Dohányzás és leszokás a COPD tükrében

Dohányzás és leszokás a COPD tükrében

Utolsó módosítás:2022.11.14 22:22

A COPD világnap kapcsán, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által, a Tüdőközpont megbízásából készült kutatás a megkérdezettek dohányzási szokásait is felmérte. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a dohányzás kardinális kérdés a COPD szempontjából, mivel ez a betegség legnagyobb rizikófaktora.

Több férfi és fiatal dohányzik

A dohányzás növeli a COPD kockázatát.Az online kérdőíves adatfelvétel során megkérdezettek között közel azonos – 29, 28 és 35% - azon személyek aránya, akik dohányoztak korábban, akik már leszoktak és akik sohasem dohányoztak. Az 500 fős mintában az előző évi felmérés eredményéhez képest a férfiak és a 18-34 év közöttiek körében nőtt a dohányzók (rendszeresen + alkalmanként) aránya. A férfiak 33, a nők 25%-a jelezte, hogy jelenleg is dohányzik. Nemek tekintetében további különbség a dohányzásról való leszokás terén mutatkozik, ez az arány magasabb, 40% a nők körében és 29% a férfiak esetében. Dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy a COPD-s betegek között ennél jóval magasabb, 80-90% a dohányos, vagy exdohányosok aránya.

A fiatalabb korosztályt a passzív dohányzás is veszélyezteti

A kérdőívből az is kiderül, hogy a dohányzás nemcsak a dohányosok számára jelent kockázatot. A passzív dohányzást elszenvedők aránya – 43% - szintén a 18-34 éves korosztályban a legmagasabb. Nyilván ez az életkori sajátosságokra - társasági élet – vezethető vissza. A megkérdezettek körében a passzív dohányzás a legkevésbé – 12% - a 65 év feletti korosztály tagjait veszélyezteti.

A dohányzás miatt sokáig lappanghat a COPD

Mivel a COPD tünetei rendszerint 40 éves kor felett jelentkeznek, érdemes a 35-49 éves korosztály dohányzási szokásait is megfigyelni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit. Körükben is magas, 35% a dohányosok aránya, passzív dohányzásban pedig 29% érintett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a dohányzás által okozott gyakoribb köhögés, nehézlégzés megfelelnek a COPD kezdeti tüneteinek, de ezt a beteg nem érzékeli, "természetesnek" gondolja, holott nem az. A betegek emiatt későn fordulnak orvoshoz, így elhúzódhat a betegség diagnózisa.

A COPD nem gyógyítható, azonban az idejében megkezdett kezeléssel a további állapotromlást lehet megfékezni. A betegek életminőségét tehát nagyon nagy mértékben meghatározza az, hogy mikor került sor a diagnózisra. A legjobb eredményeket korai stádiumban megkezdett kezelés hozhatja. Éppen ezért van nagy jelentősége az évenként elvégzett szűrővizsgálatoknak. 40 éves kor feletti dohányosok számára évente javasolt a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése!

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt szakértők!! 29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom. Hajnalka
  Dudás Hajnalka

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Hajnalka!

  Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
  Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
  A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
  06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Figyelmes

  Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus