EVALI – tüdőgyulladáshoz és influenzához hasonló tüneteket okoz

EVALI – tüdőgyulladáshoz és influenzához hasonló tüneteket okoz

Utolsó módosítás:2022.12.01 18:56

2019-ben a CDC vizsgálatba kezdett annak felderítésére, hogy mi okozhatja az elektromos cigaretta használattal összefüggő kórházi esetszámok meredek emelkedését. A betegek számos légúti tünetre panaszkodtak, köztük légszomjra, köhögésre és mellkasi fájdalomra. Mindannyiuk esetében a közös pont, hogy az elmúlt három hónapban elektromos cigarettát használtak. Az azóta már EVALI néven ismert betegségről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Mi az EVALI?

E-cigarette or vaping product use associated lung injury - EVALI, vagyis az elektromos cigarettázás és vaping (vape - az elektromos cigaretta párájának ki- és belégzése) miatt, azzal összefüggésben kialakuló tüdő károsodás rövidítve. 2020 februárjáig a CDC 2800 kórházi ellátást igénylő esetet rögzített, 68 halálesettel. A CDC szerint az EVALI-betegek 15%-a volt 18 évesnél fiatalabb. A 2020-as év augusztusi és szeptemberi tetőzését követően az esetek száma csökkent.

Egészségre káros vegyületek

Az e-cigarettázás EVALI betegséget okozhat.Az e-cigarettázás során a készülék felmelegít egy kis mennyiségű folyadékot, és azt belélegezhető gőzzé alakítja. A legtöbb gőzfolyadék olyan anyagokat tartalmaz, mint a propilénglikol és a glicerin. Emellett más vegyületeket is tartalmazhatnak, például mesterséges aromákat, nikotint, THC-t és kannabinoid (CBD) olajat. A kutatók az E-vitamin-acetátot - bizonyos termékekhez adott vegyi anyag – is azonosították, mint a betegség egyik, de valószínűleg nem egyedüli kiváltó okát.

Az EVALI tünetei

Az EVALI egy súlyos egészségügyi állapot, amelyben a beteg tüdeje károsodik az e-cigarettában található anyagok miatt. Az általa okozott panaszok az alábbiak:

- köhögés

- légszomj, nehézlégzés

- mellkasi fájdalom

- láz, hidegrázás

- gyors, kapkodó légzés

- gyors pulzus

- hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás.

Így lehet diagnosztizálni

Az EVALI diagnózisát nehezíti, hogy tünetei hasonlítanak más légúti betegségekhez, mint például a tüdőgyulladás vagy influenza. A COVID-ra is hasonlít, ezért volt nagyon zavaró, hogy néha fertőzés nélkül is ahhoz hasonló CT-képet láttak – teszi hozzá dr. Hidvégi Edit. Mivel az EVALI kimutatására nincs célzott teszt, ezért a betegség diagnózisához az orvos vizsgálatokat végez más lehetséges betegségek és állapotok kizárására. A fizikális vizsgálat mellett sor kerülhet képalkotó vizsgálatokra (mellkas röntgen és mellkas CT). A panaszaink kikérdezése során pedig ki fog térni a dohányzási, illetve az e-cigarettázási szokásainkra is.

Az EVALI kezelése

A betegség kezeléséhez az orvos felírhat gyulladásgátló szteroid készítményeket, illetve vírusellenes gyógyszereket is. Mivel nehéz megkülönböztetni az EVALI-t a bakteriális fertőzésektől, illetve a különböző diagnosztikai tesztek eredményétől függően antibiotikum szedésére is szükség lehet. Szükség esetén kiegészítő oxigént is kaphat a beteg, orrkanülön keresztül. Sok EVALI-val diagnosztizált beteget ezért kórházban kell kezelni, ahol a gyógyszereket szorosan ellenőrizni lehet, és a légzéstámogatás könnyen elérhető.

A felépülést követően fontos az utógondozás. A betegeknek ezért egy-két héttel a kórházi kezelést követően javasolt tüdőgyógyászati kontroll vizsgálaton részt venniük annak érdekében, hogy a tüdőben esetleg hátramaradó elváltozásokat felfedezzék és kezelni tudják.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
    Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!

    Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
    Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Fantasztikus

    Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus