Dohányzás és leszokás a COPD tükrében

Dohányzás és leszokás a COPD tükrében

Utolsó módosítás:2022.11.14 22:22

A COPD világnap kapcsán, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által, a Tüdőközpont megbízásából készült kutatás a megkérdezettek dohányzási szokásait is felmérte. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a dohányzás kardinális kérdés a COPD szempontjából, mivel ez a betegség legnagyobb rizikófaktora.

Több férfi és fiatal dohányzik

A dohányzás növeli a COPD kockázatát.Az online kérdőíves adatfelvétel során megkérdezettek között közel azonos – 29, 28 és 35% - azon személyek aránya, akik dohányoztak korábban, akik már leszoktak és akik sohasem dohányoztak. Az 500 fős mintában az előző évi felmérés eredményéhez képest a férfiak és a 18-34 év közöttiek körében nőtt a dohányzók (rendszeresen + alkalmanként) aránya. A férfiak 33, a nők 25%-a jelezte, hogy jelenleg is dohányzik. Nemek tekintetében további különbség a dohányzásról való leszokás terén mutatkozik, ez az arány magasabb, 40% a nők körében és 29% a férfiak esetében. Dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy a COPD-s betegek között ennél jóval magasabb, 80-90% a dohányos, vagy exdohányosok aránya.

A fiatalabb korosztályt a passzív dohányzás is veszélyezteti

A kérdőívből az is kiderül, hogy a dohányzás nemcsak a dohányosok számára jelent kockázatot. A passzív dohányzást elszenvedők aránya – 43% - szintén a 18-34 éves korosztályban a legmagasabb. Nyilván ez az életkori sajátosságokra - társasági élet – vezethető vissza. A megkérdezettek körében a passzív dohányzás a legkevésbé – 12% - a 65 év feletti korosztály tagjait veszélyezteti.

A dohányzás miatt sokáig lappanghat a COPD

Mivel a COPD tünetei rendszerint 40 éves kor felett jelentkeznek, érdemes a 35-49 éves korosztály dohányzási szokásait is megfigyelni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit. Körükben is magas, 35% a dohányosok aránya, passzív dohányzásban pedig 29% érintett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a dohányzás által okozott gyakoribb köhögés, nehézlégzés megfelelnek a COPD kezdeti tüneteinek, de ezt a beteg nem érzékeli, "természetesnek" gondolja, holott nem az. A betegek emiatt későn fordulnak orvoshoz, így elhúzódhat a betegség diagnózisa.

A COPD nem gyógyítható, azonban az idejében megkezdett kezeléssel a további állapotromlást lehet megfékezni. A betegek életminőségét tehát nagyon nagy mértékben meghatározza az, hogy mikor került sor a diagnózisra. A legjobb eredményeket korai stádiumban megkezdett kezelés hozhatja. Éppen ezért van nagy jelentősége az évenként elvégzett szűrővizsgálatoknak. 40 éves kor feletti dohányosok számára évente javasolt a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése!

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Tökéletes ellátás

    Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus