Dohányzás és leszokás a COPD tükrében

Dohányzás és leszokás a COPD tükrében

Utolsó módosítás:2022.11.14 22:22

A COPD világnap kapcsán, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által, a Tüdőközpont megbízásából készült kutatás a megkérdezettek dohányzási szokásait is felmérte. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a dohányzás kardinális kérdés a COPD szempontjából, mivel ez a betegség legnagyobb rizikófaktora.

Több férfi és fiatal dohányzik

A dohányzás növeli a COPD kockázatát.Az online kérdőíves adatfelvétel során megkérdezettek között közel azonos – 29, 28 és 35% - azon személyek aránya, akik dohányoztak korábban, akik már leszoktak és akik sohasem dohányoztak. Az 500 fős mintában az előző évi felmérés eredményéhez képest a férfiak és a 18-34 év közöttiek körében nőtt a dohányzók (rendszeresen + alkalmanként) aránya. A férfiak 33, a nők 25%-a jelezte, hogy jelenleg is dohányzik. Nemek tekintetében további különbség a dohányzásról való leszokás terén mutatkozik, ez az arány magasabb, 40% a nők körében és 29% a férfiak esetében. Dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy a COPD-s betegek között ennél jóval magasabb, 80-90% a dohányos, vagy exdohányosok aránya.

A fiatalabb korosztályt a passzív dohányzás is veszélyezteti

A kérdőívből az is kiderül, hogy a dohányzás nemcsak a dohányosok számára jelent kockázatot. A passzív dohányzást elszenvedők aránya – 43% - szintén a 18-34 éves korosztályban a legmagasabb. Nyilván ez az életkori sajátosságokra - társasági élet – vezethető vissza. A megkérdezettek körében a passzív dohányzás a legkevésbé – 12% - a 65 év feletti korosztály tagjait veszélyezteti.

A dohányzás miatt sokáig lappanghat a COPD

Mivel a COPD tünetei rendszerint 40 éves kor felett jelentkeznek, érdemes a 35-49 éves korosztály dohányzási szokásait is megfigyelni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit. Körükben is magas, 35% a dohányosok aránya, passzív dohányzásban pedig 29% érintett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a dohányzás által okozott gyakoribb köhögés, nehézlégzés megfelelnek a COPD kezdeti tüneteinek, de ezt a beteg nem érzékeli, "természetesnek" gondolja, holott nem az. A betegek emiatt későn fordulnak orvoshoz, így elhúzódhat a betegség diagnózisa.

A COPD nem gyógyítható, azonban az idejében megkezdett kezeléssel a további állapotromlást lehet megfékezni. A betegek életminőségét tehát nagyon nagy mértékben meghatározza az, hogy mikor került sor a diagnózisra. A legjobb eredményeket korai stádiumban megkezdett kezelés hozhatja. Éppen ezért van nagy jelentősége az évenként elvégzett szűrővizsgálatoknak. 40 éves kor feletti dohányosok számára évente javasolt a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése!

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kedves Doktor Hölgy/Úr! Mellkas felvételen egy 10 mm-es bizonytalan inhomogén árnyék látható.Vélemény lássa tüdőgyógyász. A tüdőgyógyász elküldött CT Vizsgálatra. A CT lelet: A bal 8-as segmentumban subpleuralisan egy 2 mm-es góc figyelhető meg. A bal 1/2-as segmentumban dorsalisan egy 6 mm-es halvány tejüvegszerű gócos elváltozás van. Vélemény: Egy év múlva kontroll. Segítségüket kérném, a lelet eredményét mennyire kell komolyan venni, a kontrollig kell vele foglalkozni,esetleg más irányú vizsgálatokat szükséges végeztetni? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönettel: Kiss Istvánné
  Kiss Istvánné

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Kissné!

  A 2 és 6 mm-es elváltozás olyan kicsi, hogy semmilyen módszerrel nem megközelíthető. (Még PET CT-vel sem!)
  Amennyiben egyéb tünete nincs, akkor legkorábban 3 hónap múlva érdemes kontroll mellkas CT elvégzése. Addig - ha dohányzik - azt hagyja el!

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Tökéletes ellátás

  Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus