Influenza kezelése gyermekkorban

Influenza kezelése gyermekkorban

Utolsó módosítás:2020.09.30 13:35

Az influenza különösen az 5 év alatti gyermekekre veszélyes, náluk magasabb a szövődmények – légzési nehézségek, tüdőgyulladás – kockázata. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta milyen tünetekből ismerjük fel és hogyan kezeljük gyermekkorban az influenzát.

Hogyan előzhetem meg, hogy gyermekem influenzás legyen?

Az influenza szezon késő ősztől egészen kora tavaszig tart, így ebben az időszakban fokozottan figyelnünk kell a megelőzésre és a kezelésre. A gyermekközösségekben a fertőzések könnyen és gyorsan terjednek. Ezt kivédeni nehéz, hiszen viszonylag sok gyermek tartózkodik egy csoportszobában vagy teremben a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban. Odafigyeléssel azonban csökkenthetjük a kockázatot:

- Tanítsuk meg a rendszeres és alapos kézmosásra gyermekeinket! Ez az egyszerű tevékenység sokat segít a megelőzésben.

- Pihenjen eleget! Aki fáradt, keveset alszik, könnyebben megbetegszik. Az óraátállítás, a korai sötétedés és a koránkelés is megviseli a szervezetet. így nagyon fontos , hogy a gyerekek időben ágyba kerüljenek.

- Ne mondjunk le a szabadban töltött időről! Korábban sötétedik, hidegebb van, sokszor szívesebben maradnánk a meleg lakásban, de nem érdemes. A rendszeres szabadban töltött idő, a friss levegőn végzett mozgás kedvezően hat az immunrendszerre, segít a betegségek megelőzésében.

- A D-vitamin pótlás nagyon fontos gyerekek esetében is! Bizonyítottan támogatja az immunrendszer működését. 1-18 év között 500-1000NE szedése javasolt, téli időszakban, elégtelen D vitamin szint esetén ennél is több. A gyermekünkre szabott pontos mennyiséget egyeztessük gyermekorvossal.

- Védőoltás influenza ellen: mindenki számára javasolt, de koraszülött és krónikus légúti beteg – asztmás - gyerekeknek mindenképp. Jó, ha a közösségbe járó nagyobb gyermeket beoltjuk és ezzel csökkentjük a kockázatát annak, hogy a kisebb testvérének „hazavigye” a betegséget.

Ha már elkapta a betegséget – milyen tünetekből ismerhetjük fel?

 • láz
 • hidegrázás
 • fejfájás
 • izomfájdalom
 • étvágytalanság
 • köhögés
 • torokfájás
 • orrfolyás
 • hányinger, hányás
 • szédülés
 • fáradtság

Influenza kezelése gyermekkorban

- Nagyon fontos az ágynyugalom, ezt többnyire maguktól is kívánják az influenza miatt levert, fáradt gyerekek. Ha étvágytalan, ne erőltessük, lényeges azonban a bőséges folyadékfogyasztás – víz, gyümölcslé, tea, levesek.

- Adható tüneti kezelés –láz- és fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő, orrspray. Lázas gyereknek ne adjunk aszpirint, vagy acetilszalicilsav tartalmú készítményt, mert súlyos szövődményeket okozhat. Paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú készímények használhatók.

- A lakás ideális páratartama 40-60% közötti. Ha ennél alacsonyabb, a száraz levegő irritálja a nyálkahártyát, ami felerősítheti a torokfájást, köhögést, szárítja az orrnyálkahártyát. Ilyen esetben érdemes párásítani a belső levegőt, legalább abban a szobában, ahol a kicsi lábadozik. De ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba, a tartós 70% körüli páratartalom kedvező feltételeket teremt a penészgomba és a háziporatka elszaporodására, amely allergiás egyéneknél felerősíti az allergiás, szénanáthás tüneteket. .

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha néhány napon belül nincs javulás, vagy súlyosbodó tünetek esetén mindenképp.
 • Ha a gyermeket szűnni nem akaró köhögés gyötri, nehéz a légzése.
 • Tartósan magas láz esetén, különösen csecsemőkorban.
 • Erős fejfájás és nyakmerevség esetén.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel talalkoztam, okos, felkeszult, lelkiismeretes!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász