COPD várható élettartam: a BODE index megmutatja?

COPD várható élettartam: a BODE index megmutatja?

Utolsó módosítás:2023.06.06 15:59

A COPD krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de az állapotromlás idejében megkezdett kezeléssel lelassítható. A diagnózis kapcsán a betegek elsőként az életkilátásaikról szeretnének biztosat tudni. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát ezzel kapcsolatban kérdeztük.

A diagnózis időpontja

A beteg életkilátása függ az életkorától és attól, hogy az állapotromlás, a tüdő károsodása milyen mértékű a diagnózis időpontjában. A COPD-nek különböző fokozatai, stádiumai vannak. Légzésfunkciós vizsgálattal pontosan meg lehet mérni, hogy a légzési kapacitásának hány százalékát vesztette már el a beteg. Ennek alapján lehet a 4 stádium valamelyikébe sorolni, és ez meghatározza a kezelési tervet is. Minél korábban kap valaki kezelést, annál jobbak az életkilátásai.

Az orvosi utasítások követése

COPD várható élettartam függ az orvosi utasítások követésétől is.A jó életminőség fenntartása és a várható élettartam növelése érdekében nagyon lényeges a jó orvos-beteg kommunikáció, a beteg együttműködése. Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy ehhez a betegnek meg kell kapnia minden információt a kezelésről, tisztázni kell a mellékhatásokkal kapcsolatos félelmeit, pontosan kell tudnia használni az inhalátort – ehhez oktatással tudunk hozzájárulni. Fontos a nyomonkövetés, a rendszeres kontroll  és az életmódbeli változtatásokra vonatkozó tanácsokat – dohányzás elhagyása, terhelhetőségtől függően rendszeres testmozgás - is követnie kell.

COPD várható élettartam

A diagnózist követő életkilátások mérésére használják szakemberek a BODE indexet. A számításokhoz négy különböző tényezőt értékelnek.

B - BMI - Testtömeg-index

O – Obstrukció, a légúti szűkület mértéke. Légzésfunkcióval a FEV1 érték meghatározása.

D- Diszpnoé – a légszomj mértéke. Korai stádiumban csak terhelésre, később nyugalomban is jelentkezik.

E – Exercise, vagyis testmozgás. A beteg terhelhetőségét méri, 6 perces séta alapján. Az egyes tényezőkre 0-3 közötti pontokat kaphat a beteg (0 legjobb, 3 legrosszabb).

 

Az összesítés alapján minél magasabb a BODE index, annál rosszabbak a beteg kilátásai. A szakemberek azonban egyetértenek abban, hogy a BODE index a pillanatnyi állapotról adhat információt, ami jobb, mintha kizárólag a FEV1 értékre alapozva próbáljuk megbecsülni a COPD várható élettartamot, azonban a több tényező figyelembevételével történő számítás is azt mutatja, hogy a betegség lefolyása rengeteg egyéb, korábban felsorolt – a betegség diagnózisának időpontja, az orvos utasításainak betartása – tényezőtől is függ.

Ezt tehetjük a jobb életkilátásokért

A COPD tünetei  nagyon alattomosan, lassan alakulnak ki, a kezdeti enyhe tünetek kapcsán sokan nem is gondolnak arra, hogy komolyabb problémájuk is lehet a háttérben. A COPD kezdeti tünetei a terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés és a köhögés. A betegség kialakulásáért döntő százalékban a dohányzás felelős, így amennyiben valaki dohányzik, elmúlt 40 éves, javasolt számára az éveként elvégzett légzésfunkciós szűrés, ahol korai stádiumban felismerhető a betegség és így a COPD-s beteg várható élettartama is növelhető.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt szakértők!! 29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom. Hajnalka
    Dudás Hajnalka

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Hajnalka!

    Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
    Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
    A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
    06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus