EVALI – tüdőgyulladáshoz és influenzához hasonló tüneteket okoz

EVALI – tüdőgyulladáshoz és influenzához hasonló tüneteket okoz

Utolsó módosítás:2022.12.01 18:56

2019-ben a CDC vizsgálatba kezdett annak felderítésére, hogy mi okozhatja az elektromos cigaretta használattal összefüggő kórházi esetszámok meredek emelkedését. A betegek számos légúti tünetre panaszkodtak, köztük légszomjra, köhögésre és mellkasi fájdalomra. Mindannyiuk esetében a közös pont, hogy az elmúlt három hónapban elektromos cigarettát használtak. Az azóta már EVALI néven ismert betegségről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Mi az EVALI?

E-cigarette or vaping product use associated lung injury - EVALI, vagyis az elektromos cigarettázás és vaping (vape - az elektromos cigaretta párájának ki- és belégzése) miatt, azzal összefüggésben kialakuló tüdő károsodás rövidítve. 2020 februárjáig a CDC 2800 kórházi ellátást igénylő esetet rögzített, 68 halálesettel. A CDC szerint az EVALI-betegek 15%-a volt 18 évesnél fiatalabb. A 2020-as év augusztusi és szeptemberi tetőzését követően az esetek száma csökkent.

Egészségre káros vegyületek

Az e-cigarettázás EVALI betegséget okozhat.Az e-cigarettázás során a készülék felmelegít egy kis mennyiségű folyadékot, és azt belélegezhető gőzzé alakítja. A legtöbb gőzfolyadék olyan anyagokat tartalmaz, mint a propilénglikol és a glicerin. Emellett más vegyületeket is tartalmazhatnak, például mesterséges aromákat, nikotint, THC-t és kannabinoid (CBD) olajat. A kutatók az E-vitamin-acetátot - bizonyos termékekhez adott vegyi anyag – is azonosították, mint a betegség egyik, de valószínűleg nem egyedüli kiváltó okát.

Az EVALI tünetei

Az EVALI egy súlyos egészségügyi állapot, amelyben a beteg tüdeje károsodik az e-cigarettában található anyagok miatt. Az általa okozott panaszok az alábbiak:

- köhögés

- légszomj, nehézlégzés

- mellkasi fájdalom

- láz, hidegrázás

- gyors, kapkodó légzés

- gyors pulzus

- hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás.

Így lehet diagnosztizálni

Az EVALI diagnózisát nehezíti, hogy tünetei hasonlítanak más légúti betegségekhez, mint például a tüdőgyulladás vagy influenza. A COVID-ra is hasonlít, ezért volt nagyon zavaró, hogy néha fertőzés nélkül is ahhoz hasonló CT-képet láttak – teszi hozzá dr. Hidvégi Edit. Mivel az EVALI kimutatására nincs célzott teszt, ezért a betegség diagnózisához az orvos vizsgálatokat végez más lehetséges betegségek és állapotok kizárására. A fizikális vizsgálat mellett sor kerülhet képalkotó vizsgálatokra (mellkas röntgen és mellkas CT). A panaszaink kikérdezése során pedig ki fog térni a dohányzási, illetve az e-cigarettázási szokásainkra is.

Az EVALI kezelése

A betegség kezeléséhez az orvos felírhat gyulladásgátló szteroid készítményeket, illetve vírusellenes gyógyszereket is. Mivel nehéz megkülönböztetni az EVALI-t a bakteriális fertőzésektől, illetve a különböző diagnosztikai tesztek eredményétől függően antibiotikum szedésére is szükség lehet. Szükség esetén kiegészítő oxigént is kaphat a beteg, orrkanülön keresztül. Sok EVALI-val diagnosztizált beteget ezért kórházban kell kezelni, ahol a gyógyszereket szorosan ellenőrizni lehet, és a légzéstámogatás könnyen elérhető.

A felépülést követően fontos az utógondozás. A betegeknek ezért egy-két héttel a kórházi kezelést követően javasolt tüdőgyógyászati kontroll vizsgálaton részt venniük annak érdekében, hogy a tüdőben esetleg hátramaradó elváltozásokat felfedezzék és kezelni tudják.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktor Hölgy/Úr! Mellkas felvételen egy 10 mm-es bizonytalan inhomogén árnyék látható.Vélemény lássa tüdőgyógyász. A tüdőgyógyász elküldött CT Vizsgálatra. A CT lelet: A bal 8-as segmentumban subpleuralisan egy 2 mm-es góc figyelhető meg. A bal 1/2-as segmentumban dorsalisan egy 6 mm-es halvány tejüvegszerű gócos elváltozás van. Vélemény: Egy év múlva kontroll. Segítségüket kérném, a lelet eredményét mennyire kell komolyan venni, a kontrollig kell vele foglalkozni,esetleg más irányú vizsgálatokat szükséges végeztetni? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönettel: Kiss Istvánné
    Kiss Istvánné

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kissné!

    A 2 és 6 mm-es elváltozás olyan kicsi, hogy semmilyen módszerrel nem megközelíthető. (Még PET CT-vel sem!)
    Amennyiben egyéb tünete nincs, akkor legkorábban 3 hónap múlva érdemes kontroll mellkas CT elvégzése. Addig - ha dohányzik - azt hagyja el!

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus