

További vélemények

Hírek

Asztma gyógyszer és magas vérnyomás: ha a két betegség együtt jár

Asztma gyógyszer és magas vérnyomás: ha a két betegség együtt jár

A magasvérnyomás betegség kezelését szolgáló egyes gyógyszerek szedése miatt rosszabbodhat az asztma, de vajon kell-e félni attól, hogy az asztma gyógyszerek megemelik a vérnyomást? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmagyarázta, hogy mire kell figyelni a kezelés során.

További részletek
Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Az életkor mellett a krónikus betegségek megléte jelent fokozott rizikót, ilyen esetben a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet. Sokan azonban épp meglévő betegségeik miatt bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek az érvényben lévő ajánlások az asztmásokra vonatkozóan.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink